Evenimentul organizat de Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul Apostol Andrei“ din Galați, cu prilejul Zilei Culturii Naționale s‑a deschis în ajunul zilei de 15 ianuarie 2022, vineri, când s‑a evocat împlinirea a 172 de ani de la nașterea poetului național – Mihai Eminescu.
Anul acesta, manifestarea a debutat în capela Seminarului cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, membri ai cancelariei Seminarului, și prin săvârșirea slujbei parastasului pentru poetul nepereche de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența profesorilor și elevilor acestei școli teologice.
Manifestarea dedicată poetului național a continuat în incinta Teatrului Național de Operă și Operetă ,,Nae Leonard“. Acolo, elevi și profesori ai Seminarului și‑au exprimat sentimentele de apreciere și recunoștință pentru Luceafărul Poeziei Românești, prin recitări de poezii, cântece pe versuri eminesciene, dar și prin gânduri sincere, din inimi de copii, începând cu elevii claselor primare, continuând cu cei de la gimnaziu și finalizând cu cei mai mari, elevii de liceu.
Sub bagheta dirijorală a domnului profesor dr. Eugen Dan Drăgoi, spectatorii au audiat piese emblematice, dintre care amintim: Cu mâine zilele‑ți adaogi, Rugăciune, Mai am un singur dor.
Un moment deosebit de emoționant a fost interpretarea poeziei Rugăciune de către eleva Anastasia Gabriela Munteanu de la clasa a II‑a.
Eleva Daria Crangă de la clasa a VII‑a a ales să‑i transmită în mod direct gândurile de apreciere poetului preferat, scriindu‑i o scrisoare (Dragă Mihai…) și subliniind astfel faptul că Eminescu nu a fost, ci ESTE azi, mâine și oricând.
Mai mult decât atât, și‑au mai exprimat admirația și respectul deosebit față de Mihai Eminescu și elevii Teodora Sava, Maria Butacu, Teodora Manolache (clasa a V‑a), Daniel Boldeanu (clasa a VI‑a) și Irina Panainte (clasa a VII‑a) recitând versuri alese și pline de sentiment.
Un moment aparte al spectacolului l‑a constituit duetul format din surorile Maria și Elena Boldeanu (clasele a II‑a și a VIII‑a) care au interpretat piesa Sara pe deal, acompaniate fiind la pian de maestrul Eugen Dan Drăgoi.
Versuri eminesciene au prins viață și din vocile îngerașilor de la clasele primare, îndrumați fiind cu foarte mare dăruire de doamnele învățătoare. Elevii Marcu Chiosa și Iris Gori (clasele a II‑a A și a IV‑a A) au interpretat cristalin piesele Codrule, Măria Ta și Eminescu (semnată de Ion Aldea Teodorovici), ambele acompaniate la pian tot de domnul profesor Eugen Dan Drăgoi.
Serbarea a continuat cu vocile suave ale elevelor de liceu – Sarău Oana Geanina, Streșină Gabriela, Dogărescu Daria și Dascălu Camelia, care au recitat versuri pline de mesaj și semnificație, menite să sensibilizeze inimile ascultătorilor din sala mare a Teatrului.
Un alt moment important al serbării a fost lansarea volumului de poezie Mărturisire, semnat de domnul profesor Virgil Nistru Țigănuș și prefațat de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, volum menit să ilustreze iubirea de Dumnezeu și de aproapele prin metafore și versuri bine șlefuite, din minte în inimă și, de acolo, tot către mințile și inimile însetate de Adevăr, de Lumină de Dumnezeu, toate într‑o etapă a negării lui Dumnezeu (Înaltpreasfințitul Părinte Casian).
La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit elevilor și cadrelor didactice implicate pentru organizarea evenimentului, precum și conducerii Instituției pentru găzduire, iar domnul profesor Virgil Nistru Țigănuș le‑a oferit elevilor autografe pe volumul lansat.
Prof. Ana‑Maria Pintilie