Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi păstrează o particică din sfintele moaşte ale Sfântului Ignatie Teologul, slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos au o evlavie deosebită şi îl prăznuiesc în chip cu totul special.
În data de 20 decembrie 2010, la prăznuirea sa, Sfântul Ierarh Ignatie a chemat pe micii creştini din municipiul Galaţi, îndeosebi pe cei participanţi la proiectele naţionale catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”, însoţiţi de către părinţii şi educatorii lor.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Cu această ocazie, moaştele Sfântului Ignatie, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei arhiepiscopale au putut fi venerate de toţi cei prezenţi.
În cuvântul său de învăţătură, adresat copiilor şi creştinilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rolul pe care l-a avut Sfântul Ignatie „purtătorul de Dumnezeu” în formularea dreptei învăţături şi a arătat locul ierarhului în Biserică, prezentând pe Sf. Ignatie drept exemplu de viaţă închinată slujirii şi împlinirii poruncilor Mîntuitorului Iisus Hristos.
La sărbătoarea Sfântului Ignatie cele câteva sute de copii şi tineri gălăţeni, însoţiţi de profesorii lor de religie au intonat colinde în cinstea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au spovedit şi împărtăşit cu Sfintele Taine. La final, toţi tinerii şi copiii au primit daruri: iconiţe cu Naşterea Domnului şi dulciuri.
Sfântul Ignatie, copilul luat în braţe de Mântuitorul Iisus Hristos
Nu se cunosc date legate de anul şi locul naşterii Sfântului Ignatie Teoforul, despre familia lui sau despre şcolile pe care le-a urmat. Legat de copilăria sa, tradiţia Bisericii a păstrat amănuntul că el a fost copilul pe care Domnul l-a ţinut în braţe: «… de nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor». (Matei 18, 3-4).
Aflăm din relatările Sfântului Ioan Gură de Aur, că a cunoscut pe Sfinţii Apostoli şi că a primit hirotonia întru episcop, pentru scaunul Antiohiei, de la Sfântul Apostol Pavel sau de la Sfântul Apostol Petru. Momentul legat de copilul arătat de Mântuitorul Hristos ca exemplu de curăţie, precum şi remarcabila învăţătură transmisă de sfântul episcop, fac din Purtătorul de Dumnezeu Ignatie, un model de mărturisire a lui Hristos în rândul creştinilor, astăzi.
Diac. Marian Pătraşcu