În Arhiepiscopia Dunării de Jos, încă din anul 2018, în lunile iulie și august, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Casian, se desfășoară programul eparhial de tabere pentru tineret, intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii“.
Programul a debutat anul acesta cu o întrunire a ierarhului cu preoții responsabili din principalele centre catehetice parohiale, din cele opt protopopiate ale eparhiei, pentru proiectarea, planificarea și organizarea taberelor din această vară.
Astfel, pe întreg parcursul vacanței de vară, peste 2.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, au beneficiat în peste 35 de centre parohiale din eparhie, de tabere organizate special pentru ei, în general, structurate pe trei categorii, după cum urmează:
-
Tabere zi de zi (Școli de vară);
-
Tabere pe perioadă determinată de 4‑7 zile;
-
Tabere ocazionale sau de o zi.
-
Tabere zi de zi (Școli de vară): Dintre centrele parohiale care desfășoară activități zilnice cu copii, cu o continuitate neîntreruptă, menționăm „Asociația Sf. Vasile cel Mare“ din Galați, care are în grijă 50 de copii la Centrul de zi și 24 de copii la orfelinat, Asociația Multifuncțională Filantropică „Sf. Spiridon“, Galați cu 70 de copii beneficiari, Asociația „Sf. Antonie cel Mare“ din Galați, cu un număr de 50 de copii beneficiari.
Beneficiarii acestor centre sociale sunt copii din sectoarele parohiilor respective și din împrejurimile acestora, care provin din familii cu risc social, iar ajutorul și grija față de ei se realizează cu personal calificat în activitatea social‑filantropică a bisericii noastre și voluntari tineri și seniori. Activitățile desfăsurate în centre sunt de consiliere socială și psihologică, de ajutor la teme pentru a preîntâmpina abandonul școlar, activități de socializare și petrecere a timpului liber printr‑o paletă diversă de ateliere de creație, serviciul social de masă caldă la prânz și nu în ultimul rând, activități de consiliere duhovnicească, catehizare și participare cu implicare la programul liturgic.
Pe cuprinsul vacanței de vară, în aceste centre se desfășoară programul „Școala de vară“. Acest program a avut o paletă diversificată de activități vara aceasta la Asociația Multifuncțională Filantropică „Sf. Spiridon“, Galați, unde copiii beneficiari, au participat in fiecare zi la ateliere de creație, de pictură, de gătit, de grădinărit; cei mai mici au mers la spații de joacă din oraș, cei mari la piscină, la cinema etc. În luna august, 22 dintre ei, au beneficiat de o tabără de 4 zile la munte, la Poiana Țapului, Bușteni, unde au desfășurat activități sportive și de recreere în aer liber, au vizitat Mănăstirea Caraiman, Castelul Cantacuzino, Biserica Domnească din Bușteni, și au făcut o drumeție până la Cascada Urlătoarea din masivul Bucegi.
-
Tabere pe perioadă determinată de 4‑7 zile:
Dintre centrele parohiale din eparhie care au realizat activități, programe catehetice de vară și excursii cu copii pe perioade determinate de mai multe zile, amintim, în județul Galați:
-
Parohia „Sf. Ana“ din Galați, care a organizat de două ori pe săptămână întâlniri cu grupul catehetic de 40 de tineri din parohie, unii însoțiți și de părinții lor, întâlniri în care au desfășurat activități educative, creative, jocuri cu implicarea voluntarilor seniori. A organizat și două excursii cu acești copii: una de două zile la mănăstirile Rarău, Neamț, Moldovița și una de o zi, la Mănăstirea Cârlomănești.
-
Parohia Braniștea (Protoieria Galați) a organizat în Postul Adormirii Maicii Domnului programul „Dor de rugăciune“ la care au participat 30 de tinerii din parohie. Programul a cuprins 12 activități tematice, fiecare desfășurate în diferite zile, unde copiii au învățat cântece bisericești, poezii, au pregătit o scenetă, au desfășurat ateliere de gătit și frământat aluat, jocuri ale copilăriei părinților, jocuri de socializare, jocuri de construcție, ateliere de pictură de icoane. Programul are inclus și o excursie pentru copiii participanți în luna octombrie, la mănăstirile Adam, Tudor Vladimirescu, Cudalbi și Cârlomănești.
