Între 17‑19 septembrie 2018, am participat, din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la cea de‑a XI‑a ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, care a avut loc la Mănăstirea Caraiman din Buşteni. Din delegaţia de la Dunărea de Jos au făcut parte: subsemnatul, preacucernicul părinte Costel Bulgaru şi doamna profesoară Elena Cocârlea, inspectori de Religie în cadrul Inspectoratelor Școlare din judeţele Galaţi şi Brăila.
În prima zi, în cadrul programului de vizionare a materialelor video ce se referă la activitatea de tineret a fiecărei eparhii, am prezentat materialul video care a punctat activităţile semnificative desfăşurate în rândul tinerilor, în „Anul centenar al Marii Uniri“.
Menţionez că evenimentul de mare amploare desfăşurat cu ocazia praznicului Preasfintei Treimi, hramul Mănăstirii Buciumeni, este cunoscut, apreciat şi urmărit de majoritatea inspectorilor de cateheză parohială. Tabăra mitropolitană organizată în acest an de Arhiepiscopia Dunării de Jos la Aşezământul social‑filantropic „Sf. Pantelimon“ Lacu Sărat a fost foarte apreciată de participanţii care, în referatele transmise birourilor de cateheză parohială, au scris cu emoţie despre întâlnirile cu Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi ‑ mai ales ‑ de întâlnirea de la Lopătari.
De asemenea, şi tabăra de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“, Tudor Vladimirescu din Galaţi, a fost evidenţiată pentru importanţa dezvoltării voluntariatului în rândul tinerilor.
În cea de a doua zi a consfătuirii, au avut loc discuţii pe tema realizării noului ghid catehetic, care nici anul acesta nu este finalizată. În context, s‑a discutat despre cea de‑a XII‑a ediţie a Concursului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, care va avea ca temă spiritualitatea românească reprezentată de lumea satului.
În baza Hotărârii Sfântului Sinod nr. 9094 din 2012 s‑a pus în discuţie necesitatea alocării, de către eparhii, a unui buget care să faciliteze activităţile cu tinerii.
Pr. Sică Bănică
Foto: www.basilica.ro