În Anul omagial al satului românesc, Parohia Viziru de Jos din Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila, a organizat prima ediţie a „Șezătorii din Viziru“, duminică ‑ 24 februarie 2019, în cadrul Concursului naţional catehetic „Hristos, sufletul satului meu“.
Și‑au dat întâlnire la şezătoarea satului, tineri, copii, bunici şi părinţi din amintita aşezare brăileană, dar şi din aşezările vecine: Viziru de Sus, Bărăganu, Radu Vodă şi Lanurile. Într‑un cadru desprins parcă din vremuri de altădată, înconjuraţi de o colecţie de obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, purtând cu mândrie costumul popular românesc, copiii din grupul catehetic al parohiei, îndrumaţi de pr. Claudiu Trică şi de coordonatorul corului Virgil Burcuş, au învăţat cum se coase în punct românesc, au tors, împletit şi croşetat, au făcut împletituri din pănuşi de porumb şi au învăţat arta ţesutului în război. În cadrul unui mic atelier, copiii au învăţat cum să modeleze aluatul în forma pâinii.
Activitatea s‑a desfăşurat pe mai multe grupuri de lucru şi a fost coordonată de bătrânele din sat, care, nu doar că i‑au învăţat meşteşugurile tradiţionale pe cei tineri, dar le‑au şi povestit cum era viaţa la ţară în timpul copilăriei lor. Activităţile practice au fost presărate cu momente artistice: cântece specifice şezătorii, dansuri populare şi poezii despre satul românesc.
La manifestarea cultural‑artistică, alături de pc. pr. inspector Simeon Sică Bănică şi pc. pr. Dumitru Constantin, protoiereu de Însurăţei, au participat primarul localităţii, dascălii care şi‑au dedicat viaţa în scopul formării şi educării copiilor din comună, precum şi numeroşi credincioşi. În semn de apreciere pentru implicarea în astfel de activităţi, parohia le‑a oferit participanţilor diplome de onoare.
Acest moment de sărbătoare a reprezentat o experienţă inedită pentru tinerii din comună, care s‑au arătat impresionaţi şi bucuroşi de ceea ce au trăit. Împreună au scris în această zi o pagină frumoasă din istoria comunei Viziru.
Pr. Claudiu Trică