Asociația Filantropică Creștin‑Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați, la nivelul Centrului Rezidențial de Fete, a continuat să‑și desfășoare activitatea în interesul celor 24 de beneficiare și pe timp de pandemie mondială de Covid 19, venind în sprijinul asistatelor mai ales în aceste momente dificile neprevăzute, marcate de schimbări semnificative în ceea ce priveşte prevenirea infectării cu noul virus. Pentru a putea răspunde adecvat nevoilor tuturor copiilor avuți în grijă, s‑a apelat la diferite modalități de ajutor și de comunicare adaptate la situația actuală creată de starea de alertă și s‑au avut în vedere o serie de măsuri preventive riguroase de igienă, de distanțare socială şi de purtare a măștilor și a mănușilor de protecție. De asemenea, s‑au organizat și realizat, cu beneficiarele, activități de informare, educare, îndrumare, responsabilizare cu privire la măsurile și regulile de igienă în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus, conform Protocolului de recomandări pentru serviciile sociale aplicabile în perioada stării de alertă, generată de pandemia de Covid 19, elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și a celorlalte reglementări legislative actuale.
Luna iulie 2020 a fost marcată de începutul vacanței de vară pentru majoritatea beneficiarelor, dar și de evenimente unice din viața unora dintre acestea. Astfel, absolventa clasei a XII‑a, Elena‑Anca B., a susținut Examenul de Bacalaureat pe care l‑a promovat cu media 9,81. Tânăra s‑a înscris și a fost admisă pe primul loc din lista celor care au candidat la Universitatea „Dunărea de Jos“, Facultatea de Litere, specializarea Limba și Literatura Română ‑ Limba și Literatura Franceză, forma Buget, cu media de admitere 9,62.
Pe de altă parte, dintre beneficiarele studente aflate în grija Asociației, menționăm rezultatul deosebit al tinerei Maria C., absolventă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, Tg. Mureș, specializarea Medicină Generală, anul VI, care, în luna iulie, a susținut on‑line Examenul de Licență cu tema: „Evaluarea efectelor secundare ale tratamentului corticosteroid asupra somnului și a nivelului de fatigabilitate la copiii cu leucemie acută limfoblastică“. Aceasta a obținut următoarele rezultate remarcabile: proba scrisă – 9,36; proba orală – 9,61, iar în prezent se pregătește intens pentru susținerea Examenului de Rezidențiat care va avea loc în luna noiembrie 2020, obiectivul urmărit fiind să lucreze, într‑un viitor apropiat, pe specialitatea Dermatologie.
Adriana R., studentă la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Specializarea Mobilier și Amenajări Interioare, anul II, și Roza – Mariana B., studentă la Universitatea „Dunărea de Jos“, Galați, Facultatea de Arhitectură Navală, specializarea Arhitectură Navală, anul I, sunt, de asemenea, două dintre studentele care au finalizat anul universitar 2019‑2020 cu rezultate deosebite, având media peste 9,00.
Pentru a veni în mod eficient în sprijinul beneficiarelor, activitățile desfășurate în luna iulie au cuprins atât continuarea suportului educațional școlar, cât și petrecerea timpului liber într‑un mod constructiv prin activități de creație, sport sau implicarea în activități gospodărești. Astfel, activitățile „Îndrumare/sprijin în vederea identificării unei profesii“, „Rezultatele școlare“, realizarea practicii de specialitate pentru majoritatea studentelor, îndrumarea zilnică a beneficiarelor în vederea efectuării temelor, a lucrului pe caietele de vacanță, reprezintă setul de activități menite să mențină o continuitate în parcursul educațional‑școlar și în această perioadă de vacanță aflată sub incidența stării de alertă. Crearea/diversificarea modalităților de petrecere a timpului liber, a condus la desfășurarea de activități practice și de relaxare precum: „La picnic – Comuniune cu natura“, „Concurs de Karaoke“, „Călători prin România“, „Să mergem la film“, „Arta de a găti“, „Ora de pictură“, „Activitate gospodărească“. Prin intermediul acestora, fetele au putut depăși mai ușor această perioadă neplăcută marcată de prezența virusului Covid 19. Activitățile: „Știm să ne protejăm sănătatea“, „Prevenirea răspândirii virusului Covid 19 printre beneficiari și personalul angajat“, „Să învățăm să socializăm și să ne integrăm în colectiv“, „Tu ai iubi un om ca tine?“, au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea abilităților de viață independentă și menținerea unui stil de viață echilibrat și responsabil a beneficiarelor, acestea simțindu‑se implicate și apreciate.
Activitatea intitulată „În starea de alertă continuăm să ne rugăm mai mult“ a fost organizată pe parcursul întregii vacanţe cu speranța de a se depăși cu bine aceste momente grele prin care trecem la nivel național, urmărindu‑se dezvoltarea comuniunii interpersonale prin rugăciune mai multă, prin susținere, încurajare şi motivare a tinerelor.
Astfel, Asociația Filantropică Creștin‑Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ – Galați, a reușit să se adapteze situației impuse în contextul actual de prevenire a răspândirii virusului SarsCov2, susținând beneficiarele și în aceste momente dificile pe care le traversăm împreună.
Asistent social Geanina Drăgușu