Potrivit tradiției de la Dunărea de Jos din fiecare an, la praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi numeroşi credincioşi din toate parohiile brăilene, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare.
Începând cu ora 10.30, Chiriarhul Dunării de Jos a pornit în fruntea procesiunii înconjurat de preoţi şi credincioşi, către esplanada Dunării, acolo unde se săvârşeşte în mod tradiţional Sfinţirea Aghiasmei celei Mari. Credincioşi din întregul oraş au cuprins străzile şi trotuarele, întâmpinând procesiunea cu mare evlavie, dar şi cu multă emoţie. Bătrâni, tineri şi mulţi copii au venit să se facă părtaşi Botezului Domnului, îmbrăţişând harul lui Dumnezeu ce se pogoară asupra noastră prin stopirea cu apa sfinţită.
Fanfara militară a adus o deosebită ofrandă de cântec, intonând cântarea „Tatăl nostru“ după partitura lui Anton Pann. Ca răspuns, preoţii participanţi au cântat troparul praznicului „În Iordan botezându‑Te Tu Doamne“. Alaiul devenit din ce în ce mai mare şi adunat în spatele Ierarhului nostru, a ajuns pe esplanada Dunării unde s‑a săvârşit Sfinţirea Aghiasmei celei Mari.
În prezenţa oficialitaţilor locale şi a câtorva mii de credincioşi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de învăţătură prin care a îndemnat la echilibru, la nădejde în puterea şi rânduiala lui Dumnezeu, a subliniat simbolistica Botezului Domnului şi rolul Bisericii în viaţa fiecărui creştin.
Pe esplanadă au fost pregătite un număr de 10.000 de sticle de aghiasmă imbuteliate cu sprijinul voluntarilor din parohiile brăilene. Fără îmbulzeală şi cu respectarea normelor sanitare, au fost împărţite tuturor celor prezenţi.
Spre bucuria credincioșilor, și anul acesta s‑a respectat tradiţia scoaterii Sfintei Cruci din apele învolburate şi reci ale Dunării. Nouă bărbaţi s‑au înscris în această competiţie. Cel care s‑a învrednicit a fi câștigător a fost Răzvan Rachel, în vârstă de 35 de ani, militar la Unitatea de Marină din Brăila. Acesta a mai reușit să ridice crucea din apele Dunării şi în anul 2012.
În continuare, Ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală „Precista“ din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.
După slujba Agheasmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii prin care, odată cu sfințirea cea mare a apei ni se oferă și posibilitatea sfințirii sufletelor și trupurilor noastre.
De asemenea, Chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat dragostea, comuniunea și credința oamenilor din această zonă a țării, care se observă prin participarea cu bucurie şi nădejde de vindecare la sfințirea apei de Bobotează.
Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor medicale pentru jertfelnicia şi efortul depus în spitale pentru sănătatea semenilor lor, precum şi credincioşilor care participă la slujbele bisericii cu respectarea regulilor şi a normelor prevăzute de lege în aceste vremuri de pandemie.
De la biserica fortificată „Precista“, toată atenţia s‑a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă 8 tineri gălăţeni.
Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către Alexandru Gherghişan, un sportiv în vârstă de 37 de ani, care pentru prima dată reușește acest lucru.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i‑a felicitat pe toţi cei care s‑au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându‑i și oferindu‑le daruri.
În parohiile din municipiul Tecuci, la Praznicul Botezului Domnului, dupa oficierea Sfintei Liturghii, slujitorii Sfintelor Altare au săvârșit Sfințirea cea mare a apei în fața sfintelor biserici.
Preoții împreună cu membrii consiliilor și comitetelor parohiale, cu ajutorul echipelor de la Poliția Locală și din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galaţi, au oferit credincioșilor sticle cu Agheasmă Mare, pliculețe cu anaforă și iconițe reprezentând Botezul Domnului.
Și în parohiile rurale, preoții au coordonat desfășurarea activităților prilejuite de acest sfânt și mare praznic al creștinătății în condiții de siguranță, iar cu ajutorul voluntarilor au reușit să ofere Agheasmă Mare, pliculețe cu anaforă și alte daruri, la domiciliul persoanelor vârstnice sau bolnave.
În această zi de mare sărbătoare, în cele trei municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi, Brăila şi Tecuci, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 200.000 de sticle cu Agheasmă Mare, pregătite special cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.
Pr. Rareș Bucur
Pr. Nicușor Sandu