Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, prilej cu care, Cetatea Brăilei şi‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual.
Manifestările religioase din program au debutat în după -amiaza zilei de 3 decembrie, cu procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, prin aducerea la Brăila, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfintelor Moaşte, ale Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Nectarie de Eghina, purtate pe umeri de ieromonahii Mănăstirii Măxineni, în prezenţa Chiriarhului nostru. Sfintele Relicve au fost aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat, în faţa bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“, din municipiul Brăila, spre bucuria sfântă a pelerinilor veniţi din toată ţara.
În anul omagial al Sfintelor icoane, la pelerinajul prilejuit de aducerea moaştelor Sfântului Nicolae şi ale Sfântului Nectarie Taumaturgul a participat un număr impresionant de copii şi tineri, implicaţi în cadrul programelor „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Hristos în mijlocul nostru !“, precum şi tineri voluntari, îmbrăcaţi în portul tradiţional, care au răspuns la chemarea Mântuitorului şi a Sfinţilor de a fi „icoane vii, luminoase şi pline de darul lui Dumnezeu“.
La biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din tot cuprinsul eparhiei, a oficiat slujba Vecerniei şi a Litiei. Sfântul locaş a fost neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor, care a dorit să intre în comuniune de rugăciune cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi cu impresionantul sobor preoţesc.
La slujba Sfintei Liturghii au participat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din oraşul de la Dunăre. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, care, la momentul chinonicului a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop s‑a rugat şi pentru odihna sufletului Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, iar la final, a săvârşit o slujbă de pomenire şi pentru Majestatea Sa Regele României, trecut la cele veşnice în ajunul acestei sărbători şi pentru ctitorii bisericii.
Rugăciunea din ziua praznicului a fost însoţită şi de un cuvânt de suflet, rostit de Înaltpreasfinţia Sa, care a subliniat aspectul mistic al pelerinajului, ca mijloc de înălţare duhovnicească. „Procesiunea cu sfintele moaşte nu este doar un obicei sau o tradiţie, nici nu este un apel pentru a vedea cine vine şi cine nu vine. Procesiunea este o purcedere şi o terapie prin care ne putem vedea păcatele şi un început bun pentru primii paşi către îndreptare. Prezenţi la sfintele moaşte, începem un pelerinaj în care învăţăm să fim mai buni, mai atenţi, mai milostivi şi mai apropiaţi unii faţă de alţii“.
Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în 6 decembrie a încheiat seria manifestărilor pastoral‑misionare, cultural‑educaţionale şi social‑filantropice organizate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin directa implicare a Protoieriei Brăila.
La final, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai dinamici şi activi (şase) tineri voluntari implicaţi în viaţa Bisericii şi câştigători ai Concursului de Religie „Copiii şi tinerii, slujitori ai bucuriei“, organizat de Sectorul Cultural‑Învăţământ al Centrului Eparhial, prin directa implicare a Protoieriei Brăila. De asemenea au fost premiaţi trei profesori de la diferite discipline, care au coordonat programul social‑filantropic „Împreună pentru Cristian!“
În cadrul festivităţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a premiat tinerii şi profesorii şi i‑a felicitat pentru dragostea de Biserică şi de aproapele. Aceştia au primit diplome, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.
Înaltpreasfinţia Sa a accentuat faptul că, prin manifestările pastoral‑misionare, cultural‑educaţionale şi social‑filantropice, prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae şi prin aducerea sfintelor moaşte, preoţii şi credincioşii au încercat să înflăcăreze din nou dimensiunea misionară, prin răspândirea credinţei şi a întăririi vieţii duhovniceşti, în special a tinerilor, a modului în care ei simt bucuria sărbătorilor în viaţa Bisericii.
Ceilalţi copii prezenţi au primit în acea zi daruri de la „Moş Nicolae“, parohia pregătind în acest scop trei sute de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet, în valoare de 5950 lei.
Peste 20.000 de credincioşi au fost „călători pe cărările sfinţilor“ în cele patru zile de pelerinaj, aceştia primind asistenţă socială prin implicarea activă a centrelor sociale din municipiu: Cantina social‑filantropică „Sfântul Cuvios Casian“ şi cantinele parohiale „Sfântul Dumitru“ ‑ Brăiliţa, „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, „Naşterea Maicii Domnului“, „Sfântul Antonie“, „Sfinţii Arhangheli“, „Sfânta Filofteia“ şi „Sfânta Treime“, care au oferit ceai cald, cafea şi sandwich‑uri.
Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae, să răsplătească pe toţi cei ce s-au ostenit cu organizarea acestui program.
A consemnat Alin Marian Constantin