Prima duminică după Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cunoscută din anul 2009, în Patriarhia Română, drept Duminica Migranţilor Români. În această zi, rugăciunile întregii Bisericii se îndreaptă către persoanele plecate în străinătate, la muncă sau la studii şi către familiile acestora.
Cei reveniţi acasă şi prezenţi la rugăciune, în comunităţile parohiale aparţinătoare, se bucură de comuniunea cu cei dragi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
În această idee, în cadrul programului liturgic, preoţii din toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos aduc rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile pe care Dumnezeu le‑a revărsat asupra noastră, rugăciuni pentru unitatea neamului românesc şi rugăciuni de cereri pentru păstrarea credinţei ortodoxe şi pentru împăcarea familiilor dezbinate de distanţă, de uitare şi de timp.
Rugăciunea a fost însoţită de poveţe creştineşti, cuvinte din Cuvânt menite a întări în credinţă şi în dragoste semenii care lucrează, temporar, departe de ţară şi de satul sau oraşul lor de baştină. Toţi sunt îndemnaţi să nu‑şi uite credinţa ortodoxă şi identitatea de buni români creştini. În acest context, s‑a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: Satul românesc, păstrător al valorilor noastre spirituale, ne cheamă să‑l ajutăm!
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, această sărbătoare, a fost marcată prin organizarea de acţiuni cultural‑educative şi filantropice, înscrise în programul dedicat Duminicii Migranţilor Români, iar în cele două judeţe ale Eparhiei – Galaţi şi Brăila – s‑au bucurat 5.682 de persoane, suma alocată acestui program fiind de 59.103 de lei.
Diac. Marian Coman