Joi, 15 iunie, la ceas de vecernie, în grădina generoasă şi primitoare a Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc serbarea de sfârşit de an şcolar și festivitatea de premiere a elevilor Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“.
Evenimentul cultural‑artistic, special pregătit pentru această zi şi intitulat sugestiv Cântecul vârstă nu are. Cântecul e sărbătoare, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost prilej de omagiere a poetului Nepereche ‑ Mihai Eminescu, fiind ziua în care s‑au împlinit 134 de ani de la înveșnicirea limbii, a culturii, a demnității poporului român, precum și un dar adus celor cu o profundă experiență de viață, deopotrivă părinți și bunici, cărora elevii seminariștii, de la cei mai mici și până la cei mai mari, au dorit să le mulțumească pentru răbdarea, dragostea și candoarea cu care i‑au sprijinit de‑a lungul acestui an școlar, în program fiind incluse cântece religioase, patriotice, populare, precum și poezii alese din vasta şi apreciata operă a geniului literaturii româneşti.
Școală teologică andreiană este renumită pentru purtarea cu mândrie a portului tradițional și pentru promovarea tradițiilor autentice, încununând simțirea românească în sufletul celor prezenți. În ritmul imnului Seminarului, creat de domnul profesor Eugen Dan Drăgoi (absolvent de seamă și continuator al formării spiritualității creștine dunărene), Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dialogat cu elevii, a recitat versuri eminesciene şi, împreună cu cei mici, a mers în Capela instituţiei de cultură, unde au rostit rugăciuni, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în acest an şcolar care tocmai s‑a încheiat.
Înaltpreasfinția Sa a reiterat importanța învățământului seminarial pentru misiunea Bisericii, subliniind pe de o parte responsabilitatea elevilor în cinstirea înaintașilor, în păstrarea și transmiterea mai departe a portului și a tradițiilor strămoșești, iar pe de altă parte datoria părinților și a profesorilor în slujirea Bisericii și în propovăduirea mesajului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După cuvântul de binecuvântare, de felicitare și încurajare, i‑a premiat apoi pe cei mai buni elevi seminariști pentru rezultatele deosebite obținute la învățătură, precum și pentru numeroasele premii obținute la Olimpiadele și Concursurile școlare naționale.
Seminarul andreian are în prezent 483 elevi, anul acesta, absolvind 26 elevi din clasa a VIII‑a și 40 elevi din clasele a XII‑a.
Mulțumindu‑I lui Dumnezeu pentru toate, elevii noștri se bucură de vacanța mare binemeritată!
Pr. Gabriel‑Ioan Pelin