În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a oferit preoţilor din parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim. Lumina a fost dusă apoi, cu evlavie, de preoţii noştri în parohiile unde slujesc şi oferită credincioşilor adunaţi în sfintele locaşuri.
Mii de pelerini ai Învierii Domnului s‑au adunat la bisericile aparţinătoare şi foarte mulţi au venit pe Calea Domnească, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, s‑a rugat şi, după rânduială, a chemat credincioşii cu îndemnul pascal: „Veniţi de luaţi lumină!“.
Între participanţi s‑au aflat tineri de la A.S.CO.R. Galaţi, îmbrăcaţi în costumul tradiţional românesc, care au purtat făcliile aduse de Paşti, pentru cei din veac adormiţi.
După citirea Evangheliei Învierii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului Hristos din Ierusalim. „Vă îndemn pe toţi cei prezenţi să fiţi lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări!“, a recomandat Păstorul nostru.
După primirea Luminii Sfinte, mulţi credincioşi au participat la slujba Canonului Învierii din Catedrala Arhiepiscopală, urmată de Sfânta Liturghie Pascală, la care au rămas, întru lumină, mulţi gălăţeni, între aceştia şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. La finalul slujbei toţi credincioşii au primit pâinea sfinţită numită „pască“ şi tradiţionalele daruri de cozonac şi ouă roşii.
Duminica Învierii la Penitenciarul din Galaţi
În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, preotul capelan Ovidiu Gafton a săvârşit slujba Vecerniei speciale pentru deţinuţii adunaţi în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, la finalul căreia s‑a adăugat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Cu acest prilej, Chiriarhul a adresat un cald cuvânt părintesc persoanelor private de libertate prezente la acest moment de suflet, desfăşurat în capela penitenciarului, încurajându‑i şi îndemnându‑i să‑şi păstreze şi să trăiască cu bucurie credinţa în Hristos Cel Înviat din morţi şi fiecare în parte să fie lumină pentru cei din jur.
În continuare, o parte dintre persoanele private de libertate, au susţinut un program de cântece pascale şi poezie creştină intitulat sugestiv „Învierea noastră cu Hristos“.
După tradiţie, ierarhul a împărţit daruri pascale celor prezenţi, a ciocnit cu ei ouă roşii şi i‑a întărit duhovniceşte în această mare zi a creştinătăţii.
Programul a continuat cu vizitarea creştinilor şi creştinelor aflaţi în celulele penitenciarului pe care i‑a binecuvântat cu mesajul „Hristos a înviat!“ şi cu care a ciocnit ouă roşii.
Această vizită face parte din programul tradiţional al chiriarhului locului din prima zi a Marelui Praznic al Învierii Domnului.
Slujba Vecerniei din Duminica Învierii la Galaţi
În Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, după tradiţionala vizită la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din municipiul Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit, la orele amiezii, în Catedrala Arhiepiscopală, împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaş, slujba Vecerniei speciale, cunoscută în popor şi sub denumirea de „a doua Înviere“, în cadrul căreia a fost citită în 12 limbi pericopa din Evanghelia de la Ioan cap. 20, versetele 19‑27.
La eveniment au participat câteva sute de credincioşi gălăţeni, precum şi membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi ‑ filiala „Sf. Andrei“ din Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice Dunării de Jos.
La sfârşitul sfintei slujbe, potrivit rânduielilor pascale, toţi credincioşii prezenţi au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, precum şi icoana Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Sfintele Paşti, bucurie pentru credincioşii din Brăila
Urmând tradiţia ultimilor ani, în cea de a doua zi a slăvitului Praznic al Învierii Domnului, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s‑a aflat în mijlocul credincioşilor din municipiul Brăila. După rânduială, Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Naşterea Domnului“, eveniment prilejuit şi de împlinirea a 28 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai reprezentativ locaş de cult din Brăila.
La slujbă au participat copii şi tineri, profesori şi oameni de cultură, dar şi credincioşi de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiţi cu Sfintele Taine. La momentul chinonicului, corul mixt „Trison“ din municipiul Brăila a susţinut şi un concert de imne pascale.
Potrivit tradiţiei, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat tradiţionalele prinoase pascale şi agapa creştină oferită la cantina din cadrul Aşezământului cultural şi social‑filantropic al parohiei.
Premergător Sfintelor sărbători pascale, în cadrul unor ateliere de lucru, copiii din cadrul programului parohial „Hristos împărtăşit copiilor“ au realizat icoane şi au exersat arta de a vopsi şi încondeia ouă.
Catedrala din Brăila este printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s‑a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.
Pr. Rareş Bucur