În 20 iulie, întreaga creştinătate l‑a prăznuit pe Sfântul Ilie, ocrotitorul comunităţii din cartierul gălăţean Micro 17, unde pregătirile de sărbătoare au început cu mult timp înainte de ziua prăznuirii. Ne referim, mai ales, la grupurile de copii şi tineri integraţi la programele cultural‑educative şi catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, dar şi la bucuria adusă unor semeni necăjiţi din amintita comunitate, în special, de la Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor din Galaţi.
Cum anul acesta este închinat satului românesc, şcolarii şi liceenii au fost antrenaţi să îmbine rugăciunea către Tatăl Ceresc, cu lucrul mâinilor dibace, în cadrul unor ateliere de confecţionat obiecte tradiţionale. De mai mulţi ani, partener de nădejde în acest proiect este Fundaţia „Familia“.
Potrivit rânduielii, prima parte a sărbătorii închinată Sfântului Proroc Ilie a cuprins slujba de priveghere şi Acatistul Sfântului Ilie, săvârşite de preoţii din cercul misionar din care face parte amintita parohie, în preziua cinstirii Sfântului Proroc Ilie.
În ziua hramului, Sfinta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care s‑a rugat, a mulţumit, a împărtăşit cu Sfintele Taine pe creştini dornici a se desăvârşi aici, în această viaţă. De asemenea, cei prezenţi au primit cuvânt de înţelepciune, susţinut de Arhiereul nostru.
Ca în fiecare an, curtea şi grădina „Sfântului Ilie“ au strălucit în inimile şi în privirile credincioşilor, atunci când copii şi tinerii au susţinut un însufleţit program artistic cu imne, cântări şi versuri despre sufletul românesc şi creştinesc.
Fiecare credincios a primit binecuvântari arhiereşti şi iconiţe.
Prin implicarea credincioşilor au fost oferite daruri pentru cei 40 de asistaţi ai Fundaţiei de Sprijin pentru Vârstnici şi peste două sute de pachete cu dulciuri, pentru copiii integraţi în programele educative ale bisericii.
La agapa frăţească au fost dăruite aproximativ o mie de pachete cu bucate tradiţionale, inclusiv cozonac donat de o credincioasă.
În contextul sărbătorii, cei dornici au vizitat expoziţia dedicată satului românesc de odinioară din Moldova de sud, fiindcă în parohia „Sfântul Ilie“ tradiţia e la ea, acasă. De altfel, de la primele ore ale zilei de prăznuire, grădina generoasă a bisericii „Sfântul Ilie“ din Galaţi era plină de obiectele de lucru ale ţăranului de odinioară, aduse de părintele din parohia Vameş (şi Suhurlui), judeţul Galaţi: de la plug, oale şi ulcele până la războiul de ţesut, la ac şi aţă. Astfel, grădina Sfântului locaş a devenit un fel de uliţă din satul de altădată, unde în mici „ateliere“ improvizate, copiii, tinerii şi îndrumătorii lor au făcut demonstraţii de pictură, de mânuit roata de făcut oale din lut, au ţesut la războiul de ţesut…
La toată desfăşurarea s‑au implicat şi maicile de la mănăstirile Adam, Cudalbi şi Lacu Sărat. Cine a dorit a cumpărat miere de la Mănăstirea Cudalbi. Alţi trecători prin „satul de odinioară“ şi‑au cumpărat vase tradiţionale şi obiecte de port tradiţional.
Pr. Nelu Perţea