Brăila
În ziua de 30 martie 2024, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc „Marşul pentru viaţă – 2024“. Cea de‑a 14‑a ediţie a manifestării, aşezată sub genericul „Construim împreună pentru viaţă“ a fost, ca în fiecare an, un apel pentru susţinerea familiei creştine, atât de provocată în contextul secularizant actual şi o pledoarie a societăţii civile de la Dunărea de Jos, de conştientizare a celui mai frumos şi preţios dar pe care Dumnezeu l‑a oferit omului – viaţa.
Evenimentul, dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor încă din momentul concepției, s‑a desfăşurat în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a fost organizat, în orașul Galați de către Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“, în orașul Brăila de către Protoieria Brăila în parteneriat cu Asociația Medicilor Creștin‑Ortodocși „Sfinții Pantelimon și Ermolae“, în orașul Tecuci de către Protoieria Tecuci și în orașul Făurei de către Protoieria Făurei.
Manifestarea a debutat la Brăila, cel de‑al doilea mare oraș al eparhiei, la ora 14.00, unde creştini, elevi, studenţi şi familii cu copii s‑au adunat la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, pentru a se ruga și a porni în procesiunea, deja cunoscută brăilenilor, pe Calea Călăraşilor către Catedrala „Naşterea Domnului“. La punctul de sosire la măreața şi frumoasa biserică reprezentativă a acestui oraş de la Dunăre, participanții, împreună cu preoţii din municipiu, au rostit rugăciuni şi au înălțat cântări către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate cele dăruite, și în special pentru darul minunat al vieții.
După săvârșirea Acatistului Bunei Vestiri, părintele Ionel Rotaru, vicar‑administrativ, a transmis participanţilor, mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Dunării de Jos, iar medicii şi preoţii prezenţi au transmis mesaje pro‑viaţă.
Galaţi
În municipiul Galaţi, începând cu ora 15.30, creştinii de toate vârstele, dar îndeosebi tineri ‑ elevi, studenţi şi familii cu copii s‑au adunat în Parcul „Orăşelul copiilor“ de lângă biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul Ţiglina I. Aici și‑au împărțit unii altora pancarte cu mesaje pro‑viață, și au creat o imagine memorabilă a familiei creștine, unite în această manifestare. Preoți din orașul Galați, împreună cu familiile lor au luat parte la eveniment. Astfel adunați, grupul de manifestanți a pornit în acest pelerinaj pentru familia tradițională creștină spre Palatul de Justiţie şi Parcul „Viva“. Traseul a continuat, pe faleza superioară a Dunării, către biserica fortificată „Precista“, apoi pe strada Domnească până la Catedrala Arhiepiscopală.
Pe tot parcursul traseului, participanții au purtat flori în mâini, afișe și pancarte cu mesaje pentru viață, și de asemenea, au făcut adesea popasuri, împărțind printre trecători broșuri cu aceeași tematică.
La Catedrala Arhiepiscopală, participanții au fost întâmpinați de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, aflat la slujba de Priveghere de sâmbătă seara. Aici ÎPS Sa le‑a tâlcuit Evanghelia a X‑a a Învierii, care tocmai se citea la slujbă. Aflat astfel în mijlocul lor, ierarhul locului a invitat pe toți participanţii, de la copii purtaţi pe braţele mamelor până la vârstnici dornici să arate preţuirea pentru marele dar al vieţii, să se închine și să sărute Sfânta Evanghelie.
În acest context creat, Înaltpreasfinţia Sa împreună cu slujitori ai sfintelor altare din municipiul Galați participanți la eveniment, au rostit rugăciuni pentru ocrotirea pruncilor, a tinerilor şi a familiei. Tinerii şi copiii prezenti au cântat imnuri închinate Maicii Domnului, au aprins lumânări ce le‑au fost înmânate de ierarhul locului, şi s‑au bucurat de cadrul generos şi primitor al acestui locaş de rugăciune, iar pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale au participat la o mică agapă și la convorbiri duhovnicești.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit organizatorilor şi participanţilor pentru acest frumos pelerinaj de susţinere a vieţii normale, precum şi pentru mărturisirea dreptului la viaţă şi implicarea în ocrotirea copiilor, a celor ce sunt hărăzite de Dumnezeu pentru a fi mame.
Prin acest eveniment, s‑a avut în vedere atragerea atenţiei pentru preţuirea aşa cum se cuvine a darului mare al vieţii, şi pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să fie înțelese, ocrotite și ajutate să poată naște și crește copiii.
