În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII‑lea.
În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.
Astăzi, la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.
În fiecare an foarte mulţi credincioşi cu evlavie şi cu bucurie vin la hramul acestei biserici gălăţene, frumos amenajată într‑o zonă cu multă vegetaţie dintr‑un cartier muncitoresc al municipiului, pentru a se ruga acestui sfânt şi a primi cuvânt de învăţătură de la ierarhul locului.
Între credincioşii prezenţi s‑au aflat numeroşi copii, care, la momentul liturgic cuvenit, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, capitolul 24, versetele 12‑35, care ne‑a amintit de minunata arătare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după slăvita Sa înviere din morți, celor doi ucenici, Luca și Cleopa, aflați în călătorie spre localitatea Emaus.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului prăznuit astăzi, evidenţiind perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.
„Pentru că prăznuim în a treia zi de Sfintele Paşti rămânerea Mântuitorului în Slava Sfintei Sale Învieri, în Sfânta Împărtăşanie de la Emaus pe toate Sfintele Altare ale Sfintelor noastre Biserici Ortodoxe, pelerini precum Sfinţii Luca şi Cleopa am participat la Dumnezeiasca Liturghie, pomenindu‑l astăzi pe Sfântul Ierarh Atanasie al III‑lea, Patriarhul Constantinopolului, care 12 ani a fost rezident în oraşul Galaţi.
Trupul său neputrezit şezând pe tron, se află în biserica „Buna Vestire“ de la Harcov din Ucraina, dar duhul lui şi evlavia poporului se odihnesc în câteva repere de la Galaţi, cel mai important fiind acesta în care am slujit astăzi, o «grădină a Raiului» cu o biserică atât de frumoasă, într‑o comunitate de credincioşi care formează împreună o icoană autentică a Învierii şi a învierii sănătăţii tuturor“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.
La final, toţi credincioşii prezenţi la slujbă au fost binecuvântaţi de ierarhul Dunării de Jos.
De asemenea, cu prilejul hramului, parohia a desfăşurat activitatea social‑filantropică intitulată „Dăruind vei dobândi“, prin care, 30 de familii nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi 300 de bătrâni au primit alimente şi alte produse pascale.
Pr. Rareş Bucur