Cu puțin timp înainte de începutul anului școlar 2021‑2022, la o întâlnire de suflet între profesorii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ coordonați de părintele director Costel Bulgaru și întâistătătorul eparhiei noastre, desfășurată într‑un spațiu filantropic al Eparhiei, Lacu Sărat, aveam să aflăm despre o inițiativă lăudabilă, ce își va face efectul în timp. Înaltpreasfințitul Casian ne propunea 12 APOSTOLI care să vină în sprijinul diriginților și învățătorilor: 12 preoți vrednici ai Eparhiei dunărene sunt chemați, prezentați și aduși în mijlocul elevilor pentru a susține dialogul duhovnicesc.
Debutând în prima zi de școală, programul s‑a dovedit un real succes, fiind primit cu brațele deschise atât de elevi cât și de părinți și cadrele didactice. Preoții desemnați drept diriginți onorifici pentru clasele primare și gimnaziale au desfășurat în lunile septembrie și octombrie ale anului curent cel puțin trei întâlniri la clasă, unele colective având și bucuria de a vizita parohiile în care slujesc îndrumătorii lor spirituali.
Pr. Marian Apostu de la Parohia Grivița, jud. Galați a primit în grijă clasa a V‑a B (diriginte prof. Emanuela Petcu). După ce a făcut cunoștință cu dirigintele și cu elevii, au stabilit primele repere ale componenței și specificului clasei. Au fost identificați elevi care trebuie sprijiniți spiritual pentru depășirea problemelor de acasă. În 7 octombrie a avut loc activitatea interactivă Cuvântul, Lumina, Viața, în cadrul căreia au fost îmbinate noțiuni de limbă română și religioase. Pe 21 octombrie, părintele Marian l‑a prezentat clasei pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, utilizând materiale auxiliare: icoana, imagini cu racla sfântului, pelerinajul anual, mărturii ale participanților.
Pr. Mihai Bezman de la Parohia Călmățui, jud. Galați alături de clasa a IV‑a B (învățător Ramona Lixandru) au purtat discuții libere, iar cei mici au primit în dar dulciuri și iconițe. Pe 8 octombrie au vorbit despre Dumnezeu în ochii copiilor, iar pe 22 octombrie, părintele Mihai i‑a asigurat că prezența la ora de religie este dedicată sfinților, având ca model pe Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Pr. Ștefan Constandache de la biserica „Sfântul Ilie“ din Brăila primind grija duhovnicească a clasei I A (învățător Florentina Micu), a avut o singură oră de curs în septembrie, pe 20, deoarece clasa a intrat în online până pe 6 octombrie (un copil a fost depistat cu Covid). Ora a debutat cu rugăciunea și s‑a discutat despre tematica următoarelor întâlniri.
Pe 11 și 18 octombrie au avut loc variate activități: jocuri în aer liber, desen cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, așa cum o percep și o simt copiii (după ce, în prealabil, le‑a fost expusă viața ei), finalizate cu recompense dulci și glasuri în rugăciune.
Clasele a II‑a A (învățător Ecaterina Șorcaru) și a III‑a B (învățător Mihaela Bălănică) au primit pe pr. Petrișor Herescu, slujitor la Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva“, din localitatea Berești‑Târg, jud. Galați, care, după prima activitate din septembrie, a coordonat pe 18 octombrie discuțiile pe tema Sfinții ‑ model al copiilor dialogând despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir precum și despre importanța acestora în viața creștinilor, iar pe 22 octombrie, activitatea în capela Seminarului unde elevii au putut vedea unde și cum sunt pictați Sfinții cărora le știm viața, urmate de discuții din care elevii Îl văd pe Dumnezeu cum lucrează prin intermediul Sfinților.
Pr. Cristian Ion de la Parohia Ianca I, jud. Brăila alături de clasa a V‑a A (diriginte prof. Elena Felicia Beznea), s‑a întâlnit cu cei mici pe 7 octombrie cu intenția de a discuta despre Valoarea Educației și pe 15 octombrie pentru a‑i învăța despre Pilda Semănătorului. O lecție importantă pe care au evidențiat‑o cele două sesiuni este despre importanța educației și direcțiile acesteia: către suflet prin Biserică și credință, către minte prin învățătură și Școală, către inimă prin Iubire în Familie și Prieteni, către trup prin Sport și Viață Sănătoasă.
