În data de 7 noiembrie 2010, la Catedrala armenească din Bucureşti a avut loc instalarea noului Arhiepiscop al Bisericii armene din România, în persoana Înaltpreacuviosului Părinte Arhimandrit Datev Agopian, ceremonia fiind prezidată de ÎPS Arhiepiscop Ezras Sarkisian al Eparhiei Armene a Moscovei şi întregii Rusii, delegatul Sanctităţii Sale, Katolicosul Karekin al II-lea, Patriarhul Bisericii Apostolice Armene.
În România, armenii constituie o comunitate etnică veche de aproximativ un mileniu, fiind prezenţi mai ales în Moldova, Muntenia şi Oltenia, începând din secolele X-XII. La sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea, numărul armenilor din Moldova a crescut, datorită cuceririi repetate a oraşului Ani (ultima în 1342), precum şi cutremurului din 1313 care a dus la dărâmarea cetăţii, precum şi prin refugiul populaţiei armene din oraşele mediteraneene datorită invaziei turcilor şi a tătarilor. Noul întâistătător al Bisericii Armene din România îi succede vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Dirayr Mardichian şi este cel de-al 43-lea ierarh al Eparhiei armene din ţara noastră, înfiinţată în 1401, pe vremea domniei lui Alexandru cel Bun, şi care avea în grijă credincioşii din Dorohoi, Botoşani, Galaţi, Vaslui etc..
În zilele de 12-14 martie a.c., comunităţile armene de la Galaţi şi Brăila l-au avut ca oaspete pe Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Datev Agopian, care a slujit în bisericile din cele două oraşe, întâlnindu-se atât cu membrii comunităţilor respective, cât şi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ale unor instituţii de cultură.
Cu acest prilej, delegaţia armeană a efectuat o vizită de curtoazie Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care l-a primit pe noul Eparh al Bisericii Armene la Reşedinţa arhiepiscopală din Galaţi, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 12 martie 2011. În cadrul întrevederii au fost subliniate bunele relaţii care au existat de-a lungul vremii între locuitorii zonei Dunării de Jos şi populaţia de origine armeană, mai ales pe plan cultural şi economic şi s-a exprima speranţa ca şi pe viitor să se promoveze dialogul şi cooperarea între cele două comunităţi, ortodoxă şi armenească, din această zonă. La întâlnire au mai participat doi preoţi armeni, pr. Radu Krikor Holca – secretar eparhial şi pr. protoiereu Avedis Mandalian, dl. Eduart Kevorchian – vice-preşedintele comunităţii armene din Galaţi şi dl. Marian Agageamian, preşedintele comunităţii armene din Brăila.
“Am considerat că este o datorie de onoare, dar şi morală, ca acolo unde mergem pentru a ne întâlni cu comunităţile de armeni să ne întâlnim şi cu întâistătătorul locului. Ca tânăr, nou ales întâistătător al armenilor din România, cunoscând bine, dar nu suficient, trecutul armenilor de pe aceste pământuri primitoare, în mijlocul acestui popor minunat din România, doresc să vă exprim dorinţa de a sluji în continuare, pentru ca ceea ce a fost în trecut, bunele legături, armonia dintre popoarele noastre, să continue şi pe mai departe!”, a subliniat oaspetele armean în cadrul întrevederii de la Centrul Eparhial din Galaţi.
La rândul său, chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian a ţinut un cuvânt de întâmpinare în cadrul căruia a remarcat: “Este o bucurie şi pentru noi chemarea ÎPS Voastre la conducerea Eparhiei Armene din România. Veniţi în una dintre cele mai vechi eparhii armene din lume; atunci când a fost înfiinţată Mitropolia Moldovei, în vremea voievodului Alexandru cel Bun, a luat fiinţă şi Episcopia armenilor. Putem spune că avem şase secole de existenţă eparhială în Moldova şi românii ortodocşi, şi armenii. În al doilea rând, noi, românii, suntem sensibili la prezenţa în scaunul de Patriarh al tuturor Armenilor, la Ecimiadzin, a Katolikosului Vaskent, născut în România… În toată perioada păstoririi sale a rămas un mare prieten al poporului român şi al Patriarhului Justinian. (…) M-am bucurat de prietenia înaintaşului ÎPS Voastre, Arhiepiscopul Dirayr Mardichian. Preoţii şi credincioşi din România au fost foarte înţelepţi, alegând un astfel de succesor în tronul de arhiepiscop al Eparhiei armene din România, un bun teolog, cu o mare experienţă misionară, care a slujit în Asia, dar şi în Europa Occidentală, în Franţa şi Olanda. Găsiţi o Biserică armeană în foarte bune relaţii cu Biserica Ortodoxă Română, dar şi cu ceilalţi creştini din România. Dorim să avem o cooperare înţeleaptă şi folositoare ambelor comunităţi, ţinând seama atât de frăţietatea şi ospitalitatea românilor, cât şi de contribuţia semnificativă a iluştrilor învăţaţi armeni în domeniile culturii, artei, ştiinţei şi economiei poporului nostru.”
A doua zi, înaltul oaspete a fost prezent la manifestările organizate la Centrul Eparhial cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, precum şi la Expoziţia de icoane “Anul omagial al Tainei Botezului şi Tainei Cununiei în iconografie”, organizată şi vernisată în clădirea vechiului Palat Episcopal, în care funcţionează şi Muzeul de Arte Vizuale. “Ceea ce am văzut la Galaţi, noile generaţii de viitori iconari dau mărturie de legătura lor solidă cu valorile şi tradiţia Bisericii Ortodoxe în care s-au născut, este o mărturie a vocaţiei mărturisitoare a creştinismului, în Hristos cel Înviat. Aceste manifestări nu pot decât să ne bucure şi să ne întărească pe toţi pe mai departe!”, afirma arhim. Datev Agopian într-un interviu acordat cotidianului gălăţean “Viaţa liberă”.
În contextul acestei vizite pastorale, delegaţia Bisericii armene a avut o întrevedere şi cu conducerea Bibliotecii judeţene “V.A. Urechia” din Galaţi, instituţie care deţine un impresionant număr de volume în limba armeană, în vedere pregătirii evenimentului dedicat cărţii vechi armeneşti din anul 2012, cu ocazia aniversării „Anului tipăriturilor armeneşti”, manifestare ce va fi organizată şi susţinută sub egida UNESCO.
Pr. Gelu Aron