Pentru minorii şi tinerii aflaţi în penitenciarul din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila, ziua Duminicii Înfricoşătoarei Judecaţi a fost una deosebită, atât prin programul liturgic săvârşit, dar mai ales, prin mesajul primit din pericopa evanghelică citită la slujba Sfintei Liturghii.
Programul liturgic a început cu slujba Utreniei şi oficierea Sfintei Liturghii, a continuat cu citirea Acatistului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel de către preoţii din localitate şi s-a încheiat cu dialogul duhovnicesc între copiii prezenţi la program şi preoţii de la parohiile „Sfinţii Mucenici Brâncoveni” şi Vovidenia din municipiul Galaţi, care cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au venit însoţiţi de membri ai consiliilor şi comitetelor parohiale pentru ,,a-L cerceta pe Hristos aflat în temniţă”.
La acest program au participat 32 de minori şi tineri de la toate regimurile de executare a pedepsei. În sălile de judecată ale instanţelor lumeşti aceşti copii au trăit cu intensitate emoţiile actului de justiţie. În aşteptarea sentinţei judecătoreşti au avut trăiri care cu greu pot fi exprimate în cuvinte. Sentinţa care i-a despărţit de cei cunoscuţi şi dragi ai lor, i-a trimis nepregătiţi într-o călătorie pe cărările nesigure ce trec pe marginea prăpastiei deznădejdii şi a pierderii credinţei. Datorită acestor experienţe, aceşti copii au simţit şi înţeles mai bine decât mulţi dintre oamenii liberi, cuvintele Evangheliei despre judecata pe care Dumnezeu o va face fiecaruia dintre noi în „ceasul despre care nu ştiu nici îngerii din ceruri”. Au apreciat şi preţuit prezenţa celor care au venit cu dragoste să-i cerceteze.
Iubirea noastră împărtăşită acestor ,,fii risipitori” este călăuză pe calea care duce prin „uşile pocăinţei” acolo unde se află iertarea şi nespusa iubire a Mântuitorului Hristos, uşi care se deschid tuturor celor ce bat în ele cu căinţă. Şi cei care intră „prea mici ai lui Hristos” fiind cresc mari întru asemănarea cu Creatorul. „Este greu să fii singur pe lume, dar şi mai greu este atunci când eşti în necaz şi nimeni ori prea puţini se interesează de tine şi de problemele şi nevoile tale. Cei cu familii se bucură de prezenţa celor dragi la vizită. Ziua de vizită este sărbătoare pentru cei căutaţi. Pentru mine, zilele în care ai ocazia să cunoşti oameni interesaţi de soarta ta şi dornici să te cunoască, fară a te judeca şi ei pentru ce ai făcut, sunt asemeni momentelor în care Steaua Polară se descoperă dintre nori marinarilor rătăciţi pe ape necunoscute” spunea tânărul deţinut M. Catălin despre emoţiile trăite în această zi.
Părintele Toma Costel a vorbit celor prezenţi despre faptele omului şi judecata lui Dumnezeu: „Dacă omul nu ar fi fost creat liber de către Dumnezeu, nu ar fi existat judecata. Judecata este o urmare a faptelor noastre lucrate prin liberal arbitru. Faptele bune ne fac cinste şi aduc răsplată de la Dumnezeu. Cele rele aduc ruşine şi ne transformă în robi, pierzându-ne libertatea. Faptele rele osândesc omul în lumea aceasta prin legile acestei lumi, dar ele ne aduc şi osânda cea veşnică, dacă nu facem pocăinţă pentru ele. Suntem astăzi aici preoţi şi credincioşi din parohie ca să vă cercetăm cu duhovnicească cercetare, pentru că unii dintre voi sunteţi fii duhovniceşti ai parohiilor noastre. Am venit să vă cunoaştem pe fiecare dintre voi personal, dar şi să răspundem nevoilor voastre imediate. Şi suntem bucuroşi că v-am cunoscut şi am putut fi de ajutor. Vă vom pomeni la slujbele noastre ca Dumnezeu să vă întoarcă sănătoşi la case voastre, de unde şi voi să vă alăturaţi iarăşi marii familii care este comunitatea parohiei noastre”.
La finalul programului toţi cei prezenţi au primit daruri constând în îmbrăcăminte, obiecte de igienă corporală, colportaj bisericesc şi pachete cu fructe şi dulciuri.
Preot capelan Sorin Pleşca