Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la înființarea armei geniu în Armata Română, 310 ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, crotitorii spirituali ai geniștiștilor brăileni și 174 de ani de la înființarea clerului militar în rândurile ostașilor români. Cu acest prilej, se cuvine să scoatem din cufărul istoriei principalele momente și activități legate de viața spirituală a militarilor din Garnizoana Brăila și, în mod special, în cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos“. De asemenea, se împlinesc anul acesta aproape trei decenii de la reînnodarea tradiției de asigurare a asistenței religioase în Armata Română și în Garnizoana Brăila, fiind chemați astfel să aducem un pios omagiu de recunoștință tuturor celor care au contribuit la această lucrare de a așeza Evanghelia lui Hristos în inimile soldaților.
Instituirea asistenței militare în Oastea țării începe la 2 mai 1850, când marele spătar Nicolae Ghica, şeful oştirii din Ţara Românească, a rugat Sfânta Mitropolie de la Bucureşti „să caute a rândui câte un preot pe lângă fiecare polc1 al oştirii din garnizoanele Bucureşti, Craiova şi Brăila“2. Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei a fost de acord, astfel încât domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei a emis, la 10 iulie 1850, „opisul de numire a trei preoţi şi şase ţârcovnici de oştire“.
Astfel, Garnizoana Brăila se numără printre primele trei orașe din Țara Românească care aveau preot militar, ceea ce denotă importanța acesteia în rândul Armatei. Este trimis aici preotul Radu, de la biserica „Sf. Nicolae“ Șelari din București, care vine în Brăila la 22 iunie 1850 ca preot de polc. În anul următor, 1851, este amintit numele preotului de polc Simeon din Brăila. La câțiva ani după aceasta, în data de 31 mai 1859, la Iași, domnitorul Alexandru Ioan Cuza „a încuviințat“ înființarea primului „Batalion de Geniu“ în rândul Oștirii Principatelor Române, la comanda căruia a fost numit căpitanul inginer Panait Donici. Astfel, putem spune că atât arma geniu cât și preoția militară au rădăcini comune în istoria tradiției militare. În urma Războiului de Independență, Compania 5 Pontonieri3 este prima structură de geniu dislocată la Brăila în Cazarma „Carantina“ în 1878, iar la acea vreme ostașii geniști din orașul de la Dunăre aveau pe ieromonahul Irinarh Grădeanu4, drept „preot duhovnic“ al ostașilor și „confesor militar“, acordând acestora asistența religioasă. Evident, atât în Războiul de Independență, cât și în cele două Războaie Mondiale, preoții Garnizoanei Brăila au însoțit ostașii care au luptat pentru țară și neam. În perioada Primul Război Mondial, sunt păstrate însemnările vremii despre preotul Nicolae Donescu, de la parohia „Sfântul Ilie“ din Brăila, mobilizat în cadrul Regimentului 45/60 Infanterie5. Cel de‑al doilea cleric din municipiu care a îndeplinit misiunea de confesor militar a fost parohul bisericii „Sfântul Ilie“ din Brăila, preotul Bejan Enăchescu, mobilizat în cadrul Regimentului 75/76 Infanterie6. Pentru meritele sale, acesta a fost avansat la gradul de căpitan asimilat la 1 iulie 1917. În timpul celui de‑Al Doilea Război Mondial a fost mobilizat cu gradul de căpitan, preotul confesor Vasile Mihai în Regimentul 38 Infanterie Brăila7. Este cunoscut în 1943, preotul Ștefan Cârlan, confesor militar în Brăila, care participă alături de trupele de soldați brăileni în luptele de la Odessa până în Ungaria, fiind demobilizat în februarie 19458. Perioada regimului comunist a adus Garnizoana Brăila la un nivel militar înalt, cu efective mari de personal și tehnică, însă fără prezența preotului printre cadrele militare9. Revoluția din decembrie 1989 a deschis drumul României spre democrație, libertate și revenirea la valorile creștine, așa cum au existat de‑a lungul formării istorice a poporului român.
