În această toamnă, la sfârșit de noiembrie, a plecat pe cărarea veșniciei părintele Constantin Lungu. Personalitatea precucerniciei sale a fost mai puțin cunoscută, nouă, celor din generația mai tânără, crescuți după evenimentele din anul 1989, în această parte de țară. Acest lucru se datorează și faptului că părintele Constatin Lungu și‑a desfășurat activitatea, aici, la Galați, într‑o perioadă deosebit de dificilă și de tulbure pentru viața Bisericii, perioadă pe care noi nu am trăit‑o.
Părintele s‑a născut la 9 martie 1940, în satul Galeșul, comuna Poarta Albă, jud. Constanța. Clasele primare le‑a urmat în satul natal, pașii fiindu‑i îndrumați, mai apoi, către Seminarul Teologic din Buzău, pe care l‑a absolvit în anul 1963.
În anul 1967 a absolvit Institutul Teologic de Grad Universitar din București.
La data de 21 ianuarie 1968 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Episcop Chesarie Păunescu, în Catedrala Episcopală din Galați, pe seama parohiei Oltina, jud. Constanța.
La Oltina părintele Lungu a desfășurat o deosebită activitate pastorală, dar și administrativ‑gospodărească, reușind, cu ajutorul enoriașilor, să ridice o biserică în decursul unui singur an. Mobilizarea exemplară și determinarea credincioșilor păstoriți de acesta de a zidi biserica, au fost răsplătite de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Antim Nica, ierarhul de atunci al Dunării de Jos, care, la data de 20 mai 1976, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, împreună cu Episcopul‑Vicar Epifanie Tomitanul.
Pentru activitatea sa pastorală deosebită, în anul 1978, Arhiepiscopul Antim l‑a chemat la Galați, unde a fost rânduit în postul de consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, succedându‑i părintelui Costică Mohonea.
A onorat acest post până în anul 1989, în tot acest timp slujind la biserica „Vovidenia“ din Galați.
După mai bine de 10 ani de activitate rodnică, la 1 ianuarie 1989, a fost transferat la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I“ din Constanța, între anii 1993‑2011, îndeplinind aici ascultarea de paroh. În cadrul Arhiepiscopiei Tomisului a deținut pentru o scurtă perioadă funcția de consilier bisericesc (1990‑1991) și de vicar administrativ (1991‑1995).
Ne rugăm bunului Dumnezeu ca să îi rânduiască sufletul în corturile drepților și să îl învrednicească de vederea Celui pe care L‑a slujit în întreaga sa viață.
Pr. dr. Alexandru Bulgaru