Devenind deja o tradiție, ca în fiecare an, biserica din cartierul Mazepa II, când îmbracă veșmântul de bucurie al hramului, să‑și deschidă brațele pentru a‑l primi pe Arhipăstorul Dunării de Jos, iată că și în acest an, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a sosit în mijlocul creștinilor din acest cartier gălățean, pentru sărbătoarea ocrotitorilor spirituali.
Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești, la care a participat un sobor de preoți și diaconi, mulțimea de creștini, dar și „ceata îngerilor“ de aici de pe pământ, care sunt copii. Din soborul celor prezenți, au participat și creștinii ce sprijină constant activitățile cultural‑artistice și filantropice desfășurate de această parohie.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre cei ce sunt ocrotitorii învățământului teologic, explicând de ce sunt modele demne de urmat și evidențiind activitatea pe care cei trei ierarhi au săvârșit‑o până la sfârșitul vieții lor: „Sfinții Trei Ierarhi sunt cunoscuți în credința ortodoxă ca luminători, ca propovăduitori ai unor învățături menite atât să întărească dreapta credință, cât și să lumineze poporul. Mai mult, Sfinții sunt model de viață dăruită lui Dumnezeu. Mari dascăli ai lumii și Ierarhi, sunt socotiți cele mai strălucite modele de păstori ai credinței ortodoxe. Într‑o lume dezorientată, lipsită de repere, Sfinții Trei Ierarhi oferă modele autentice, care ne arată cum să fim cu adevărat creștini, indiferent de poziția socială sau de rangul deținut. În primul rând, ei sunt model pentru toți slujitorii Bisericii care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinței și căutarea sfințeniei. Dar ei sunt și modele pentru conducătorii comunităților locale și ai popoarelor, care pot învăța de la ei responsabilitatea pentru apărarea și promovarea demnității persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Ei sunt modele pentru teologi de a dialoga cu valorile culturii perene și ale științelor universului, oferindu‑ne profunde explicații despre sensul vieții și despre creația lui Dumnezeu, despre modestie și prietenie, despre dreptate și generozitate, despre viața pământească trecătoare, ca timp și loc de căutare a vieții cerești netrecătoare. Dacă păcatul, ca existență umană egoistă și posesivă, produce violență, certuri și războaie, Sfinții Trei Ierarhi ne învață să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noștri și să‑i ajutăm. Cea mai aleasă cinstire pe care le‑o putem aduce acestor mari luceferi ai Bisericii Ortodoxe este să ne străduim să urmăm pilda lor, dăruindu‑ne toată ființa noastră slujirii lui Dumnezeu și aproapelui nostru. Făcând așa vom împlini porunca Apostolului Pavel, care zice: «Aduceți‑vă aminte de mai marii voștri, care v‑au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și‑au încheiat viața și le urmați credința» (Evrei 13, 7)“.
După cuvintele pline de înțelesuri duhovnicești, ÎPS Sa în semn de apreciere, implicare pentru rezultate obținute la învățătură, a oferit premii elevilor de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galați, care au participat la programele sociale ale parohiei: „O şansă pentru tinerii noştri!“ și „Bunicii mei“.
Bucuria a continuat și a fost împărtășită în clădirea din curtea parohială, către cei „micuți“ și către doamnele educatoare, prin primirea binecuvântării Chiriarhului Dunării de Jos, care a sfințit grădinița, oferindu‑le celor ce încep procesul de educare și creștere, ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi.
Mulțimea de copilași în câteva minute au recitat și intonat câteva cântece, iar apoi le‑au fost oferite daruri, pregătite de către biserica parohială, ce le‑a purtat și le poartă de grijă de 3 ani încoace, prin dăruirea celor de trebuință, pentru trup, dar și pentru suflet.
Vicențiu Tacea