Întâlnirile clasei a IV‑a A cu pr. Ionuț Iordache, slujitor la Parohia Moscu, jud. Galați au început din prima zi de școală, ocazie cu care părintele Ionuț a prezentat activitățile pe care le‑a organizat de‑a lungul timpului cu grupele catehetice din parohie. Pentru că s‑au arătat foarte interesați de modul cum s‑a desfășurat Festivalul dulciurilor la edițiile anterioare, la întâlnirea de joi, 30 septembrie, fiecare elev a primit câte un borcan cu șerbet, de care s‑au arătat foarte încântați. Fiecare reuniune a fost precedată de rugăciune și au fost oferite îndrumări și sfaturi duhovnicești. Părintele dă mărturie că a fost primit în mijlocul lor cu mult entuziasm și consideră că va avea o colaborare foarte frumoasă, având sprijinul și implicarea deosebită a doamnei învățătoare Paula Munteanu.
Marți, 5 octombrie de Ziua Educației, copiii au vizitat localitatea Moscu, au aflat informații despre istoria satului și a bisericii, s‑a oficiat o rugăciune pentru elevi, profesori și părinți. După vizitarea expoziției de carte veche, tinerii au fost antrenați în jocuri educaționale, pe echipe, în aer liber, în curtea bisericii. Au fost vizitate o fermă de animale și o fermă viticolă (școală de viță) din localitate. Seminariștii au pregătit și au oferit personal hăinuțe, jucării și alimente unui număr de 10 copii din Moscu proveniți din familii cu venituri reduse. O altă activitate interesantă a avut loc în Capela Seminarului, vineri, 15 octombrie cu discuții pe tema: locul și rolul copilului în biserică, iar vineri, 23 octombrie: cum, când și pentru cine ne rugăm? (Cum facem un pomelnic și pe cine trecem în el?).
Prima activitate din septembrie cu tema: desen cu familia în mijlocul Bisericii și completarea enunțului Pentru mine Dumnezeu este… a inițiat‑o pr. Cristian Lascu de la Parohia Radu Vodă, jud. Brăila cu clasa a VI‑a (diriginte prof. Vasile Manolache). Pe 4 octombrie au povestit în scris o întâmplare în care au simțit prezența lui Dumnezeu, iar pe 18 octombrie au format 7 grupe de elevi pentru alcătuirea unor planșe cu zilele creației.
Pr. Florin Lefter, slujitor la Parohia Fundeanu, jud. Galați coordonează clasa a III‑a A (învățător Cristina Pecingină), cu care s‑a cunoscut pe 20 septembrie. Pe 28 septembrie, tema: Ce înseamnă numele meu? i‑a antrenat la o oră de suflet. Mulți dintre copii au spus istorioare creștine și au cântat.
Călătorim la biserici și mănăstiri. Sâmbătă, 9 octombrie elevii împreună cu doamna învățătoare au vizitat parohia Fundeanu, care a asigurat transportul. Au fost întâmpinați de două cadre didactice ale școlii din parohia gazdă. Copiii au vizitat biserica, muzeul parohial, unde au citit din documente școlare, începând cu anul 1890. Au asistat la un atelier de pictură pe pânză, demonstrație făcută de un elev din clasa a VII‑a. Au învățat să bată toaca de lemn și clopotele. Au servit masa în casa praznicală, iar aici, cea mai vârstnică persoană a parohiei de 96 de ani i‑a învățat pe copii cum se toarce lâna și alți 3 elevi ai școlii au făcut o demonstrație de kick boxing. Copiii au cântat și au spus istorioare creștine. Ziua a continuat cu o ieșire în aer liber la pădurea Fundeanu unde au avut loc jocuri recreative și plimbare cu căruța. Ziua s‑a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Adam. La sfârșitul zilei au primit câte un pliant cu informații despre pădurea Fundeanu și animalele care se găsesc aici.
