În contextul Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc, în data de 15 ianuarie 2021, un eveniment cultural menit să omagieze personalitatea „Luceafărului“ poeziei româneşti şi să promoveze cultura naţională şi spiritul creator românesc.
Manifestarea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi s‑a desfăşurat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial prin intermediul unei platforme de comunicare on‑line, care a reunit laolaltă cadre didactice şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, precum şi preoţi din cadrul Adminitraţiei eparhiale.
Invitat special la eveniment a fost domnul prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş, cunoscut scriitor şi om de cultură gălăţean, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
În deschiderea întrunirii, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu şi pentru preotul academician prof. dr. Mircea Păcurariu, prohodit în aceeași zi în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime“ din Sibiu.
După deschiderea oficială, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de omagiere a marelui poet Mihai Eminescu în care a evidenţiat aspecte din viaţa poetului naţional şi a prezentat repere importante din opera geniului literaturii româneşti, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.
În continuare, scriitorul Virgil Nistru Ţigănuş, în cuvinte alese, l‑a omagiat pe poetul naţional Mihai Eminescu, făcând cu acest prilej şi o pledoarie pentru lectură, prezentând câteva apariţii editorile în care se regăseşte dimensiunea religioasă a creaţiei eminesciene.
De asemenea, domnul profesor Ţigănuş, cu emoţie şi mare bucurie, a adus o mărturie personală din anii studenţiei atunci când a avut prilejul de a recita poezia „Luceafărul“ în faţa unui auditoriu din care făcea partea şi nepotul lui Mihai Eminescu, colonelul Gheorghe Eminescu.
În partea a doua a întrunirii, tinerii participanţi au recitat poezii îndrăgite de ei din opera „poetului nepereche“, exprimându‑şi totodată bucuria de a participa la această „lecţie de cultură“.
Toţi cei prezenţi au avut privilegiul şi de a asculta, într‑o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.
La finalul manifestării culturale, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit celor prezenţi pentru disponibilitatea şi dorinţa de a descifra câte ceva din tezaurul limbii române, exprimându‑şi încrederea că elevii se vor întoarce în curând la şcoală şi această perioadă dificilă va fi depăşită.
Pr. Rareș Bucur