Anul acesta, în 27 septembrie, la prăznuirea Sfântului Mucenic Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneşti, Eparhia noastră a sărbătorit zece ani de la ridicarea sa la rangul de Arhiepiscopie şi a Chiriarhului ei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la demnitatea de Arhiepiscop.
La împlinirea a zece ani de la istorica zi înscrisă pentru veşnicie în calendarul şi viaţa Eparhiei, unind sărbătoarea Sfântului Antim cu sărbătoarea Bisericii de la Dunărea de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat manifestările liturgice, misionare şi sociale organizate ca jertfă de mulţumire adusă Preasfintei Treimi.
Cu acest prilej, în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos au fost organizate evenimente liturgice şi misionare speciale.
Evenimentul aniversar din 27 septembrie a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, preacucernicii părinţi protoierei, precum şi de alţi clerici din eparhie.
În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 10 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.
În cadrul slujbei, preacucernicul arhidiacon Ion Furtună a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din municipiul Galaţi.
După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu preoţii slujitori au săvârşit Taina Sfântului Maslu şi o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, precum şi pentru toţi ierarhii Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice.
În cuvântul de învăţătură Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „Sfântul Antim Ivireanul a ridicat limba română la Altar, fiind fără îndoială un mare ctitor de limbă curată românească, pe care de la Altar, a înălţat‑o la Tronul Slavei lui Dumnezeu, iar către popor a transmis, de asemenea, ca şi altădată Sfântul Mitropolit Varlaam, lângă învăţătura de credinţă, predica întraripată sau Didahiile. Jertfelnicia lui s‑a arătat până la martiriu, iar Dumnezeu l‑a unit în veşnicie cu Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Sfânta noastră Biserică i‑a ridicat pe cei doi mari luminători ai credinţei, ai culturii şi ai artei românilor la demnitatea sfântă a luminătorilor noştri cereşti în calendar“.
Pr. Rareş Bucur