Clasa a II‑a B (învățător Viorica Drăguț) îl are în mijlocul ei pe pr. Laurențiu Mocanu de la Parohia Frumușița, jud. Galați. Activitatea din 20 septembrie desfășurată în clasă, în care au făcut cunoștință cu învățătorul și elevii, a fost urmată de o alta pe 18 octombrie cu jocuri interactive pe grupe și alta pe 22 octombrie, dedicată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Pr. Cornel Păduraru, decanul de vârstă al celor 12, slujitor la Parohia Barcea, jud. Galați îndrumă duhovnicește clasa a VIII‑a (diriginte prof. Simona Crăciun). Întâlnirile au debutat cu rugămintea pr. Cornel ca fiecare elev să spună ce teme de interes îl frământă. Copiii ce poartă nume de sfinți au primit explicații despre însemnătatea numelui. Fiecare copil a primit o broșură cu pilde și istorioare despre prietenie. Pe 21 octombrie, părintele i‑a antrenat în jocuri interactive specifice vârstei, pentru a continua pe 28 octombrie cu tema Sfinții, model de viețuire creștină.
Slujitor la Parohia „Sfinții Apostoli“ din Brăila, pr. Marius Sinca a preluat clasa a VII‑a (diriginte prof. Ana Maria Pintilie). La întâlnirile din luna septembrie, elevii au expus așteptările pe care le au și cu ce poate ajuta prezența preotului în clasă. Pe 15 octombrie a fost prezentată viața Sfintei Cuvioase Parascheva și au avut loc discuții despre importanța cinstirii Sfinților în viața creștinului. Până la vacanța din luna octombrie s‑au vizitat bisericile reprezentative din municipiul Brăila: Catedrala, Biserica Greacă, biserica „Sfinții Apostoli“ precum și Mănăstirea Lacu Sărat, unde au petrecut puțin timp în natură discutând despre obiectivele vizitate.
Pr. Cătălin Vătafu, de curând numit la Parohia „Sfântul Haralambie“ din Galați a acceptat îndrumarea claselor I B (învățător Adina Iorga) și Pregătitoare B (învățător Virginia Tofan). Fiind cei mai mici învățăcei din Seminar au primit o iconiță cu Sfântul Andrei, foi de colorat cu o imagine cum se împărtășesc copiii ca pregătire pentru o invitație la împărtășit. Miercuri, 13 octombrie, părintele s‑a întâlnit cu ambele clase prezentându‑o pe Cuvioasa de la Iași ajutându‑se de planșe de colorat. Întâlnirea programată 28 octombrie cu jocuri interactive în curtea bisericii cu un tânăr animator nu a mai putut avea loc, din cauza vacanței impuse.
Semnatarul acestui reportaj, pr. Gabriel Ioan Pelin, slujitor la Parohia „Vovidenia“ din Galați, Spiritual al Seminarului Teologic, am primit în grijă duhovnicească clasele Pregătitoare A (învățător Silvia Trandafir) și a IX‑a Seminar (diriginte prof. Marian Ionescu). La cei mici am intrat în clasă pe 28 septembrie, am rostit o rugăciune, oferind copiilor o iconiță cu Sfântul Andrei și foi de colorat. Cu cei de clasa a IX‑a am avut numeroase discuții duhovnicești, atât în sala de clasă cât și la Capelă, aceștia fiind prezenți la rugăciunea de dimineață și de seară precum și la sluba de Vecernie și Utrenie.
Doi elevi din clasa a IX‑a de Seminar, Eduard Valentin Calestru și Cristian Andrei Necula au primit articole noi de îmbrăcăminte și încălțăminte și alte efecte, printr‑un proiect comun a Parohiei „Vovidenia“ cu Parohia „Sfântul Apostol Andrei şi Sfânta Alexandra“ din Caen, capitala departamentului Calvados, regiunea Normandia din nord‑vestul Franței, prin bunăvoința preotului Ştefan Fotache.
Trimiterea Apostolilor în lume de către Mântuitorul Hristos a condus la încreștinarea întregii omeniri, iar continuarea misiunii apostolice, mai ales în rândul elevilor, este, mai mult decât oricând, o necesitate accentuată de perioada pandemică pe care o traversăm.
Preot Gabriel Ioan Pelin