Dialogurile duhovniceşti din cadrul celei de‑a XXIV‑a ediţii a sărbătorilor de la Mănăstirea Buciumeni au antrenat tineri şi tinere, preoţi şi pedagogi, în clarificarea aspectelor legate de „Satul românesc – model de convieţuire, într‑un spaţiu european“, „Valori ale Ortodoxiei, în spaţiul european“, „Oportunităţi de revalorizare a tradiţiilor din satul românesc de ieri, de astăzi, de mâine“, „Voluntariatul, jertfă faţă de aproapele“, Efectele migraţiei asupra societăţii contemporane“, „Eu şi duhovnicul meu“, „Îngrijorări ale tânărului de azi“ şi alte teme de maximă actualitate. Care au fost concluziile legate de acest moment, ne‑au mărturisit chiar unii dintre tineri.
-
„Sunt profund impresionat de acest eveniment la care am participat, atmosfera de pace, de tihnă din timpul Sfintei Liturghii este greu de zugrăvit în cuvintele. Un astfel de eveniment întăreşte legăturile de prietenie între tineri şi Biserică, între liceeni, fapt foarte important pentru noi, cei care petrecem mult timp în faţa telefonului, conectaţi la internet“ (Liviu‑Florin Cârjan, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ – Brăila).
-
„Revin de la Buciumeni cu o experienţă culturală şi duhovnicească aparte. În urma convorbirilor duhovniceşti cu preoţii, am descoperit şi alte perspective, alte puncte de vedere ale problemelor spinoase cu care ne confruntăm noi, tinerii. Cred că am dobândit mai mult discernământ, cu această ocazie!“ (Maria Tudose, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“‑ Galaţi).
-
„Întâlnirea cu preoţii după Sfânta Liturghie de la Buciumeni mi‑a adus mai multe lămuriri asupra unor probleme care se referă la viaţa noastră şi care ţin de cultura şi credinţa în care ne‑am născut. Aspectele legate de educaţie sunt foarte interesante, astăzi, când tot felul de curente şi de ideologii ne bântuie. Astfel de întâlniri ar trebui să avem măcar o dată pe lună, fiindcă ne ajută pe noi, tinerii, să ieşim la lumină din confuziile internetului“ (Gabriela Iuliana Nedelcu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ ‑ Brăila).
-
„Am revenit acasă plină de speranţă, ştiind că sunt oameni care au darul de a‑i asculta pe cei care sunt într‑o stare de confuzie, oferindu‑le răspunsuri pentru întrebările care îi apăsau sufleteşte, de ceva timp. În viaţa cotidiană, rare sunt ocaziile de acest fel, de a ne face timp să privim în interiorul nostru. Adeseori suntem sustraşi de lucruri superficiale. Am învăţat şi am înţeles că nu trebuie să cedăm la asalturile din exterior, că nu trebuie să renunţăm la principiile noastre, doar pentru a fi pe placul cuiva. Doar păstrând credinţa, nădejdea şi dragostea în Hristos, abia atunci vom găsi pacea sufletească“ (Antonia‑Cătălina Deaconu, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ ‑ Brăila).
-
„A fost o experienţă interesantă, ocazie cu care am aflat care este învăţătura Bisericii noastre Ortodoxe în aspectele legate de familia tradiţională, de influenţele globalizării asupra educaţiei copiilor, dar şi despre mai multe subiecte destul de controversate referitoare la educaţia copiilor şi tinerilor, în contextul globalizării“ (Andrei Corneliu Felecan, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“ – Brăila).
-
„A fost frumos după Sfânta Liturghie şi după întâlnirea de la atelierul de dialoguri duhovniceşti. M‑am lămurit ce este cu tradiţia de la sat şi cât de mult ţăranul nostru a înfrumuseţat sufletul românesc şi creştinesc, odinioară. Cât de mult contează ca educaţia copilului să se facă în familia tradiţională, formată din părinţi şi bunici. Astăzi, pentru mulţi copii, părinţii sunt la mare distanţă şi doar intuiesc îmbrăţişarea lor din depărtări. Doar în Biserică acest dor poate fi atenuat, poate fi diminuat, prin multele programe pe care Biserica le‑a preluat privind educaţia acestor fii. Cât priveşte dezbaterile de la Buciumeni, au fost antrenante. Această zi o să‑mi rămână în suflet“ (Maria Anghel, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“‑ Galaţi).
