La 21 noiembrie, credincioşii de la istorica biserică „Vovidenia“ din Galaţi, recunoscută şi drept „Biserica Unirii“, s‑au făcut părtaşi la praznicul „Intrării în biserică a Maicii Domnului“.
Ca de fiecare dată, sărbătoarea aduce în actualitate, pentru fiecare dintre noi, împlinirea unei făgăduinţe, aceea pe care Drepţii Ioachim şi Ana au făcut‑o înaintea lui Dumnezeu: anume, că dacă Dumnezeu le va asculta rugăciunile dăruindu‑le un copil, îndată, cei doi soţi vor dărui şi închina pruncul lor lui Dumnezeu.
Evlavioşii noştri credincioşi din parohie, dar şi din întregul oraş, au venit încă de la primele ore ale dimineţii să se roage şi să se închine la icoana Intrării în biserică a Maicii Domnului, participând apoi la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de opt preoţi şi doi diaconi.
La hramul din acest an, teologul Mihăiţă George Cimpoeaşu a primit, după momentul intonării Axionului, hirotonia întru diacon, iar credincioşii din parohie, precum şi familiile cununate în această biserică, având copiii pe braţe, au primit Sfânta Împărtăşanie cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos din mâna Întâîstătătorului Eparhiei noastre.
S‑au bucurat de harul şi de rugăciunile care se revarsă peste noi, credincioşii, la Sfânta Liturghie, şi elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, partener în multe proiecte din 1990, care au fost însoţiţi de cadre didactice şi de director. Tinerii de aici au interpretat, la Chinonic, cântări corale închinate Maicii Domnului, fiind îndrumaţi de profesorul şi dirijorul Bogdan Baicu.
Elevii Școlii din Șendreni, oaspeţi la sărbătoare, alături de domnişoara Raluca Petcu, profesoară de Religie, ne‑au încântat cu glasurile lor interpretând cântece religioase şi patriotice.
În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a vorbit despre semnificaţiile praznicului, dar şi despre exemplul de vieţuire al Născătoarei de Dumnezeu şi despre grija pe care ne‑o poartă Sfânta Fecioară tuturor creştinilor, celor ce o cinstesc, dar şi celor care o uită.
La Sfânta Liturghie au fost de faţă şi semenii noştri cu afecţiuni hipoacuzice, motiv pentru care părintele Constantin Căuş ‑ de la Parohia Schimbarea la Faţă, a „tradus“, pentru aceştia, slujba în limbaj mimico‑gestual. Ca în fiecare an, copiii au primit pachete cu alimente, iar Părintele Arhiepiscop Casian i‑a binecuvântat şi le‑a oferit, spre mângâiere sufletească, iconiţe.
În cadrul sărbătorii, credincioşii au putut admira o mini‑expoziţie cu cămăşi tradiţionale româneşti, cusute de voluntarele şi copiii din parohie, în cadrul proiectului cultural‑educativ: „Să rescriem poveşti identitare, la Dunărea de Jos!“. Acest parteneriat este desfăşurat, cu binecuvântare arhierească, din vara lui 2018, între Parohia Vovidenia, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe din România ‑ Filiala Galaţi, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România ‑ Filiala Galaţi. Proiectul a fost deschis, în 15 iunie 2018, prin slujba de pomenire a poetului nepereche, Mihai Eminescu, şi este un prilej de însuşire, de către copii şi elevi din parohie ‑ şi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi ‑ a tehnicilor tradiţionale de cusut punct românesc, exersat, întâi, pe semnul de carte, apoi, pe trăistuţe şi, din vara lui 2019, pe ia românească.
De asemenea, tot în cadrul sărbătorii de hram, doamna Alexandra Boran, de 93 ani, pentru afecţiunile sale determinate de pierderea treptată a auzului, a fost ajutată, personal, de către Arhiepiscopul nostru, care i‑a dăruit un aparat auditiv, în valoare de 1.000 lei.
Din bănuţul văduvei şi al săracului, cu sprijinul unor donatori, membrii Consiliului şi al Comitetul parohial al Parohiei „Vovidenia“ au dăruit şase sute de pachete cu alimente tuturor credincioşilor prezenţi, dar şi celor bolnavi, nedeplasabili, aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei. Valoarea acestei activităţi filantropice este de 13.000 lei.
Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte‑ne pe noi!
Pr. Gabriel Ioan Pelin