-
Parohia Tudor Vladimirescu (Protoieria Covurlui) a dedicat în fiecare săptămână de vacanţă, câte două zile, activităţi cu 30 de tineri, în vederea petrecerii timpului cât mai frumos şi eficient, în aer liber, în mijlocul naturii şi pentru dobândirea de noi cunoştinţe, dezvoltarea comunicării şi socializarea prin intermediul jocurilor şi a muncii în echipe. Spre finalul vacanţei de vară, tinerii din parohie au fost implicaţi în pregătirea celei de‑a doua ediţii Festivalului popular „Valorile satului meu“, festival în care s‑au interpretat cântece populare şi patriotice, piese de teatru religios şi scenete. Invitaţi la eveniment au fost şi copiii din grupurile catehetice de la parohiilor Vameş şi Umbrăreşti din judeţul Galaţi, care la rândul lor au interpretat deosebite melodii folclorice. Copiii au mers într‑o excursie de o zi la Bucureşti la sfârșitul vacanței. Aici, au vizitat Grădina Zoologică, s‑au închinat la Catedrala Patriarhală şi la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, iar la întoarcerea spre casă s‑au oprit în Orăşelul copiilor, din Parcul Tineretului.
-
Parohia Costieni, com. Nămoloasa (Protoieria Covurlui) a organizat pe parcursul a două săptămâni, ediția a IX‑a a „Școlii de Creație Tradițional‑Bisericească“, unde 17 copii, organizați în două grupuri catehetice – învățământ primar și gimnazial – au participat la cursuri de pictură iconografică, la lecții de limbă germană, povestiri biblice, ateliere de creație pe tema „Costumului popular românesc, între artă și identitate națională“ (Ateliere de cusături tradiționale românești, Atelierul de dichiseli). Anul acesta, programul educațional s‑a desfășurat sub egida proiectului „Alege școala pentru viitor“‑ un program desfășurat de parohie pentru a preveni abandonul școlar, mai ales al copiilor proveniți din familii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate. La sfârșitul programului, cei 17 copii au beneficiat de o excursie în orașul Târgoviște din județul Dâmbovița, unde au vizitat obiective istorico‑turistice, culturale și bisericești.
-
Parohia Berești Târg, județul Galați (Protoieria Tg. Bujor) a organizat o tabără de vară de 5 zile, aflată la a III‑a ediție, la care au participat peste 150 de tineri. Pe parcursul celor 5 zile, în colaborare cu tineri voluntari de la Asociaţia Joy Camps Romania, cu sprijinul Primăriei Oraşului Bereşti şi al Liceului Tehnologic „Paul Bujor“ din Bereşti, s‑au desfăşurat activităţi sportive, educative şi religioase, organizând în acest sens, ateliere tematice de creație, tir cu arcul, muzică și comunicare.
-
Parohiile Moscu și Balintești (Protoieria Tg. Bujor) au organizat întâlniri săptămânale cu grupurile catehetice parohiale, fiecare cu câte 15 copii, în care au desfășurat activităţi diverse de catehizare, de socializare, jocuri de masă‑șah, discuții libere, plimbări în natură, cântece și dansuri populare.
-
Parohia Frumușița (Protoieria Tg. Bujor) a făcut întâlniri săptămânale cu grupul catehetic parohial în Programul „Hristos împărtășit copiilor“, în parteneriat cu Patriarhia Română.
-
Parohia Brătulești (Protoieria Tecuci) a organizat pentru copiii din grupul catehetic parohial o excursie de trei zile, în care au vizitat obiective turistice, culturale și bisericești din orașele Brașov, Sinaia și Bușteni.
În județul Brăila:
-
Parohiile Ulmu și Mohreanu (Protoieria Făurei) au organizat o tabără de 3 zile pentru 34 de copii, vizitând Mănăstirea Caraiman din Bușteni, orașul Brașov și au încheiat cu o drumeție montană la Cascada Tamina.
-
Parohia Țibănești (Protoieria Însurăței) a desfășurat pe parcursul a 6 zile „Școala de vară din tinda bisericii“, unde a reunit un număr de 60 de copii, desfășurând ateliere de modelaj în lut, de pictură, de țesut. La sfârşitul programului copiii au beneficiat de o excursie în care au vizitat Mănăstirea Tudor Vladimirescu din jud. Galați, Muzeul Satului Vrâncean (Focșani) și Rezervația naturală Focul Viu.