Prin Protocolul încheiat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Apărării Naționale, în data de 11 octombrie 1995 se reintroduce asistența religioasă în Armata Română. Astfel, în data de 6 decembrie 1995, la ziua ocrotitorului spiritual al orașului Brăila și al navigatorilor, Sfântul Ierarh Nicolae, se sfințește locul viitoarei Capele Militare din Garnizoana Brăila de către ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în prezența domnului general Eugen Bădălan în calitate de comandant al Armatei a II‑a, a dlui general Nicu Apostu, commandant al Corpului 8 Armată, a Primarului Orașului Brăila, dl Anton Lungu, a unor comandanți din unitățile militare ale Garnizoanei, precum și ofițeri, subofițeri, maiștri militari, salariați civili și militari în termen, autorități civile ale vremii și numeroși credincioși. În data de 23 aprilie 1996, la ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul trupelor de uscat ale Armatei Române este instalat în Garnizoana Brăila preotul militar Cristian Leontin, unul dintre primii preoți ai Bisericii Ortodoxe Române care au readus Crucea și Evanghelia, harul și binecuvântarea în rândurile ostașilor români din cuprinsul Patriarhiei Române10. În data de 8 martie 1996, România participa la misiunea IFOR din Bosnia‑Herțegovina cu un batalion de geniu care avea un efectiv de 200 militari. Este vorba despre prima misiune a Armatei Române, sub comandă NATO“11. Iar în anul următor, preotul militar Leontin Cristian a însoțit trupele de geniu în Bosnia, săvârșind slujba de Crăciun în biserica din Zenița.
Capela militară, cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni“, s‑a ridicat cu eforturi mari din partea militarilor Garnizoanei Brăila, cu sprijinul autorităților locale și a multor credincioși. Timp de 7 ani, pănă la ricarea locașului de cult, preotul capelan a slujit într‑un cort militar, desfășurând o bogată activitate misionară în rândul unităților militare care alcătuiau Garnizoana Brăila.
În perioada 16‑19 octombrie 2000, Garnizoana Brăila, prin implicarea Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a preoților miliatri din eparhie, a fost gazda Convocării anuale, ediția a V‑a, a tuturor preoților capelani din cadrul Forțelor Armate Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, Patrairhul Bisericii Ortodoxe Române.
Anul 2002 a însemnat pentru Garnizoana Brăila începutul unui nou capitol frumos și plin de provocări: înființarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos“ la 1 iunie 2002, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M.S. 45 din 23 aprilie 2002, aflată în subordinea Corpului 10 Armată Teritorial de la acea vreme. Astfel, comanda Garnizoanei Brăila a trecut la comandanții Brigăzii 10 Geniu care, prin sprijinul militarilor și al autorităţilor locale, au finalizat lucrările de zidire la exteriorul și interiorul capelei militare, iar în Ajunul Crăciunului din anul 2003, sfântul locaș a fost binecuvântat de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian pentru a se sluji aici, cortul unde preotul militar Cristian Leontin a săvârşit timp de 7 ani lucrarea misionară în rândul militarilor, fiind a fost transformat într‑o capelă mobilă dotată cu toate cele necesare slujirii în condiții de conflict militar sau exercițiu de pregătire, în conformitate cu nevoile militarilor aflați în misiune, pentru a li se oficia Sfintele Taine și ceremoniile religioase specifice.
În data de 31 mai 2007, militarii geniști, alături de cei ai Garnizoanei, oficialități și numeroși credincioși, au primit cea mai mare bucurie și binecuvântare: sfințirea capelei militare de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La acea dată, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos“, înființată pe structura Corpului 8 Armată, împlinea 5 ani de existență și era condusă de dl general Mihai Tofan. Sfințirea și aşezarea documentului de sfințire, alături de cele special rânduite cu acest prilej, sub greaua piatră de marmură de pe Sfânta Masă au amintit de cele două secole în care sfintele moaște ale jertfelnicului domnitor au fost aduse în anul 1720, din insula grecească Halki, și depuse, în mare taină, la ctitoria sa, biserica „Sfântul Gheorghe – Nou“ din București, de către doamna Marica, soția domnitorului. Alături de biserică, s‑a ricat și o clopotniță cu mai multe camere funcționale pentru nevoile administrative ale capelei.
Lucrările de pictură au început în anul 2004, când se împlineau 500 de ani de la sfârșitul domniei Sfântului Ștefan cel Mare. Cu efort din partea preotului Leontin Cristian și prin permanenta grijă a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, s‑au executat lucrările de pictură în tehnica fresco de către echipa pictorului bisericesc de categoria I, dl Alexandru Conț.
