Ziua Naţională a Culturii şi ziua „Luceafărului Poeziei Româneşti“ – cum a fost numit Mihai Eminescu de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost pentru elevii şi profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi un prilej de sărbătoare, de rugăciune şi de bucurie a unei noi întâlniri cu opera marelui poet.
Activităţile închinate celor două evenimente au debutat la Capela Seminarului prin oficierea slujbei de parastas, în prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice, de către Înaltpreasfinţia Sa Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de părinţii‑profesori ai şcolii. Astfel, în acest cadru, a fost pomenit poetul nostru naţional, Mihai Eminescu.
Manifestarea a continuat cu momente de evocare, organizate de dascălii şi elevii de la clasele de învăţământ primar şi gimnazial, care au susţinut un program liric, de poezii şi cântece, pe versuri scrise de „poetul nepereche“.
Prezent la manifestare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i‑a răsplătit pe toţi elevii noştri cu un frumos cuvânt despre semnificaţia celor două evenimente, iar copiilor le‑a dăruit dulciuri.
Partea a doua a programului s‑a desfăşurat în sala „Melchisedec Ștefănescu“ de la Centrul Eparhial, sub directa coordonare a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, care a invitat să conferenţieze, două mari personalităţi culturale ale Dunării de Jos: domnul profesor univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“, membru corespondent al Academie Române şi domnul Viorel Coman, profesor la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.
Au fost prezenţi elevi de liceu, precum şi cadre didactice din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi.
În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a invitat auditoriul să asculte versurile lui Mihai Eminescu, în interpretarea magistrală a actorului Dorel Vişan. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat, pe lângă importanţa operei eminesciene pentru Limba Română, şi contribuţia Marelui Poet la cultivarea dragostei faţă de Patrie şi de credinţa strămoşească a poporului nostru. Elevii noştri s‑au arătat foarte interesaţi de temele discutate, mai ales că activitatea a fost, de fapt, o lecţie de Literatură Română autentică, ce s‑a încheiat cu invitaţia organizării, la Seminar, a unui cerc de lectură.
În încheierea manifestării, oaspeţii au donat bibliotecii „Visarion Puiu“ a şcolii noastre, patru volume din cartea „Pe trepte“, semnată de profesorul Viorel Coman.
Prof. Adrian Silivestru