-
Parohia Lanurile (Protoieria Însurăței) a organizat două tabere, una de 3 zile pentru 10 liceeni la Bușteni, cealaltă de 5 zile pentru 15 elevi de gimnaziu la Mănăstirea Strâmba, jud. Sălaj (unde stareț este pr. Grighentie Oțelea, fiu al satului Lanurile)
-
Parohia Viziru de Jos (Protoieria Însurăței) a desfășurat cu grupul catehetic parohial în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului o serie de activități religioase (au cântat Paraclisul Maicii Domnului), activități recreative și distractive și au încheiat cu o excursie pentru cei mai mici la mănăstirile Sf. Pantelimon, Lacu Sărat, Tudor Vladimirescu, jud. Galați și Măxineni.
-
Tabere ocazionale sau de o zi. Acestea au fost cele mai întâlnite activități în cadrul programului eparhial de tabere pentru tineret, fiind şi cele mai accesibile. Activitățile cu tineretul s‑au realizat fie local, în propriul sat, în curtea și incinta bisericilor parohiale, fie în deplasare, în cadrul unor excursii de o zi, în care au fost vizitate diferite obiective istorice, turistice, culturale și bisericești. Astfel:
-
Parohia „Sf. Haralambie“ din Galați a organizat o tabără de o zi în curtea bisericii parohiale pentru 15 copii, care au participat la ateliere de creație educative: de confecționat brățări, de pictură și jocuri de grup.
-
Parohia „Sf. Ilie“ din Galați a organizat în săptămâna premergătoare hramului o serie de activități cu grupul catehetic parohial de 20 de copii, constând în ateliere de pictură, meșteșugărești, de gherghef pentru copii. La începutul vacanței grupul de copii participanți a mers într‑o excursie în care s‑au vizitat mănăstirile Bujoreni și Grăjdeni, parcul și Grădina Zoologică din orașul Bârlad.
-
Parohiile Brăhășești I și Toflea (Protoieria Nicorești) au organizat o excursie de o zi pentru 22 de copiii la Mănăstirea Toflea.
-
Parohia Țepu de Jos (Protoieria Nicorești) a organizat o excursie de o zi pentru 41 de copii cu părinți și cadre didactice voluntare tot la Mănăstirea Toflea.
-
Parohiile Brătulești, Corod IV și Cotoroaia (Protoieria Tecuci) au organizat împreună o tabără cu activități cultural‑recreative care au unit tinerii din cele trei comunități.
-
Parohiile Liești și Bucești (Protoieria Tecuci) au desfășurat activitatea comună numită „Pelerini pe bicicletă în vacanța mare“, în care un grup de 30 de copii, însoțiți de preoți, preotese și căntăreți bisericești, au pornit într‑o excursie din curtea bisericii Liești pâna la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, pe o distanță de 17 km.
-
Parohia Călmățui (Protoieria Covurlui) a organizat o excursie de o zi pentru 28 de copii, în care au vizitat Casa memoriala „Costache Negri“, Mănăstirile Cudalbi, Buciumeni, Sihastru, biserica „Sf. Gheorghe“ din Tecuci și Mausoleul de la Mărășești.
-
Parohia Vameș (Protoieria Covurlui) a organizat pentru grupul catehetic de 19 tineri, o excursie gratuită la malul mării, în stațiunea Mamaia, judeţul Constanța, pentru două zile. Copiii au mers la malul mării, s‑au bucurat de soare și s‑au antrenat pentru cea de‑a doua ediție a Taberei de vară: „Credință, mișcare și comuniune“, ce urma a fi organizată de către parohia Vameş în perioada 30‑31 august 2022, la care, deja și‑au anunțat prezența, mai multe grupuri catehetice ale mai multor parohii din protopopiatul Covurlui.
-
Parohia Vameș (Protoieria Covurlui) împreună cu grupurile catehetice din parohiile Nămoloasa Sat, Pechea II, Tudor Vladimirescu și Umbrărești au organizat o tabără de vară în curtea bisericii, intitulată „Credință, mișcare și comuniune“, unde au participat peste 150 de copii la activități sportive pe echipe, activități culturale și religioase.
-
Parohia Fundeanu (Protoieria Tg. Bujor) a organizat o tabără de o zi în cadrul așezământului parohial, unde 80 de copii însoțiți de cadre didactice voluntare au desfășurat activități organizate pe ateliere de lucru (de confecționat brățări, metanii, cusut pe etamină, gătit), diverse activități sportive și de recreere.
-
Parohia Suceveni (Protoieria Tg. Bujor) a organizat cu grupul catehetic din parohie, îmbrăcat în costume populare o excursie în care au vizitat mai multe mănăstiri și obiective istorice din județul Vrancea.
