În Anul omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, ne aducem aminte cu recunoștință și de medicul profesor Dimitrie Negru, întemeitorul școlii românești de radiologie, care își are obârșia pe aceste meleaguri pe care nu încetăm să îl pomenim.
S‑a născut la 30 decembrie 1883, în comuna Buciumeni, jud. Galați, pe atunci jud. Tecuci, dintr‑o familie de intelectuali.
A fost al doilea dintre cei doi copii ai institutorului Avram Negru și soției acestuia Elena, născută Dimitrescu (n.n. – fiica preotului Toma Dimitrescu). Primul copil a fost frumoasa scriitoare Natalia Negru, soția poetului Ștefan O. Iosif și apoi a lui Dimitrie Anghel.
După decesul primei soții (Elena – d. 1935), s‑a căsătorit cu pianista și profesoara de muzică Ecaterina Fotino.
Dimitrie Negru a urmat liceul la Galați și apoi Facultatea de Medicină din București. A fost preparator și apoi asistent al profesorului Paul Petrini la Institutul de anatomie din București. A profesat ca extern, intern și apoi medic secundar la Eforia Spitalelor Civile din București, sub conducerea profesorului Nanu‑Muscel.
S‑a specializat în radiologie la București, Viena (colaborare cu prof. dr. G. Holtzknecht), Berlin (colaborare cu prof. dr. M. Levy‑Dorn) și Paris (colaborare cu profesorii A. Beclére și A. Bordet).
În 1919, a devenit profesor în medicină la Cluj. Din 1923, a fost titular la Facultatea de Medicină din oraș. Aici înființează prima Catedră de Radiologie Medicală din România. A fost prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, între 1919 și 1920 și decan, între 1923 și 1924.
În 1923, a înființat Institutul de Radiologie din Cluj, în care a organizat, pentru prima dată în România, studii postuniversitare. Împreună cu prof. Iuliu Moldovan, a fost inițiatorul Institutului pentru Studiul și Profilaxia Cancerului, înființat în 1929, primul din România.
A fost inițiator al Societății de Radiologie din Cluj. Viceprimar al Clujului pentru probleme de sănătate și inspector general de Radiologie pentru Transilvania, până în 1940. După ocuparea Clujului, înainte de începutul războiului, a plecat, împreună cu Facultatea de Medicină, la Sibiu.
Din 1951 până în 1955, a fost profesor de radiologie la Institutul de Medicină și Farmacie din Iași. În același timp îndeplinea funcția de director al Institutului Oncologic din Iași.
Medicul Dimitrie (Mitică) Negru a avut doi copii, ambii medici: Bogdan și Agenor. În perioada de instalare a comunismului, neavând „origini sociale sănătoase“, fiul cel mai mic, medicul Agenor, ca multe alte elite medicale din acea vreme, cu experiență profesională deosebită, nu putea lucra în instituții medicale „din centrul“ Clujului, ci profesa în condiții vitrege în unități medicale de la periferia orașului, pentru acordarea unei asistențe medicale de calitate populației muncitorești.
Profesorul Dimitrie Negru a fost un om de aleasă cultură, om de spirit, poliglot, autor de încercări literare şi meloman rafinat. El a făcut efortul de a lega medicina de cele mai noi descoperiri ale matematicii și fizicii.
A murit de leucemie, de care a suferit ca urmare a expunerii repetate la efectul razelor Roentgen, în ziua de 9 martie 1955, la Cluj.
Pr. Radu Vivian, Parohia Tecucel