-
„O simfonie de viziuni moderne sau tradiţionaliste, perspective de viitor şi analize retrospective, toate accentuate de valenţe religioase, binecuvântate în sfânta zi a Sfintei Treimi. A fost frumos, frumos, frumos!“ (Sorinela Drăghici, Colegiul Naţional „Gh.Munteanu Murgoci“ – Brăila).
-
„Rugăciunea şi îndemnurile Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi toată desfăşurarea au fost în măsură să ne aducă în realitatea imediată, cu problemele şi cu bucuriile noastre. Deschiderea preoţilor duhovnici către dialog ne‑a determinat şi pe noi să ne deschidem pofta de dialog şi de a adresa întrebări. Mi‑au acaparat atenţia subiecte complementare, legate de tradiţie şi modernitate. Am înţeles că discernământul trebuie să primeze, în toate“ (Medeea Negraia, Liceul „Emil Racoviţă“ ‑ Galaţi).
-
„Toată acea zi a pelerinajului a fost alcătuită din clipe minunate, pline de har. Experienţa m‑a ajutat să mă apropii mai mult de cele sfinte. M‑a impresionat momentul rostirii «Crezului», când toţi am format un cor care a emoţionat pe toţi! Și L‑am mărturisit pe Unul Dumnezeu în Fiinţă şi întreit în Persoane“ (Anca Muşat, Liceul Tehnic de Marină ‑ Galaţi).
-
„Convorbirile noastre cu preoţii au întărit relaţia noastră cu Biserica, deschizându‑ne o nouă portiţă a comunicării directe. La Buciumeni, am îndepărtat din minte toate preocupările şi am făcut loc gândurilor frumoase, sfaturilor părinteşti pe care le‑am primit de la părinţii duhovnici“ (Ioan Ariton, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ ‑ Galaţi).
-
„În urma discuţiilor pe care le‑am avut, am înţeles încă o dată că fără voinţă nu putem reuşi în viaţă. Voinţa în bine şi fapta sinceră, dezinteresată, îndreptate către ceilalţi semeni, acestea ne ridică la Dumnezeu“ (Raluca‑Daniela Răghină, Facultatea de Știinţe Juridice, Sociale şi Politice ‑ Galaţi).
-
„Faptul că am cântat la Sfânta Liturghie, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi de preoţii rugători, mi‑a dat aripi. Mi‑a adus pace şi mai multă linişte, acum la începutul vacanţei“ (Mihaela Alexandra‑Stancu, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ ‑ Tecuci, jud. Galaţi, membră a grupului „Doina“ ‑ Brătuleşti).
-
„Mă bucur că m‑am numărat şi eu printre miile de pelerini, prezenţi la a XXIV‑a ediţie a pelerinajului de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ ‑ Buciumeni. Totul a fost în unitate, într‑un glas, semn că faptele şi momentele făcute din suflet, cu suflet sunt ca să rămână“ (Mihaela Ambrozie, Liceul Teoretic „Mihai Racoviţă“ ‑ Galaţi).
-
„Prin intermediul acestui pelerinaj am învăţat lucruri frumoase, care mi‑au deschis noi orizonturi. Am revenit acasă, cu sufletul uşurat, plin de bucurie duhovnicească. Rugăciunea a înlăturat oboseala trupească şi a înlocuit‑o cu odihna ziditoare din poveţele Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi ale slujitorilor prezenţi“ (Georgiana‑Roxana Răduc, Colegiul Naţional „Spiru Haret“ – Tecuci).
-
„Împreună cu colegii mei am avut impresia că suntem într‑un colţ de Rai. Discuţiile purtate cu părinţii duhovnici m‑au ajutat să conştienţizez şi mai mult faptul că înainte de trup, trebuie să ne îngrijim şi de suflet“ (Alexia Radu, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani“‑ Tecuci).
-
„În urma discuţiilor, am realizat că orice bine făcut reprezintă un pas mare spre credinţă, iar voluntariatul este o bucurie atât pentru binefăcător, cât şi pentru cel ajutat! În ce mă priveşte, consider că este mai uşor şi mai frumos a da, decât a lua. Aceasta e starea de bine pentru mine!“ (Bianca Bostan, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ ‑ Galaţi).
-
„A fost o experienţă unică, folositoare, plină de sfaturi care ne vor ajuta în viaţă. Totul a fost aparte, iar încărcătura emoţională ne‑a purtat prin cel mai frumos colţ de rai, din zona noastră“ (Victoria Gurgu, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ – Brăila).