Întâlnirile cu oameni-reper reprezintă deopotrivă un dar și o șansă pentru fiecare dintre cei care dorim să cunoaștem îndeaproape și să ne împărtășim din viața trăită sub semnul credinței, jertfelniciei și al iubirii față de semeni. Un asemenea om este şi domnul academician prof. dr. Leon Dănăilă, prezent la Galaţi la invitaţia ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Un astfel de moment s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul sărbătorii pascale dedicate, în Duminica a IV-a după Sf. Paști, unui bolnav îndelung răbdător, vindecat de Mântuitorul Hristos după 38 de ani de suferință, la scăldătoarea Vitezda. Pornind de la această minune săvârșită de Fiul lui Dumnezeu – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre – Biserica Ortodoxă a manifestat întotdeauna, prin slujitorii și credincioșii ei, o preocupare deosebită pentru asistarea și ajutorarea celor bolnavi, din spitale, din casele lor sau din alte instituții de îngrijire. În această „ecuație“ a recuperării și tămăduirii celui aflat pe patul de suferință, un loc deosebit îl ocupă, așa cum este firesc, medicii, acești adevărați „sacerdoți ai vindecării trupului“, care, împreună cu preoții, actualizează lucrarea Domnului, ajutându-i pe cei bolnavi să se ridice din durere și boală prin împletirea rugăciunii și a prezenței la slujbele Bisericii cu știința și practica medicinei.
În contextul declarării anului 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației celor bolnavi, din inițiativa și la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, am avut bucuria și privilegiul de a-l avea în mijlocul nostru în zilele de 25-26 mai 2024 pe domnul academician prof. dr. Leon Dănăilă, un adevărat etalon în cadrul școlii românești de neurochirurgie, membru a nouă academii de specialitate din străinătate, un medic-ascet, doctor fără de arginți, dedicat trup și suflet profesiunii și crezului său de a ajuta, de a da speranță și de a alina oamenii aflați în situații deosebit de dificile. Domnia sa a fost însoţit la Galaţi de unul dintre doctoranzii săi, preotul Agapie Dragoş Nistor din Grecia, şi de către diaconul Ioanichie Gheorghe Nicolescu.
La 91 de ani, încă activ şi prezent zilnic în clinică
Așa cum se poate citi în biografia dlui acad. Leon Dănăilă, participarea sa la numeroase stagii de specializare din Europa și SUA, precum și la diferite congrese internaționale i-au adus prestigiul și respectul celor mai mari personalități neurochirurgicale din lume. A reușit astfel să realizeze operații din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de specialitate din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 30% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 49% la 4%, rezultate care se datorează unei tehnici operatorii de excepție, dar mai ales introducerii de către domnia sa, în cadrul procesului operator, a microscopului (1979) și a laserului (1984). Omul și medicul Leon Dănăilă, aflat la venerabila vârstă de 91 de ani, încă activ și prezent zilnic la clinică, în cei peste 60 de ani de activitate neîntreruptă a efectuat peste 40.300 de operaţii. Numărul mare al acestora, precum și excelentele rezultate obținute post-operator, prin reducerea semnificativă a mortalității, îl situează în rândul celor mai importanți neurochirurgi la nivel global.
Însă mai presus de toate aceste performanțe profesionale, ale unui medic de geniu, rămân în centrul atenției noastre mai ales calitatea sa umană, trăirea sa autentică în duhul credinței și al comuniunii cu Dumnezeu, căci așa cum a mărturisit: „Fără rugăciune și credință, medicul nu poate reuși în procesul de vindecare a celui bolnav!” – crez pe care l-a afirmat și în cadrul conferinței organizate de Arhiepiscopie sâmbătă, 25 mai a.c., în Aula Magna „Alexandru Ioan Cuza“ a Universității „Dunărea de Jos”. La eveniment au participat aproape 200 de preoți din municipiile Galați și Brăila, mobilizați exemplar într-un timp foarte scurt, precum și doctori gălățeni, cadre didactice din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie, medici rezidenți, toți dornici de a-l asculta și de a se împărtăși nu doar din cuvintele, ci mai ales din experiența, din lumina faptelor bune și din iubirea acestui om curat la inimă și fără de vicleșug.
Ilustrului invitat i-a fost acordată
distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“
În deschiderea conferinței, prin cuvântul său de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a creionat portretul unui om ales de Dumnezeu să săvârșească binele și care întreaga sa viață a dedicat-o acestui țel. Cuvântul dlui academician Leon Dănăilă a captivat fără doar și poate întreaga audiență! Prin întreaga sa mărturie despre frumusețea slujirii celui bolnav, într-un crescendo al dedicării pe altarul de jertfă, împărtășite auditoriului în acest context de mare bucurie și împlinire sufletească, Aula Magna a Universității noastre s-a transformat într-o autentică clinică-școală pentru ucenicii aflați în fața acestui Socrate al medicinei românești! Concluzia trasă tot de domnia sa a fost că: preoții și medicii sunt chemați la o împreună-lucrare de mare importanță și urgență în procesul de tămăduire atât sufletească, dar și trupească a celor bolnavi!
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a conferit dlui academician Leon Dănăilă, pentru apostolatul medical, prin credință, știință, devotament și jertfelnică lucrare în domeniul neurochirurgiei, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.
Binecuvântare şi îndemnuri practice
pentru persoane cu dizabilităţi
A doua zi, duminică, 26 mai 2024, în parohiile din cele două județe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, multe persoane cu deficiențe locomotorii au fost în atenția slujitorilor și voluntarilor tineri și mai puțin tineri, fiind invitați să ia parte la Sfânta Liturghie sau, acolo unde nu s-au putut deplasa, fiind vizitați acasă pentru rugăciuni, încurajare și oferirea de ajutoare sau medicamente. La Catedrală, în aceeași zi, au fost prezente peste 30 de persoane cu deficienţe locomotorii din cadrul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Sporting Club“ – Galaţi, care au primit binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos. La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a purtat Sfântul Potir în mijlocul acestora, cuminecându-i pe cei ce s-au pregătit pentru a primi Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.
Credincioșii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală s-au bucurat şi de prezenţa în mijlocul lor a neurochirurgului Leon Dănăilă, care le-a adresat câteva îndemnuri practice pentru o viață frumoasă și echilibrată, acesta afirmând că: „Pentru fiecare dintre noi oamenii, credința în Dumnezeu și practica rugăciunii se constituie în elemente de mare valoare, benefice atât pentru suflet, cât și pentru imunitatea trupului. Biserica vindecă sufletul şi Spitalul vindecă trupul, iar între preoți și medici trebuie să existe o cooperare și un dialog permanent pentru salvarea din boală a celor suferinzi“. Înaltpreasfințitul Părinte Casian l-a felicitat pe domnul academician Leon Dănăilă pentru întreaga sa carieră profesională, care reprezintă „o liturghie neîntreruptă în slujba pacienților săi, urmând cu multă credincioșie pilda Domnului Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre“! Dumnezeiasca Liturghie a continuat prin agapa iubirii oferită persoanelor cu deficiențe locomotorii, în cadrul căreia acestea au primit sfatul și chiar unele consultații din partea dlui acad. dr. Leon Dănăilă, a cărui prezență s-a constituit într-un adevărat balsam sufletesc deopotrivă pentru slujitorii și credincioșii care l-au întâlnit.
Pr. Gelu Aron