Duminica Migranţilor Români, marcată de Biserica Ortodoxă Română în prima duminică după marea sărbătoare împărătească a Adormirii Maicii Domnului, adună în comunităţile noastre la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, alături de preoţi şi creştinii „casei“ şi fii ai Bisericii care lucrează, studiază şi locuiesc departe de casă.
În cadrul programului liturgic din amintita duminică, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile pe care Dumnezeu le‑a revărsat peste noi. Au fost adresate rugăciuni de cerere şi de ajutor de la Dumnezeu şi Sfinţii Săi care ocrotesc şi animă viaţa noastră, dar şi a părinţilor, fraţilor, rudelor aflate departe de ţară. Mai ales, slujitorii Sfintelor Altare au rostit rugăciuni de înmulţire a dragostei între părinţi şi copii, între soţ şi soţie, între rudele despărţite temporar, dar şi pentru păstrarea credinţei ortodoxe stăbune.
În cuvântul de întărire, preoţii i‑au îndemnat pe toţi creştinii ca indiferent unde grijile acestei vieţi îi poartă să nu‑şi uite rădăcinile, credinţa şi neamul şi să‑şi păstreze identitatea lor românească şi creştinească. Mai ales, să cultive prietenia cu cei care îi găzduiesc temporar în ţara lor.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu această ocazie, fiecare comunitate ‑ mai mare sau mai mică ‑ a organizat şi susţinut activităţi cultural‑educative şi filantropice, înscrise în programul dedicat Duminicii Migranţilor Români.
Astfel, în cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au beneficiat de milostivirea lui Dumnezeu 13.174 de semeni, pentru care s‑au alocat daruri şi ajutoare în valoare de 58.244 lei.
Pr. Ionel Rotaru