Concursul Naţional Catehetic „Hristos, sufletul satului meu“ a fost una dintre cele mai frumoase experienţe ale parohiei noastre. Activităţile desfăşurate cu copiii din grupul catehetic de la Barcea Nouă au fost diverse, dintre acestea amintim atelierul de meşteşugărie, în care elevii au cusut semne de carte, au realizat mărţişoare şi felicitări prin tehnica quilling, au ţesut etc. Tot în cadrul acestui proiect copiii au realizat icoane din seminţe, au frământat şi copt mucenici pe care mai apoi, printr‑o activitate de voluntariat, i‑au împărţit bolnavilor internaţi la Spitalul din Iveşti, şi, tot atunci, femeile de aici au primit şi flori.
Delegaţia care a reprezentat Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost prezentă la Bucureşti în ziua de 20 mai 2019. După cazarea la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti“, alături de celelalte delegaţii din ţară, într‑o atmosferă de prietenie am plecat spre Palatul Patriarhal. Deşi nu ne cunoşteam, fiecare era cu zâmbetul pe buze, fiind legaţi printr‑un fir nevăzut al dragostei de Hristos, Care de altfel ne‑a şi făcut să fim împreună.
Activităţile prilejuite de această sărbătoare au început cu vizitarea Palatului Patriarhal. Ne‑au fost prezentate toate încăperile acestuia, şi, cu acest prilej, am aflat că se poate vizita oricând în grupuri organizate. Ne‑a impresionat istoria, frumuseţea şi bunul gust al acestui loc. În continuare, a urmat închinarea la sfintele moaşte aflate în Catedrala Patriarhală.
Începând cu ora 18, s‑a mers la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“, în Aula „Iustin Patriarhul“ unde a fost prezentat Concursul National Catehetic „Hristos: sufletul satului meu“.
A doua zi, am participat cu toţii la Sfânta Liturghie care a fost cu totul deosebită. Slujba în sobor cu nouă ierarhi, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, a fost înălţătoare, revărsând în sufletele tuturor credincioşilor prezenţi pace şi binecuvântare.
După slujbă a urmat premierea celor peste patruzeci de delegaţii venite din toată ţara. Din delegaţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos a făcut parte părintele paroh Cornel Păduraru şi elevul Leonard Cosmin Cozaciuc, care şi anul acesta a făcut cinste judeţului Galaţi prin participarea la Olimpiada de Religie, faza Naţională unde a obţinut nota 9,70, venind acasă cu Menţiune. Bucuria noastră a fost desăvârşită când, la premiere, ni s‑a alăturat din rândul ierarhilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhipăstorul nostru.
După premiere toate delegaţiile au servit dejunul în sala „Festivitas“ a Palatului Patriarhiei împreună cu Preafericitul Daniel şi cu toţi arhiereii care au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Acest proiect ne‑a adus bucurii nebănuite şi trăiri unice. Pentru aceasta mulţumim tuturor celor care s‑au implicat cu sufletul în tot ceea ce a însemnat Hristos: sufletul satului meu!
Prof. Maria Păduraru