„Icoana vie!“
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost gazda mai multor evenimente, înscrise în cadrul manifestărilor dedicate Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ediţia 2017. Una dintre ele a fost expoziţia pregătită de studenţii secţiei de Artă Sacră, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte – Bucureşti, speciaizarea Artă Murală. Coordonaţi de lector univ. dr. Lisandru Neamţu, studenţii au expus schiţe specifice picturii murale, precum şi mai multe icoane pe lemn, mozaicuri şi miniaturi, lucrate în cadrul cursurilor universitare.
„Restituiri… Carte veche şi icoană“
Expoziţia cuprinde icoane şi cărţi vechi restaurate în cadrul atelierelor Muzeului Eparhial, precum şi panouri foto, documentare ce prezintă etape ale procesului de restaurare al acestor obiecte. Toate lucrările restaurate pot fi văzute în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, până la sfârşitul acestui an.
Sesiunea Naţională de Comunicări
„Atelierele Restaurării“, ediţia a II‑a
În 3 noiembrie 2017, a avut loc în acelaşi spaţiu generos, deschiderea celei de a II‑a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice ‑ „Atelierele Restaurării“.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Eparhial – Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România. Au fost prezenţi specialişti din domeniul conservării şi restaurării, artişti, cadre didactice, oameni de cultură şi numeroşi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ şi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi.
La întâlnire au participat reprezentanţi de la instituţii de renume din ţară, precum: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava, Mănăstirea Dragomirna din Suceava, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu Constantin Brâncoveanu din Bucureşti, Muzeul Brăilei Carol I, Centrul Judeţean de Cultură – Prahova, Muzeul de Artă Vizuală ‑ Galaţi, Muzeul de Istorie Paul Păltănea ‑ Galaţi, Centrul Cultural Dunărea de Jos ‑ Galaţi, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos ‑ Galaţi.
Prezent la manifestare, Chiriarhul Dunării de Jos, a adresat în deschiderea sesiunii de comunicări, un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural‑artistice.
A consemnat pr. Daniel Popa