Cuvintele Mântuitorului Hristos, „cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti“ (Luca 22, 15), consemnate de Sfântul Evanghelist, au însoțit credincioșii la fiecare slujbă pe care au urmărit‑o la postul de Televiziune Trinitas, sau prin intermediul transmisiunii on‑line de la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în timpul stării de urgență instituite în țara noastră, în contextul epidemiologic generat de răspândirea noului virus Corona, care a dus la condiționarea prezenței acestora la sfintele slujbe.
După ce am parcurs deopotrivă, preoți și credincioși, aceste momente grele din punct de vedere spiritual, a putut fi realizată comuniunea liturgică în data de 27 iulie a.c., cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, medicul trupesc și duhovnicesc al creștinilor și ocrotitorul spiritual al Mănăstirii Lacu‑Sărat, situată în stațiunea care îi poartă numele, din apropierea orașului Brăila.
Hramul Mănăstirii Lacu‑Sărat, important centru pastoral‑misionar și social‑filantropic, a reunit numeroși pelerini sosiți special pentru sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, precum și persoane prezente în stațiune pentru tratament, cadre medicale și oficialități municipale și județene. Aceștia au participat cu multă dragoste la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la strană fiind date de cântăreți bisericești brăileni, membri ai grupului psaltic „Evanghelismos“ al Protopopiatului Brăila.
În cadrul cuvântului de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos, printre altele, a subliniat faptul că participarea la slujba Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul tuturor medicilor, tuturor bolnavilor, tuturor clinicilor și capelelor din spitale, a însemnat continuarea unei minuni care se petrece sub ochii noștri, într‑o mega‑catedrală în aer liber, frumoasa stațiune Lacu‑Sărat căpătând astfel și valoarea unei clinici pentru suflet, prin sfânta mănăstire, după cea de loc de vindecare trupească.
Monahiile care viețuiesc în așezământul monahal Lacu Sărat contribuie din plin la alinarea suferințelor sufletești și trupești, ajutându‑i pe bolnavii aflați la tratament în stațiune, vădind încă o dată caracterul Bisericii de spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre, loc al iubirii dăruite de Dumnezeu tuturor oamenilor. Așa se face că, în primăvara acestui an, în perioada stării de urgență, maicile au oferit ajutoare pentru cei nevoiași, constând în hrană caldă, produse și articole de igienă și protecție, precum și cărți de zidire sufletească. De aceste ajutoare au beneficiat inclusiv persoanele aflate în carantină instituționalizată la Centrul din stațiunea Lacu Sărat.
Dacă adăugăm și efortul depus pentru confecționarea câtorva mii de măști de protecție, în atelierul de croitorie al mănăstirii, spre a fi oferite spitalelor din Brăila și Galați, centrelor de carantină și insituțiilor sociale, vârstnicilor și celor cu posibilități materiale reduse; întreținerea muzeului etnografic, reamenajat și sfințit anul trecut, care cuprinde obiecte autentice populare românești, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, țesături de interior, costume tradiționale, dar și o colecție de obiecte și accesorii școlare semnificative din istoria învățământului românesc, avem o imagine fidelă a ceea ce reprezintă cu adevărat prezența micii obști monahale de la Mănăstirea Lacu Sărat pentru brăileni și nu numai.
Acest aşezământ monahal a fost înființat la data de 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul și a pus piatra de temelie a bisericii. După trei ani de osteneli, la 27 iulie 1999, s‑a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mare Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s‑a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă‑clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX‑lea.
Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de‑a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s‑a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.
Doamne, binecuvintează pe ctitorii, binefăcătorii, închinătorii și ostenitorii acestei sfinte mănăstiri!
Ștefan Laurențiu Ionescu, participant