Olimpiada interdisciplinară de cultură și spiritualitate românească
– un concurs al comuniunii în bucurie
Etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare de „Cultură și spiritualitate românească “ a fost organizată și anul acesta în data de 11 martie, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Casian al Dunării de Jos printre elevii participanți.
Seminarul Teologic a devenit astfel centru de examen pentru cei 200 de elevi participanți la concursul ce îmbină armonios limba și literatura română, cultura noastră strămoșească și spiritualitatea care a dăinuit în poporul român. Tinerii participanți au primit binecuvântarea ierarhului în Capela Seminarului Sf. Andrei, s‑au rugat pentru luminarea minții și liniștea sufletului și au primit diplome de participare, cărți și iconițe de la Înaltpreasfințitul Casian, ca dar și mărturie că au fost prezenți la acest concurs. După rugăciune, elevii s‑au îndreptat spre sălile de concurs, unde au fost vizitați și încurajați de Înaltul Ierarh. Subiectele concursului au cuprins itemi specifici disciplinelor limba și literatura română și religie, în acord cu tematica generală, iar elevii au avut posibilitatea să‑și demonstreze abilitățile de lectură și de interpretare a textului literar cu tematică sacră.
Rezultatele obținute de elevii gălățeni au dovedit calitatea învățăturilor primite, asumarea și trăirea acestor învățături dar și dorința copiilor de a aprofunda atât învățăturile de credință cât și învățăturile despre valorile neamului românesc. Dragostea de frumos, de tradițiile nemuritoare ale neamului românesc au adus bucuria pe chipurile tuturor participanților la această competiție.
Olimpiada județeană de religie ‑ Lumina credinței
Olimpiada de religie, faza județeană a fost organizată în data de 18 martie 2023, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“.
Ziua de concurs a început cu participarea elevilor, profesorilor și părinților la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos în Capela Seminarului după care elevii au primit binecuvântarea pentru a participa la concurs dar și diplome, cărți și iconițe. Curtea seminarului a devenit neîncăpătoare pentru cei 400 de participanți la acest concurs, elevi ai claselor V‑XII de la școlile și liceele din oraș dar și din tot județul.
Participarea numeroasă a elevilor la această olimpiadă arată interesul lor crescut pentru religiozitate, pentru legătura lor cu Dumnezeu și pentru mărturisirea credinței strămoșești. Creațiile lor surprind bucuria de a fi creștini, puritatea religiei din sufletele lor dar și trăirea asumată a credinței. Ca în fiecare an, așteptările pentru etapa națională sunt mari deoarece elevii noștri s‑au întors de fiecare dată cu premii importante de la acest concurs.
Însă, bucuria participării la această etapă județeană s‑a văzut în ochii copiilor, s‑a transpus în stare de rugăciune și de aplecare spre cele sfinte, așa cum frumos au fost numiți în diploma primită: „campionii luminoși ai credinței“.
Insp. Prof. Maria Magdalena Oprișan