În fiecare an, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii din Vinerea Luminată, transformă biserica româno‑elenă „Buna Vestire“ din municipiul Brăila într‑un punct de pelerinaj la nivel național. Evlavia și credința puternică îi îndeamnă pe mii de credincioși atât din Eparhia Dunării de Jos, cât și din toate colțurile țării, să participe la acest praznic și să primească apa sfințită ce izvorăște din izvorul cu o vechime de 160 de ani, aflat sub Sfântul Altar.
Încă din zilele premergătoare praznicului, curtea și împrejurimile bisericii au ținut drept loc de rugăciune, pocăință și smerenie pentru oamenii care își așteptau rândul spre a primi apa sfințită din izvor. Marea majoritate a acestora a fost prezentă atât la slujba de Vecernie cu Litie din ajun, cât și la Sfânta Liturghie din ziua următoare.
În data de 21 aprilie 2023, ziua sărbătoririi Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba de sfințire a Aghesmei Mici și Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din eparhie.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop i‑a întâmpinat și binecuvântat pe miile de credincioși participanți la praznic, stropindu‑i cu agheasmă și, în același timp, oferindu‑le un înțelept cuvânt de învățătură în care a amintit faptul că sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este un punct culminant al Săptămânii Luminate, în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos împărtășește din lumina Sa sfântă și o transformă pe Preacurata Fecioară Maria într‑un veritabil izvor al vindecărilor, o fântână de daruri pentru fiecare dintre noi.
Înaltpreasfinția Sa i‑a înnobilat pe credincioșii prezenți cu titlul de „voluntari ai Maicii Domnului“, ce răspândesc darurile vindecării Sale în case și în spitale. Astfel, fiecare dintre noi, prin credință desăvârșită, poate deveni un „medic“ vindecătorde suferință pentru aproapele său.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte a adus în atenția celor prezenți importanța lucrărilor de restaurare, atât la interior, cât și la exterior, ce au început în anul 2018 și continuă și în prezent, ale bisericii „Buna Vestire“, lăcaş‑simbol al eparhiei noas-tre.
După oficierea Sfintei Liturghii, s‑a continuat tradiția premierii de către Arhiepiscopul Dunării de Jos a elevilor cu rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele naționale și județene. Astfel, un număr de 16 elevi au primit din partea ierarhului cărți de rugăciune, icoane, diplome și premii în bani, aceștia participând și la agapa oferită cu prilejul hramului.
Ceremonia de premiere, dar și agapa de după praznic, au adus o mare bucurie în sufletele elevilor. Aceștia s‑au declarat profund impresionați de desfășurarea slujbei, precum și de încărcătura emoțională și spirituală a întregului moment. Ulterior, luând legătura cu o parte dintre elevii premiați, am aflat ecourile sufleteşti ale acestei frumoase experiențe:
◆ „Vineri, 21 aprilie 2023, la biserica greacă din Brăila, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, noi, elevii care am reprezentat cu cinste Brăila la etapele naționale ale olimpiadelor, am fost felicitați și apreciați de către ÎPS Casian. A fost o zi deosebită, cu înaltă încărcătură spirituală, pe care o voi păstra cu sfințenie în «cufărul cu amintiri» al sufletului meu. Am regăsit în cuvintele care ne‑au fost transmise tuturor olimpicilor multe sfaturi, valori creștine, încredere și speranță. Pentru toate acestea, vă mulțumim și vă transmitem că ne dorim să performăm în continuare, să aflăm, să înțelegem, să cunoaștem“ (Vlad Lăpușneanu, clasa a IX‑a, Colegiul Național ,,Gheorghe Munteanu‑Murgoci“ – Brăila, Olimpiada Națională de Geografie).
◆ „Sunt încântată că am avut oportunitatea să particip alături de ceilalți olimpici ai Brăilei la evenimentul organizat de Înaltpreasfinția Sa, Arhiepiscopul Dunării de Jos. M‑a bucurat familiaritatea și ospitalitatea cu care am fost întâmpinați la agapa de la Lacu Sărat de Înaltpreasfinția Sa și invitații săi. Cuvintele prietenești și discuțiile libere au transformat treptat atmosfera, ne‑am simțit îmbrățișați de entuziasm și blândețe ca în mijlocul propriilor familii. Cel mai mult am apreciat atenția deosebită pe care gazdele noastre au arătat‑o față de promovarea spiritului românesc, servindu‑ne cu mâncare tradițională, într‑un restaurant cu specific autohton. De asemenea, ne‑au încurajat să cunoaștem părțile frumoase ale României care, din păcate, sunt prea puțin mediatizate astăzi. Industria impresionantă a Brăilei din perioada interbelică, popularitatea brânzei și a lânii brăilene în Occident, istoria mătăsii din România sunt doar câteva dintre noutățile care m‑au făcut mândră de originile mele. Întâlnirea cu Înaltpreasfinția Sa a fost un moment plin de spiritualitate și cultură pe care îl voi prețui pentru mult timp“ (Claudia Miriam Baciu, clasa a XI‑a, Colegiul Național ,,Gheorghe Munteanu‑Murgoci“- Brăila, Olimpiada Națională de Istorie).