Pr. Rareş Bucur
Pr. Robert Tibe
Tecuci
Într‑o lume marcată de dezbateri intense asupra drepturilor reproductive și a vieții umane, „Marșul pentru viață“ a devenit un eveniment emblematic, reprezentând vocea celor care militează pentru protejarea vieții încă de la concepție, iar această manifestare anuală adună oameni din toate colțurile societății pentru a pleda pentru demnitatea umană și pentru a susține opțiunile pro‑viață.
Marșul pentru viață reprezintă mai mult decât o simplă adunare; este o expresie a convingerilor profunde și a valorilor personale ale participanților. Pentru mulți, este un act de solidaritate față de cei care nu pot vorbi pentru ei înșiși: copiii nenăscuți. Participanții la acest marș cred cu tărie că fiecare ființă umană are dreptul la viață și că este datoria lor să se ridice în apărarea acestui drept fundamental.
În municipiul Tecuci acest pelerinaj a adunat oameni din toate categoriile sociale și din toate vârstele, evidențiind faptul că protejarea vieții nu este un subiect rezervat unei anumite grupări sau ideologii. Dincolo de diferențele individuale, participanții la Marșul pentru Viață sunt uniți de o credință comună în valoarea fiecărei vieți umane. Acest eveniment a fost organizat de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protoieria Tecuci și Asociația „Candela Sufletului“.
Preoții din protoieria Tecuci au răspuns cu bucurie la chemarea de a susține viața în acest pelerinaj, prezența acestora fiind de peste 90%. Fiecare dintre ei au venit însoţiţi de câte cel puțin o familie din parohia păstorită. Anul acesta s‑au adunat 1.000 de credincioși de toate vârstele, ce au pornit în acest pelerinaj de la biserica „Înălțarea Domnului“ până la Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din oraș.
Pe tot parcursul traseului, binecuvântat de Maica Domnului, prin purtarea pe brațe a unei copii fidele a icoanei Maicii Domnului Prodromița, adusă anul acesta de la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, participanții au arătat prin afișarea pancartelor, distribuirea de materiale informative și discursurile susținute, că își doresc să ofere sprijin și resurse pentru femeile aflate în dificultate și să construiască o cultură care să susțină viața în toate etapele ei.
La Catedrală toți cei prezenți au primit pliante cu pricesne, și împreună cu părinții slujitori ai Sfintelor Altare, au interpretat cântări închinate Maicii Domnului.
Acest eveniment a avut ca scopul principal de a pleda pentru protejarea vieții umane încă de la concepție, reprezentând o manifestare a susținerii dreptului la viață și a demnității fiecărei ființe umane, indiferent de stadiul de dezvoltare sau alte circumstanțe
Pr. Petru Ojog
Făurei
În Protoieria Făurei „Marșul pentru viață – 2024“ s‑a desfășurat astfel:
La parohia Perișoru, s‑au desfășurat activități, unde copii din grupul catehetic au pictat icoane cu sfinți pe care le‑au valorificat în biserică prin donații de la credincioși. Banii donați, 500 de lei au fost direcționați către Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa“ (Centru pentru mamele aflate în criză de sarcină).
La parohia Ianca I, vineri, 29 martie, în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Anghelescu“, părintele paroh, împreună cu profesorul de Religie și medicul Cosmin Anghel de la Spitalul Orășenesc, au susținut o lecție, elevilor de la clasa a XI‑a, despre o lume în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți, arătând astfel că tuturor ne pasă și că toate eforturile sunt concentrate pentru educația tinerei generații. La final, diploma de participare „Mamă eroină“ a fost dăruită unei mame cu patru copii.
În orașul Făurei, joi, 28 martie, parohiile Surdila Găiseanca și Făurei Oraș, Împreună cu un grup de 18 elevi de la Grupul școlar „George Vâlsan“, însoțiți de profesorul de religie, au participat la „Marșul pentru viață“, confecționând bannere cu tematica specifică acestui an. Traseul parcurs a fost din centrul orașului până la azilul de bătrâni din localitate, unde elevii au vizitat instituția menționată. În cadrul vizitei au purtat dialoguri cu persoanele asistate, iar acestea au împărtășit impresii din experiența lor de viață. Elevii le‑au adus daruri, ce au constat în fructe și dulciuri și au interpretat câteva cântări religioase. Astfel, elevii au rămas cu o lecție de viață, care i‑a ajutat să conștientizeze fiecare etapă a vieții și să se gândească din timp la pregătirea ultimei etape a vieții: senectutea.
Pr. Mihăiță Cocîrlea