Un moment potrivit pentru Programul „Hristos împărtășit copiilor“ îl reprezintă ziua de 9 martie. În această zi, când cinstim pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, este obiceiul împletirii în forma cifrei opt a colăceilor numiți mucenici sau, mai popular, măcinici. În aluat se adaugă arome, se ung cu miere de albine, se presară pe ei nucă pisată și se împletesc în forma cifrei opt, ca să fie cât mai gustoși și să fie în directă legătură cu dulceața și statornicia vieții veșnice, la care au ajuns sfinții mucenici prin martirajul vieții lor.
În primele zile ale lunii martie, i‑am anunțat pe elevii de la Programul cetehetic „Hristos împărtășit copiilor“ despre activitatea pe care o vom face cu prilejul sărbătoririi celor 40 de Sfinți Mucenici, intitulată „Dăruind măcinici la ai noștri dragi bunici“. Atunci urma să ne deplasăm la casele unor bătrâni singuri din parohia noastră și să le împărțim măcinici. Cu scopul asigurării celor necesare, în data de 7 martie, însoțit de un grup de elevi, am mers la un crescător de albine din parohie, i‑am vorbit despre intenția noastră, iar el ne‑a oferit mierea de albine necesară. Părintele unuia dintre copiii de la Program s‑a oferit să ne dea miejii de nucă.
În ziua de 8 martie, trei elevi au mers la casa enoriașei care face în fiecare săptămână și prescurile pentru Sfânta Liturghie. I‑au dus cele necesare și au rugat‑o să facă măcinici pentru activitatea noastră, deoarece preferăm colăceii făcuți în casă în locul celor care se găsesc în comerț.
Joi, 9 martie, după slujba de la biserică, însoțit de un grup de elevi, am mers la casele mai multor bătrâni singuri din parohie. Mai întâi, am rostit o rugăciune de sănătate în camera celor care erau bolnavi și apooi le‑am împărțit măcinici și fructe. Am fost primiți cu inima deschisă și se vedea în ochii lor bucuria pe care o simt când sunt vizitați de cineva drag. Impactul pozitiv s‑a simțit nu doar asupra bătrânilor, ci și asupra copiilor, care au învățat să dăruiască și să acorde atenție celor mai în vârstă.
Pr. Lucian Spatariu