◆ „Cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii din data de 21 a lunii aprilie, am răspuns cu bucurie la invitația de a participa la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, desfășurată în biserica‑monument istoric cu hramul «Buna Vestire». Aici, numărul deosebit de mare de crendincioși, sosiți din toată țara pentru a primi binecuvântarea arhierească și agheasma din izvorul aflat sub Sfântul Altar, mi‑a dezvăluit imaginea adevărată a creștinilor buni și răbdători, mereu în căutare de hrană duhovnicească. Alături de ceilalți colegi olimpici, am ascultat cu mare atenție cântările de la Sfânta Liturghie și I‑am mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul pe care l‑am primit de‑a lungul întregului an școlar. Harul pătrunzător al Păstorului, în armonie cu rugăciunile preoților și glasurile cântăreților, a învăluit biserica într‑o atmosferă înălțătoare, care a atins Cerul și sufletele noastre deopotrivă. Bucuria s‑a prelungit la Așezământul din Lacu Sărat, unde Înaltpreasfințitul Părinte ne‑a poftit la agapa de mulțumire. M‑am simțit onorată să primesc atât hrana trupească, cât, mai ales, hrana sufletească, împărtășită cu multă dragoste față de tineri de către arhiereul nostru. Răsplata eforturilor intelectuale a devansat măsura așteptărilor, întrucât premiul care mi‑a fost înmânat nu constă doar într‑o diplomă, ci într‑un mănunchi de sfaturi duhovnicești, ce s‑au așternut în sufletul meu. Am câștigat de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop un premiu spiritual trainic, a cărui valoare se înscrie în veșnicie, depășind cu mult reușita școlară“ (Anisia‑Ilinca Mihalcea, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Ion Creangă“- Brăila, Olimpiada Națională de Geografie).
◆ „Fiind prima mea participare la un astfel de eveniment, am fost extrem de emoționat de prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Casian și de ceilalți oameni deosebiți de acolo. Mi‑a plăcut gestul frumos al Arhiepiscopiei Dunării de Jos care, răsplătind olimpicii Brăilei pentru munca depusă și premiile obținute, încurajează și ambiționează tinerii către performanță. Mă bucur că am avut ocazia să iau parte la această reuniune, să fiu binecuvântat și premiat de Înaltpreasfințitul Părinte Casian! Experiența, emoțiile și trăirile din acea zi vor rămâne veșnic întipărite în sufletul meu. Sper că ne vom revedea și în anul ce va urma! Vă mulțumesc!“ (Racoviță Dennis, clasa a V‑a, Colegiul Național ,,Gheorghe Munteanu‑Murgoci“- Brăila, Olimpiada Națională de Matematică).
◆ „Aș vrea să încep prin a spune că a fost o experiență unică, care mi‑a depășit așteptările, întrucât am fost plăcut surprins de faptul că Biserica se implică în educația tinerilor, de felul cum ne ancorează într‑o realitate pe care ne‑o dorim cu toții și de modul cum aceasta încurajează valorile umane. În timpul mesei festive, am ascultat cu interes gândurile frumoase transmise de Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian, iar cel mai mult m‑a impresionat în discursul său faptul că ne‑a rugat să ne iubim țara cum se cuvine și să rămânem pe meleagurile noastre, deoarece noi suntem generația care am putea continua să ne dezvoltăm aici, acasă la noi. În final, aş vrea să spun că a fost o experiență pe care mi‑ar plăcea să o repet și în anii următori!“ (Aftodor Leonard‑Ștefan, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza“ – Brăila, Olimpiada Națională de Geografie).
Așadar, atât ceremonia de premiere, cât și agapa au fost primite cu multă căldură sufletească și apreciere de către elevii brăileni. Cuvintele de învățătură ale Înaltpreasfințitului Părinte Casian le vor fi călăuză în drumul lor prin viață, iar aceste momente vor aduce, cu siguranță, un plus de motivație pentru viitoarele performanțe școlare ale acestora.
Un bilanț al acestei mari sărbători ne arată că au fost împărțite credincioșilor, de către Parohia „Buna Vestire“, peste 20.000 de sticle cu agheasmă. Voluntarii acestei parohii au mai îmbuteliat încă un număr de 2.000 de sticle cu agheasmă ce au ajuns în spitalele brăilene, dar și peste 50.000 de sticle ce au fost distribuite de către clerici credincioșilor din întreg Protopopiatul Brăila.
Pr. Doru Sima