Preotul miltar Leontin Cristian a ieșit la pensie în data de 18 ianuarie 2022, după o rodnică activitate de 33 de ani de preoție, din care 25 în calitate de preot militar, având o pregătire profesională temeinică. Beneficiar al unei bogate experienţe, a oferit întotdeauna cu generozitate sfatul competent, activitatea fiindu‑i apreciată prin calificative foarte bune, precum și prin conferirea de distincții militare – Semnul onorific ,,În Serviciul Patriei“ pentru 15 și 20 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după etapele de selecție prin concurs, în data de 1 septembrie 2022 a fost încadrat în Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos“ preotul militar Cristi Cosmin Ion, cu funcția de preot de garnizoană, asigurând asistența religioasă pentru militarii şi ofiţerii acesteia. Activitatea misionară printre militari este jertfelnică și plină de provocări. Programul se împarte între timpul petrecut în unitățile militare din Garnizoană și programul liturgic de la capela militară. Asistența religioasă a preotului miltar se caracterizează prin adresarea de cateheze și cuvântări despre învățătura de credință a Bisericii noastre strămoșești, oferirea de îndemnuri duhovnicești celor ce au nevoie de îndrumare în probleme personale, famililale sau sociale, săvârșirea Sfintelor Taine și a rugăciunilor la diferite ocazii și servicii religioase cu prilejul zilelor de comemorare sau a patronilor spirituali din unități.
Una din cele mai semnificative activități în cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos“, ca preot militar, a fost prezența printre militarii geniști aflați la „Exercițiul Saber Guardian – 2023“, în tabăra de la Bordujani. Aici s‑a amplasat Capela militară mobilă în tabăra militarilor din statele participante, membre NATO. Am putut observa acolo profesionalismul militarilor de geniu conduși de domnul comandant col. Sorin Călin, alături de locțiitorul Brigăzii noastre, col. Gimiga Silviu și a întreg comandamentului operativ al exercițiului. Din discuțiile atât cu miltarii români veniți din toată țara, cât și cu cei din Olanda, S.U.A., Italia sau Grecia, am observat această deschidere și căutare a tărâmului spiritualității într‑o lume în care, de multe ori, adevăratele valori sunt din ce în ce mai mult amenințate. Am înțeles că, prin cooperare, instrucție și devotement, geniștii dau dovadă de profesionalism și înaltă pregătire acolo unde li se cere implicarea, iar prezența lor în orice acțiune militară este indispensabilă.
De aceea, cu deosebită recunoștință și aleasă prețuire, în calitate de preot capelan al militarilor Garnizoanei Brăila, le doresc tuturor geniștilor aflați la popas aniversar, la cei 165 de ani de înființare a armei Geniu: La mulți și binecuvântați ani!
Preot capelan Cristi‑Cosmin Ion
-
Unitate militară în Țările Române, la sfârșitul Evului Mediu, corespunzătoare regimentului cf. https://dexonline.ro/intrare/polc/43832.
-
Gheorghe Vasilescu, „Asistența Religioasă în Oastea Țării Românești în 1850‑1870“, în: Armata și Biserica, colecția „Revista de Istorie Militară“, ediție coordonată de comandor Ilie Manole, București, 1996, p. 129.
-
Lt. col. Vasile Ionescu, „Istoricul pontonierilor brăileni“, în: Revista Armei Geniu, anul VIII, nr. 1 (15), Râmnicu-Vâlcea, 2008, p. 52.
-
Prof. Mircea Păcurariu, „Preoții miliatri în Armata Română până la 1918“, în: Armata și Biserica…, p. 149.
-
Pr. pr. conf. univ. dr. Cristian Gagu, „Viața bisericească din Protoieria Brăila în perioada ocupației germane din timpul Marelui Război, în lumina documentelor de arhivă“, în: Teologie și viață la Dunărea de Jos, Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galați, p. 47.
-
Pr. pr. conf. univ. dr. C. Gagu, „Viața bisericească din Protoieria Brăila…“, p. 47.
-
https://basilica.ro/parintele‑vasile‑mihai‑sub‑persecutia‑comunista/.
-
Prof. univ. dr. George Enache, Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori, Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galați, 2019, p. 34.
-
În data de 22 august 1948, este desființată Episcopia Armatei și Inspectoratul Clerului Militar, preoții militari fiind trecuți în rezervă, în frunte cu episcopul general de brigadă PS dr. Partenie Ciopron.
-
Legea nr. 195/2000 privind organizarea și constituirea clerului militar reglementează în prezent această categorie specială de personal al Ministerului Apărării Naționale. La data de 1 august 2023, în Monitorul Oficial, nr. 704 a fost publicat Ordinul ministrului Apărării Naționale nr. M.158 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind asistența religioasă în Armata Română, aprobat prin Ordinul ministrului Apărării Naționale nr. M./2014.
-
https://evz.ro/militarii-romani-si-legiunea-straina-misiune-sub-asediu-in-noaptea-de-craciun.html.