Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni și ocrotitorul municipiului Brăila a început în data de 3 decembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, când sfintele moaște ale sfântului ierarh, împreună cu cele ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin au fost aduse la Penitenciarul Brăila, în mijlocul deținuților și apoi în mijlocul tuturor brăilenilor participanți la procesiunea ,,Călători pe cărările Sfinților“. Împreună cu un sobor de preoți din Protoieria Brăila, în prezența conducerii Penitenciarului și a deținuților, Ierarhul Dunării de Jos a oficiat slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae și au fost rostite rugăciuni pentru cei aflați în detenție. După slujbă, aceștia s‑au închinat la sfintele moaște, au fost binecuvântați și au primit iconițe, iar un număr de 30 de deținuți, implicați în activități cultural‑educaționale, care nu sunt vizitați de aparținători, au primit daruri constând în obiecte de igienă, alimente, cărți de rugăciuni și iconițe.
În continuare, la ora 16:30, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un număr de 100 de preoți din Galați și Brăila, cu elevi de la școli și licee din oraș, împreună cu un mare număr de credincioși, îmbrăcați în port tradițional românesc, au pornit în procesiunea ,,Călători pe cărările Sfinților“, de la biserica ,,Sfinții Arhangheli“ către biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae“. Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, la sfârșitul căreia a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ocrotirii celor doi sfinți, a Sfântului Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni și ocrotitorul celor lipsiți și a Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, mare imnograf creștin, teolog de adâncă profunzime duhovnicească și unul dintre cei mai mari apologeți ai sfintelor icoane. Sfintele odoare au fost așezate în biserica ,,Sfântului Ierarh Nicolae“, spre închinarea credincioșilor, iar apoi duse în baldachinul special amenajat din apropierea bisericii, unde au fost cinstite cu multă evlavie de clerici și credincioși.
În aceeași seară, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit împreună cu un sobor de preoți în prezenţa unui mare număr de credincioși, slujba Privegherii și apoi Sfânta Liturghie de noapte, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ – Lacu Sărat, în cinstea Sfântului Cuvios Ioan Damaschin și a Sfintei Mare Muceniță Varvara, pomeniți în data de 4 decembrie.
În zilele următoare, cu binecuvântarea Ierarhului Dunării de Jos, s‑au desfășurat o serie de activități pastoral‑misionare, social‑filantropice și cultural‑educaționale. Astfel, în ziua de 4 decembrie a.c., a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către preoții de caritate din spitale (Spitalul Veneția Medical, Spitalul Județean Corp A și Spitalul Județean Corp B), oferindu‑se pacienților bolnavi, bătrâni și copii aflați pe patul de suferință binecuvântare, iconițe și daruri. Copiii de la secția Chirugie Infantilă și bolnavii internați în Secția Oncologie a Spitalului Județean Corp B (Spitalul Trei), au primit din partea elevilor însoțiți de profesorul de Religie de la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului“, din Brăila, pachete și cadouri de Moș Nicolae, constând în alimente, produse de igienă și dulciuri, în total un număr de 15 copii și 45 de adulți. Copiii de la Secția Pediatrie a Spitalului Județean Corp A, au primit binecuvântare și cadouri, constând în dulciuri și kituri de igienă.
Parohiile brăilene ,,Sfânta Muceniță Filofteia“, ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva“, ,,Adormirea Maicii Domnului“, ,,Sfântul Ierarh Nicolae“ și Capelele Militare „Sfinții Martiri Brâncoveni“ și „Acoperământul Maicii Domnului“, împreună cu toate parohiile din municipiul Brăila, au desfășurat o amplă acțiune social‑filantropică și pastoral‑misionară, oferind binecuvântare, daruri, alimente, servicii medicale, copiilor, bătrânilor, bolnavilor, deținuților și tuturor celor aflați în lipsuri și suferință, din spitale, centre medicale, azile, case de bătrâni, grădinițe și cămine, dând o adevărată mărturie de iubire milostivă către aproapele aflat în suferință, asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, a cărui dărnicie și bunătate sufletească a rămas și va rămâne mărturie vie până la sfârșitul veacurilor.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin Protopopiatul Brăila, în parteneriat cu Primăria Brăila, în ziua de 4 decembrie a.c., la Teatrul ,,Maria Filotti“, în cadrul manifestărilor cultural‑artistice, organizate cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, s‑a desfășurat concertul de colinde intitulat ,,Sfântul Nicolae, ocrotitorul cel blând și bun al brăilenilor“, unde au concertat, Corul cântăreților bisericești din parohiile Protoieriei Brăila, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați, Corurile brăilene: „Trison“, „Armonia“, „Camerata“, „Academia Bunicilor“ și Corul de copii „Chiralina“ al Parohiei „Nașterea Domnului“.
În ziua de 5 decembrie a.c., preoții, credincioșii și polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Brăila, au fost prezenți la Centrul Regional de Transfuzie sanguină, pentru a dona sânge, în cadrul campaniei ,,Donează sânge, salvează o viață’’, organizată la nivel național de către Patriarhia Română cu sprijinul Ministerului Sănătății. Campania de donare de sânge derulată de Protoieria Brăila, se întemeiază pe buna cooperare din anii precedenți cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Brăila, această instituție medicală asigurând atât personal specializat în recoltarea de sânge, cât și aparatura tehnică necesară.
Manifestările prilejuite de sărbătoarea ocrotitorului spiritual al municipiului Brăila, Sfântul Ierarh Nicolae, din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2023, consacrat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“ și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)“, au culminat cu ziua de pomenire a sfântului, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Chiriarhul Dunării de Jos în biserica brăileană închinată sfântului din Mira Lichiei. Activitățile desfășurate la această mare sărbătoare au adus multă bucurie duhovnicească în acest an, când au fost prezente și sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, alături de cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, împlinindu‑se, totodată, 30 de ani de când sfântul ierarh din Mira Lichiei a fost ales ca protector ceresc al acestui oraș de la Dunăre.
În cuvântul de învățătură, ÎPS Sa a vorbit despre viața și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credințe și despre activitățile filantropice desfășurate în această perioadă. După Sfânta Liturghie au fost premiați 19 tineri care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare naționale și internaționale, primind diploma eparhială „Tinerețe și credință“, premii substanțiale în bani și cărți de zidire sufletească.
Au fost oferite cadouri tuturor copiilor aflați la hramul bisericii din orașul Brăila, și totodată, ierarhul locului a precizat că la împlinirea celor 30 de ani de ocrotire a orașului Brăila de către Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopia Dunării de Jos a editat un volum dedicat Brăilei și sfântului ocrotitor.
Pr. Rareş Bucur