Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ (Ianca I) din comuna Ianca, judeţul Brăila, pe toată perioada vacanţei de vară, a desfăşurat mai multe activităţi cu tinerii şi copiii din amintita comunitate, cu scopul de a‑i apropia de valorile culturii şi spiritualităţii noastre, de a‑i forma, modela. Între obiective a fost şi cel de socializare prin dialog, comunicare şi comuniune.
În mod cu totul special, între 16 şi 22 iulie 2018 şi pe toată durata vacanţei, biserica şi curtea bisericii noastre au fost locul unde s‑a desfăşurat tabăra de vară „Pe uliţele copilăriei“, ediţia a IV‑a. Au participat cincizeci de tineri şi copii dornici să nu piardă vacanţa mare în spaţiul virtual al internetului, ci să câştige timpul, învăţând lucruri noi.
Programul taberei a fost captivant, copiii fiind antrenaţi la activităţi diverse şi îndrumaţi de părintele Sică Bănică, inspector de cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ajutat de patru tineri formatori: Flaviu, Maria, Cosmin şi Teodora. Astfel, în prima parte a zilei, după rugăciunea de dimineaţă, toată suflarea participa la diferite ateliere de creaţie, de pictură, desen, meşteşuguri artizanale ‑ confecţionare brăţări şi metaniere. O altă gamă de activităţi era cea recreativă, unii dintre participanţi preferând să joace şah, scrable, remy etc.
Nu a lipsit rugăciunea părinţilor care au însoţit participaţii la activităţile şcolii de vară, toată suflarea participând la Sfânta Liturghie şi, zilnic, la Paraclisul Maicii Domnului.
Jocurile de după amiază au avut o notă recreativă, fapt care a ajutat copiii şi tinerii să se cunoască mai bine, să‑şi descopere anumite calităţi sau neputinţe… S‑au plimbat cu bicicleta, au făcut picnic la pădure, unii au învăţat să înoate la Bazinul din Ianca, au vizionat filme, au cântat, au dansat, au făcut foc de tabără.
„Școala de vară“ de la Ianca s‑a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie şi premierea participanţilor cu diplome, cărţi de rugăciune şi iconiţe.
Ca o continuare a activităţilor noastre a fost participarea la tabăra de la Bisoca, judeţul Buzău, la care au fost prezenţi 20 de tineri din parohie, între 6 şi 9 august 2018. Ei au beneficiat (gratuit) de şederea în Campusul „Fundaţiei Sfântul Sava“ din amintita localitate buzoiană, unde au petrecut mult timp în natură, au explorat împrejurimile şi frumuseţile naturale ale locului şi au legat prietenii cu alţi tineri din ţară, participanţi şi ei la această tabără.
Suma alocată acestor activităţi a fost de 1.500 lei şi a fost din donaţii de la credincioşii noştri, cărora le mulţumim!
Care au fost beneficiile la aceste activităţi, ne‑au spus câţiva participanţi: „Toate activităţile au avut drept scop dezvoltarea personală a participanţilor, copii şi tineri, un proiect eparhial desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, care se bazează pe munca cu tinerii şi pe voluntariatul lor şi are ca obiectiv dezvoltarea personală prin educaţia non‑formală. În acest scop, pe parcursul anului, mai mulţi tineri din Brăila ne întâlnim, duminică de duminică, la Aşezământul Sfântul Pantelimon din Lacu Sărat sau la Centrul socio‑educaţional de la biserica Sfânta Parascheva, la Concordia. Sperăm să reuşim să atragem şi de la Ianca tineri care să ne devină colegi‑formatori“, ne‑a spus Flavius Mihăiţă, 15 ani, liderul grupului de animatori ce vine, săptămânal, la Ianca.
„Am aflat despre această activitate şi am zis să încerc şi eu. Am văzut că‑mi place să lucrez cu copiii, e chiar frumos. Părinţii‑îndrumători ne sunt de mare folos, fiindcă ne învaţă să comunicăm, să‑i ajutăm pe alţi semeni“, spune Teodora, 16 ani, elevă la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ ‑ Brăila.
„Prefer să mă joc în curte, cu copiii, unde e altceva; ne împrietenim, facem mişcare. Pe calculator, eşti tu, un nimeni care doar se joacă cu nimeni. Mi‑au plăcut jocurile interactive, fiindcă mi‑am făcut mulţi prieteni“, ne‑a spus, Iustin, în vârstă de nouă ani.
„Vacanţa de vară este un bun prilej de a ne întâlni cu prietenii. În această idee, parohia „Sfântul Ioan Botezătorul din Ianca a susţinut o tabără minunată, unde am cunoscut oameni minunaţi, am învăţat lucruri deosebite. Cel mai important, L‑am cunoscut pe Dumnezeu prin activităţi pline de Bine, de Frumos şi de Dragoste. În ce mă priveşte, toate activităţile din parohia noastră au fost încununate de experienţa de la Bisoca, unde am explorat lumea culturii şi spiritualităţii noastre, în toate laturile ei educative“, susţine Andrada Pastramă, 17 ani.
Pr. paroh Ion Cristi Cosmin, parohia Ianca I