În săptămâna a cincea din Postul Mare am avut bucuria să primim la Galaţi vizita doamnei profesor universitar dr. în „Istoria artei populare” Angela Olaru, un etnograf ieşean neobosit, care a făcut cunoscută tradiţia populară a românilor pe meridianele lumii.
Doamna profesor a răspuns invitaţiei „Centrului de Studii Interdisciplinare – Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru o conferinţă pe tema „Tradiţii româneşti şi creştine de Florii şi de Paşti”. Prelegerea a cuprins tradiţii populare româneşti în perioada dintre Sâmbăta lui Lazăr şi Învierea Domnului Iisus Hristos şi a fost argumentată prin expunerea celor douăsprezece volume de carte etnografică, a căror autoare este.
Doamna Angela Olaru a fost invitată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun la o întâlnire cu preoţii din eparhie şi masteranzii teologi, cărora le-a vorbit despre însemnătatea păstrării tradiţiilor populare şi descoperirea comorilor spirituale populare la bătrânii satului, putându-se crea punţi de legătură între datinile creştine străbune şi civilizaţia modernă, cu scopul păstrării portului, artei şi obiceiurilor autentice româneşti, pe fiecare zonă etnografică distinctă din eparhie. În urma discuţiilor şi a interesului manifestat de preoţii din parohiile eparhiei, doamna prof. Angela Olaru, cu bogata experienţă acumulată într-o viaţă, a fost solicitată să fie coordonatoarea unei acţiuni etnografice, ce va consta în întocmirea unor chestionare care să îi iniţieze pe preoţi în cercetarea artei populare, prin studii şi analize făcute cu vârstnicii satului, contribuind astfel la îmbogăţirea patrimoniului cultural al eparhiei Dunării de Jos. Ca urmare a acestui demers, s-a hotărât înfiinţarea unor muzee de artă populară românească în protopopiate, sub îndrumarea sa, precum şi susţinerea unor prelegeri masteranzilor, studenţilor şi elevilor seminarişti, pentru formarea tinerilor în frumoasa carieră de etnograf.
Conferinţa doamnei Angela Olaru a avut în cuprins, printre altele, motivele încondeierii şi închistrării ouălor de Paşti, considerate ca un ritual sacru în Moldova, ce se înfăptuieşte etapă cu etapă de femeia creştină, începând cu alegerea ouălor la jumătatea Postului Mare şi până la încondeierea lor în Joia Patimilor. Ouăle vopsite în Joia Mare, având proprietăţi apotropaice pentru casa respectivă, sunt aduse spre sfinţire la biserică în noaptea Învierii Domnului, alături de pască şi alte bucate pregătite cu grijă. Acest capitol al prelegerii s-a finalizat cu lansarea, în parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a programului „Coşul de Paşti”, în care, creştinele vor pregăti coşurile de Învierea Domnului, în spiritul tradiţional românesc al zonelor etnografice din eparhie: Covurlui, Tecuci, Însurăţei, Făurei etc.
În una din seri, Doamna Angela Olaru a fost audiată şi de membrele Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România – filiala Galaţi. Ca Preşedintă de Onoare a Societăţii similare din Iaşi, alături de actuala preşedintă, doamna Margareta Vlad a prezentat activitatea societăţii ieşene din anul 1994 şi până în prezent, după care a urmat un moment inedit: o lecţie practică de încondeiere a ouălor pentru Paşti, într-o ornamentică tradiţională a creaţiei populare româneşti. Această acţiune a fost inclusă la Iaşi într-un proiect mitropolitan şi s-a propus ca să fie un model de urmat pentru creştinele din parohiile gălăţene.
O altă întâlnire a doamnei etnograf a avut loc la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, cu directorul acestei instituţii, domnul Sergiu Dumitrescu, cu renumitul etnograf autohton Eugen Holban, o mai veche cunoştinţă a sa, şi cu directoarea Centrului de Cercetare Etnografică dna Anişoara Ştefănică, cea care a prezentat tradiţia ouălor încondeiate în zona etnografică gălăţeană.
Seara Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală a încheiat această vizită cu un moment de profundă rugăciune, care „sfâşie sufletul la intonaţia «Miluieşte-mă Dumnezeule, miluieşte-mă»”, după cum mărturisea, la plecare, doamna Angela Olaru. Domnia sa s-a despărţit de cei care s-au bucurat să o asculte cu promisiunea revenirii la Galaţi, primind binecuvântarea Înaltpreasfinţitului părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos de a pune bazele unei colaborări permanente cu Arhiepiscopia şi a înfiinţa, în cadrul Palatului Arhiepiscopal, un Centru de cercetare a spiritualităţii din zona etnografică a Dunării de Jos.
Doamna Angela Olaru a mulţumit pentru primirea care i s-a făcut şi a promis să sprijine proiectele iniţiate, dacă Dumnezeu va îngădui, fiind bucuroasă că a întâlnit la Galaţi persoane interesate de arta populară şi dornice de cercetare etnografică.
Prof. univ. dr. Lucia Balint