-
Parohiile din Protoieria Brăila s‑au rânduit și au organizat excursii programate de o zi pentru grupurile catehetice parohiale (căte 10‑30 copii) la Mănăstirea și Așezământul social‑filantropic Sf. Pantelimon, Lacu Sărat, unde au participat la sfintele slujbe, au vizitat muzeul mănăstirii și împrejurimile, au servit masa și au desfășurat diferite activități educative, ateliere de creație, jocuri în aer liber.
-
Parohia „Sf. Ilie“ din Brăila, cu ocazia hramului bisericii, a desfășurat o activitate educativ‑recreativă pentru 20 de copii din parohie la Așezământul social‑filantropic Sf. Pantelimon‑Lacu Sărat, apoi in zilele următoare a organizat pentru aceşti tineri o excursie în care au vizitat obiective de interes general din eparhie.
-
Parohia „Sf. Împărați“ din Brăila a organizat o excursie de o zi pentru 15 copii la Grădina Zoologică din Brăila și la Mănăstirea și Așezământul social‑filantropic „Sf. Pantelimon, Lacu Sărat.
-
Parohia „Sf. Arhangheli“ din Brăila a organizat o excursie de o zi pentru 40 de copii la Mănăstirea și Așezământul social‑filantropic „Sf. Pantelimon“, Lacu Sărat.
-
Parohiile „Sf. Mina“ din Brăila, Mărtăcești, Cazasu și Romanu au organizat o tabară comună pentru 35 de copii la Așezământul social‑filantropic „Sf. Pantelimon“, Lacu Sărat,
-
Parohia Perișoru (Protoieria Făurei) a organizat două excursii de o zi: una pentru 11 copii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și la mănăstirile dobrogene Niculițel, Cocoșu, Celic Dere și Saon, cealaltă pentru 10 copii la Mănastirea Ciolanu, la Tabăra de Sculptură Cetățuia și la Schitul monahal Măgura.
Trebuie subliniat faptul că, în cadrul activităţilor desfăşurate de catre toate centrele parohiale din eparhie în această vară şi care au cuprins dialoguri pe teme şi problematici propuse de tineri, programe artistice, jocuri, manifestări creative şi recreative, un rol foarte important l‑a avut participarea acestora la sfintele slujbe. Orice activitate s‑a început cu rugăciune în biserică, de multe ori, chiar cu Sfânta Liturghie, la care copiii s‑au împărtășit cu Sfintele Taine.
Diversele activități interactive și recreative au avut ca scop principal renunțarea la virtual în vacanță și implicarea copiilor în petrecerea timpului liber în natură, comunicare și socializare.
În cadrul programului de tabere pentru tineret, au fost identificate astfel, diferite tipuri de activităţi religioase, cultural‑artistice, filantropice şi recreativ‑sportive, iar preoţii participanţi au oferit exemple vii de bune practici, pe care le‑au experimentat cu copiii din cadrul grupurilor catehetice parohiale.
Expunerile preoţilor referitoare la activităţile de vacanţă din anul acesta, pe site‑ul și pagina de social‑media a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au creat un real schimb de experienţă între organizatori, benefic autoevaluării, dar şi proiectării unor activităţi cu mai mare impact duhovnicesc și educaţional în rândul copiilor şi al tinerilor, pe viitor.
Înaltpreasfinția Sa, Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat efortul preoţilor în câmpul pastoral‑misionar îndreptat către copii şi tineri şi a subliniat nevoia de dedicare şi consecvenţă a preoţilor în pastoraţia tinerilor: „În duhul celor observate de un sfânt rugător, aflăm că cine nu a obținut zâmbetul în inimă și lumina pe chip, nu s‑a rugat niciodată, nici cum trebuie, nici unde trebuie. Adevărata față a lui Dumnezeu este zâmbetul și ochii plini de lumină ai copilului. Poate nu credem. Ia priviți doi “apostoli“ dragi nouă, părintele Petru de la Berești și parintele Dumitru de la Vameș! Fericiți păstori care vă luminați din lumina pe care ați adus‑o copiilor care v‑au înțeles credința din inimă și iubirea aducătoare de fericire! În zâmbetul luminos și fericirea copiilor este, cu siguranță, prezent Dumnezeu. Cât de mulți am putea să le urmăm părinților Petru și Dumitru! Mă rog mult pentru ei! Cred că și dumneavoastră! Vă mulțumesc! Doamne, ajută‑ne să ne luminăm! Amin!“ († Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos)
Pr. Robert Tiber