Preafericitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad‑Karlovci și Patriarh al Serbiei, a trecut la Domnul vineri dimineață, 20 noiembrie 2020, la Spitalul Militar „Karaburma“ din Belgrad, Serbia. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe avea vârsta de 90 de ani. În timpul slujirii sale s‑a remarcat ca o personalitate bisericească deschisă dialogului și comuniunii frățești cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.
Preafericitul Părinte Irineu al Serbiei s‑a născut în anul 1930 în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia, primind numele de botez Miroslav.
Școala primară și elementară a urmat‑o în satul natal, iar liceul în orășelul Ceaceac. După absolvirea Seminarului Teologic din Prizren, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Belgrad. După terminarea serviciului militar, a fost numit profesor suplinitor la seminarul din Prizren, iar în octombrie 1959, înainte de a deveni profesor, cu binecuvântarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakoviţa, primind numele Irineu. A fost hirotonit ieromonah în biserica din Ružica, Belgrad. Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Prizren, a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena, se arată pe site‑ul Patriarhiei Serbiei, spc.rs.
În anul 1974 a fost ales Episcop‑Vicar patriarhal, cu titlul Episcop de Moraviţa, iar un an mai târziu, în luna mai 1975, a fost ales Episcop de Niş. După trecerea la Domnul a Patriarhului Pavel al Serbiei, la 22 ianuarie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l‑a ales pe Preafericitul Părinte Irineu ca Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad‑Karlovci şi Patriarh al Serbiei.
Întronizarea Preafericirii Sale a avut loc la 23 ianuarie 2010, la finalul Sfintei Liturghii, în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail“ din Belgrad, Serbia.
De la începutul slujirii sale ca Patriarh al Serbiei, într‑o perioadă foarte grea, Preafericitul Părinte Irineu a pledat pentru pace și stabilitate în întreaga regiune, fiind considerat atât în Serbia, cât și în străinătate ca o personalitate bisericească deschisă dialogului interortodox și interreligios. De asemenea, în iunie 2016, împreună cu delegația Patriarhiei Serbiei, Preafericirea Sa a participat și la lucrările Sfântului și Marelui Sinod Ortodox din Creta, Grecia.
Sub păstorirea Preafericirii Sale, Patriarhia Serbiei a publicat un număr important de cărți academice, liturgice și religioase, precum și numeroase volume spre îndreptarea și înălțarea spirituală a credincioșilor. Preafericitul Părinte Irineu a fost cunoscut ca un bun predicator, care folosea fiecare ocazie pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor.
În cadrul unor proceduri medicale periodice, dar și după o evaluare epidemiologică, s‑a constatat că Patriarhul Irineu a fost infectat cu noul coronavirus, dar era asimptomatic. Întrucât Întâistătătorul Bisericii Sârbe avea o vârstă înaintată, 90 de ani, medicii au hotărât să‑l interneze la Spitalul Militar „Karaburma“ din Belgrad pentru o supraveghere permanentă. Duminică, 15 noiembrie 2020, starea de sănătate s‑a agravat, iar în dimineața zilei de vineri, 20 noiembrie 2020, a trecut la cele veșnice.
Andrei Butu
Ziarul Lumina, 20 noiembrie 2020