„Un popor care nu‑și cunoaște istoria e ca un copil care nu‑și cunoaște părinții“, afirma în secolul trecut cunoscutul erudit Nicolae Iorga.
Vineri, 20 martie 2020, la ora amiezii, la mormântul inițial al Sultanei Cuza, mama domnitorului Principalelor Unite, aflat lângă Sfântul Altar al bisericii „Vovidenia“ ‑ Galaţi, a avut loc slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la împlinirea a două sute de ani de la nașterea sa.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au onorat cu prezența acest moment cu valențe de istorie ‑ locală și națională: prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului „Carol I“ din Brăila, membru corespondent al Academiei Române; prefectul Județului Galați: jurist Gabriel‑Ioan Avrămescu, președintele Consiliului Județean Galați, ing. Costel Fotea, primarul Municipiului Galați ‑ Ionuț Pucheanu; șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Galați, comisar Cornel Mototolea; prof. dr. ing. Cătălin Fetecău ‑ decan al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universității „Dunărea de Jos“‑ Galați; col. Ilie Melinte din partea Garnizoanei Galați; Comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos“ și comandant al Garnizoanei Brăila ‑ Vasile Ionescu; şeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați ‑ col. Dănuț Vasilică; un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați.
Fiind în perioada pandemiei de Covid‑19 și sub incidența Ordonanței Militare nr. 1/18 martie 2020, în care se stipulează că nu pot participa la o întrunire mai mult de 50 de persoane, în aer liber și cu păstrarea distanței sociale de minim un metru, au fost de față doar câțiva credincioși.
După slujba de pomenire, Chiriarhul Dunării de Jos a ținut un emoționant cuvânt de învățătură, la mormântul Sultanei Cuza, care, inițial, a fost înmormântată în curtea bisericii „Vovidenia“ din Galați, casa familiei Cuza, fiind situată în apropierea acestei biserici.
Înalpreasfințitul Părinte Casian a conturat personalitatea marcantă a făuritorului Unirii de la 24 ianuarie 1859, act istoric ce a stat la baza Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Au fost aduse în actualitate momentele din vremea prezenței lui Cuza la Galați, care, înainte de a fi ales în fruntea țării, a fost în fruntea Tribunalului gălăţean și Pârcălab de Covurlui.
„Centrul de bază pentru devenirea în demnitatea de Domnitor rămâne oraşul Galaţi, care trebuie readus pe harta Unirii din 1859, alături de celelalte centre foarte importante pentru realizarea marelui ideal al românilor. Aici a crescut, s‑a format şi a exersat administrativ, politic, economic şi diplomatic tânărul pârcălab, viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Pr. Gabriel Ioan Pelin