În 28 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia „Artă şi Ceremonial la mesele regale“.
Evenimentul, organizat de Muzeul Eparhiei Dunării de Jos în colaborare cu Muzeul Naţional „Peleş“, aduce în prim‑plan detalii din viaţa cotidiană a familiei regale din România, în perioada 1866‑1930.
Vizitatorii pot admira piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă de o inestimabilă valoare istorică şi estetică, destinate meselor regale de odinioară: servicii de masă din porţelan şi argint, servicii de pahare, tacâmuri, seturi de masă pentru călătorii, obiecte achiziţionate din manufacturile europene şi orientale, la sfârşitul secolului al XIX‑lea şi începutul secolului al XX‑lea, realizate de artişti sticlari, orfevrieri, ceramişti, ce fac în prezent parte din patrimoniul prestigioasei instituţii culturale ‑ Muzeul Naţional „Peleş“.
Expoziţia se doreşte a fi nu numai o incursiune în trecutul istoric românesc, prin expunerea de obiecte de artă decorative, ci şi o readucere în actualitate a vieţii de la Curtea Regală, din acea perioadă.
La vernisaj a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dl acad. prof. dr. Rărvan Theodorescu şi dl dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Naţional „Peleş“, la care s‑au alăturat personalităţi ale vieţii culturale gălăţene, preoţi şi credincioşi din oraş, dar şi pelerini veniţi pentru a se închina la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Apostol Andrei.
Expoziţia „Artă şi Ceremonial la mesele regale“ rămâne deschisă publicului până pe 10 martie 2018.
A consemnat pr. Daniel Popa