Sâmbătă, 19 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Asociaţia Studenţilor Creştin‑Ortodocşi Români, filiala Galaţi, împreună cu Liga Studenților din Galați, au organizat ,,Crosul Andreian“, un eveniment sportiv‑filantropic, pentru doi tineri studenţi gălăţeni.
Acțiunea a avut ca scop unirea tinerilor liceeni și studenți din orașul Galați, într‑o manifestare sportivă, în vederea sprijinirii materiale şi spirituale a doi colegi de‑ai lor, studenți în anul I la Universitatea ,,Dunărea de Jos“, care sunt orfani și locuiesc la căminele studențești din oraș.
La realizarea cu succesc a acestui proiect filantropic şi recreativ, organizatorii au fost sprijiniţi de Arhiepiscopia Dunării de Jos, Universitatea ,,Dunărea de Jos“, Primăria Galați, Inspectoratul Județean de Poliție al municipiului Galați – Serviciul Rutier, Inspectoratul Școlar Județean Galați şi Fundația Comunitară Galați, iar pe tot timpul desfășurării evenimentului, Asociația pentru Salvare, Recuperare și Ajutor Umanitar (SRAU Galați) şi Asociația pentru Instruire în Situații de Urgență (UVSAR Galați) au asigurat asistența medicală a participanţilor.
Crosul s‑a desfăşurat pe o distanţă de 2.000 de metri pe strada Domnească, una dintre principale artere de circulaţie din municipiul Galaţi, de la ,,Spicu“ până la ,,Statuie“ și a adunat la linia de start peste 300 de tineri studenți și liceeni cu vârste peste 16 ani, dar şi persoane adulte, mulţi dintre ei iubitori ai sportului şi ai faptelor bune.
Linia de sosire a fost în curtea Muzeului Istoriei Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, acolo unde ocupanţii primelor trei locuri, dar şi ceilalţi participanţi, au fost premiaţi de către organizatori. Competitorii au primit medalii, diplome şi eșarfe personalizate cu Sfântul Apostol Andrei. La băieți, pe primele trei locuri s‑au clasat: Laurențiu Istrate (premiul I), Emanuil Apărece (premiul II), Florin Mîndrescu (Premiul III), iar la la fete Daniela Ciocan (premiul I), Georgiana Oprea (premiul II), Georgiana‑Marina Dumitrache (premiul III). Fondurile adunate din donațiile parohiilor din Protoieria Galați la care s‑au adăugat și cele ale participanților la cros, au fost utilizate exclusiv pentru sprijinirea celor două cazuri sociale, tinerii studenţi, Florian Vizuroiu și Valentin Ionuț Răducanu, însumând 3.000 de lei.
Între alergători s‑a numărat şi tânărul Mircea Marian Petria, în vârstă de 31 de ani, multiplu campion paralimpic la atletism, dar şi alte persoane cu dizabilităţi care au dorit să fie alături de ceilalţi tineri participanţi la această faptă bună.
Prezent la eveniment, ierarhul Dunării de Jos, i‑a binecuvântat pe toţi tinerii participanţi şi i‑a felicitat pentru organizarea acestei manifestări sportive care a avut ca scop, pe de o parte socializarea şi recreerea tinerilor din orașul de la Dunăre, iar pe de altă parte, ajutorarea unor tineri de către alţi tineri.
În încheierea evenimentului, chiriarhul Dunării de Jos i‑a invitat pe toţi în Salonul oficial al Muzeului eparhial, unde le‑a ţinut un cuvânt de învăţătură despre bucuria de a fi în comuniune unii cu alţii în săvârşirea faptelor bune, avându‑l model şi îndrumător pe Sfântul Apostol Andrei. ,,Poate cel mai semnificativ dintre toate programele închinate Sfântului Apostol Andrei, la 30 de ani de la primirea sa ca ocrotitor, este manifestarea în libertatea lăuntrică, dar și mișcarea voluntară și comunitară, fraternă, a unei mulțimi de tineri, care a dorit să răspundă astăzi, în ziua demnității bărbătești, exprimată cel mai bine prin numele Sf. Ap. Andrei. Numele lui arată bărbat puternic sau împuternicit de Dumezeu să transmită putere, tinerețe, dinamism, colegialitate, și redescoperirea, poate, a celui mai dinamic mod de a ne manifesta – crosul – în care ne exprimăm dorința de a alerga împreună spre un scop înalt, spre a dobândi sănătate sufletească și trupească și, de asemenea, pentru a arăta tinerețea veșnică a Domnului nostru Iisus Hristos și a Sfântului Andrei, împărtășită real, domnilor de pe strada Domnească din Galați ‑ tinerii laureați ai Crosului Andreian. Toți tinerii au locul I în exemplul extraordinar al credinței, dinamismului și în același timp, al solidarității dintre ei, care mâine, se va arăta ca un act comunitar în Biserica și în Patria lor, aici și în toată lumea“ (ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos)
Înaltpreasfinţia Sa le‑a prezentat şi expoziţia foto‑documentară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Suveranilor României Mari, Regina Maria şi Regele Ferdinand I, la Alba Iulia (1922‑2022).
La final, cei prezenţi împreună cu ierarhul locului, au mers în Capela acestei instituţii de cultură din Galaţi, unde s‑au rugat şi s‑au închinat la Sfintele Icoane.
Evenimentul s‑a încheiat oficial într‑un cadru festiv, de sărbătoare, pe 30 noiembrie, la ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei. când după participarea la Slujba Sfintei Liturghii în sobor de arhierei, cei doi tineri studenți – cazurile social‑filantropice ale Crosului andreian, au primit ajutorul financiar colectat în urma crosului, iar ocupanții primelor trei locuri, atăt la masculin căt și la feminim au fost premiați de către ierarhii prezenți.
Pr. Robert Tiber