În lumina sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin directa implicare a Protoieriei Brăila şi cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean, a arătat şi anul acesta o grijă deosebită persoanelor aflate în dificultate, copiilor orfani, săraci, bolnavi, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi.
Astfel, pe 4 decembrie, la Teatrul „Maria Filotti“, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s‑a organizat concertul caritabil „Împreună pentru Cristian!“, cu scopul de a‑l ajuta pe tânărul Cristian Filip din Brăila, la care au participat peste trei sute de copii tineri, alături de părinţii lor.
În cadrul acestui eveniment, prin implicarea celor trei protopopiate din judeţul Brăila, respectiv protopopiatele Brăila, Făurei şi Însurăţei, s‑a reuşit colectarea sumei de 24.000 lei, sumă ce a fost dăruită familiei Filip.
Tânărul Cristian Filip are acum posibilitatea de a continua tratamentul în Germania unde urmează un program medical pentru fortificarea sistemului imunitar, afectat de zecile de cure de citostatice. Tratamentul este unul modern, nu are efecte adverse şi cuprinde trei tipuri de terapie: GcMAF Immunotherapy; Gene Therapy şi vaccinul.
La finalul concertului filantropic, tatăl tânărului, domnul Nicolae Filip, a transmis tuturor celor implicaţi sincere mulţumiri: „Mă simt profund emoţionat de tot ce s‑a organizat pentru Cristian, iar tinerii au realizat un spectacol artistic deosebit. E o sumă foarte mare într‑un timp foarte scurt! Nu mi‑a venit să cred că s‑a strâns suma aceasta. Suntem atât de bucuroşi. Cu aceşti bănuţi putem să începem a doua terapie a lui Cristian, mai ales că cele trei terapii sunt vitale pentru el. Am zis mereu că Cineva acolo sus îl iubeşte şi că Dumnezeu are grijă de el. Dincolo de aspectele financiare, Dumnezeu veghează asupra lui. Nu am cuvinte să le mulţumesc tuturor care au fost şi sunt alături de Cristi! Şi toţi au un gând bun, o rugăciune, toate acestea contează pentru el. Indiferent câte greutăţi întâmpinăm, mereu spunem aşa: şi mâine va fi o zi şi Dumnezeu ne va deschide un drum pe care noi astăzi nu îl ştim şi ne va scoate în cale persoanele potrivite care vor fi alături de Cristian şi ne vor ajuta. Dumnezeu lucrează prin oameni!“
În contextul acţiunilor social‑filantropice, prin care Biserica ajută duhovniceşte şi material tinerii de toate vârstele, Chiriarhul nostru a adresat îndemnul de a cultiva, la tot pasul, legătura dintre viaţa liturgică şi activitatea social‑filantropică, dintre rugăciune şi faptă bună. „Iubirea faţă de aproapele se arată prin faptele milostive, adică cele ce se plămădesc în conştiinţa unei frăţietăţi autentice şi se finalizează prin intervenţii directe, atât în solicitările spirituale, cât şi în cele materiale.
Prin entuziasmul tinerilor brăileni în cadrul unui concert caritabil, organizat în ziua de 4 decembrie 2017, cu scopul ajutorării unui coleg aflat pe patul de suferinţă în Germania, eveniment secondat de colecta în bani ‑ 24.000 lei ‑ desfăşurată în Protoieriile Brăila, Făurei şi Însurăţei, cu participarea prea cucernicilor preoţi, suntem chiar în faţa Mântuitorului, Doctorul şi Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor noastre: «Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi‑aţi făcut» (Matei 25, 40).
Iată o filă de Evanghelie transfigurată în iubire, ca dar concret, oferit unui tânăr de la tineri!“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos.
Concertul a fost susţinut de elevi talentaţi de la şcolile, liceele şi colegiile naţionale brăilene, voluntari şi implicaţi în proiectele pastoral‑misionare „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Hristos în mijlocul nostru“. Aceştia sunt: George Rotaru, clasa a VIII‑a, „Perpessicius“; Denisa Răileanu, clasa a XI‑a, Liceul de Arte; Andrada Robea, clasa a IX‑a, „Ana Aslan“; Alexandru Iaurum, clasa a XII‑a, „Iorga“; Cornelia Valentina Moldoveanu, clasa a VIII‑a, „A. Saligny“; Andreea Gabriela Voicu, clasa a VIII‑a, „A. Saligny“, Denisa Balaban, clasa a VIII‑a, „M. Dragomir“; Laura Vasile, clasa a VI‑a; „Fănuş Neagu“; Doru Ciutac, clasa a IX‑a, Arte; Andreea Dilbea, clasa a IX‑a, Arte; Maria Anghel, clasa a XI‑a, „Perpessicius“; Ansamblul Coral „Hora Măxinenilor“, coordonat de prof. Camelia Burcă şi prof. Andreea Done; Mădălina Frăţilă, clasa a X‑a, „Perpessicius“; Elena Roman, clasa a VI‑a, Şcoala „M. Viteazul“; Bianca Tudose, clasa a V‑a, „A. Saligny“, Alexandra Bulancea, clasa a VII‑a, „Perpessicius“; Teodor Şcheaua, clasa a VIII‑a, „Al. I. Cuza“; Ion Laurentiu, clasa a XI‑a, Arte. Spectacolul a fost prezentat de Nicoleta Drăgoi (Liceul „Perpessicius“) şi Rafael Bănică (Liceul de Arte). La finalul evenimentului, toţi tinerii artişti au primit din partea organizatorilor diplome şi premii.
Familia creştină de la Grădiniţa „Familia“
Tot cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, la Grădiniţa Familia, din cadrul parohiei Adormirea Maicii Domnului din Brăila, a avut loc tradiţionala serbare a copiilor dedicată Sfântului Nicolae.
Grădiniţa „Familia“ a luat fiinţă în 1 octombrie 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi este singura instituţie din municipiu care acceptă şi copii cu probleme speciale, vin din familii cu posibilităţi materiale reduse, inclusiv familii de rromi şi familii monoparentale. Instituţia are program prelungit, cantină proprie, iar copiii, împărţiţi pe două grupe, sunt îndrumaţi de trei educatoare şi un asistent social.
La Grădiniţa „Familia“ sunt primiţi şi copii rămaşi în grija rudelor, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Manifestările prilejuite de această perioadă a bucuriei de a dărui au fost binecuvântate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, prin delegaţia Centrului Eparhial, şi prin directa implicare a Protoieriei Brăila, care a bucurat cei 50 de copii înscrişi la programul educaţional al grădiniţei, emoţionaţi şi gingaşi, cu daruri în valoare de 1750 lei. Copiii au marcat acest eveniment printr‑un spectacol, în care au cântat şi au recitat poezii.
În contextul bucuriei de a dărui s‑au înscris şi activităţile de la Penitenciarul Brăila întru cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae. În curtea interioară a penitenciarului, preoţi din protoieria Brăila, în prezenţa conducerii, a cadrelor angajate şi a unor persoane private de libertate, au oficiat slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae şi s‑au rugat Milostivului Dumnezeu pentru sănătatea şi ajutorul celor aflaţi, vremelnic, în acest penitenciar.
A fost săvârşită şi o slujbă de pomenire a martirilor şi mărturisitorilor care au pătimit în temniţele comuniste.
Pentru a spori evlavia celor prezenţi, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop, a fost oferită spre închinare o părticică din sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Programul a continuat cu un concert de colinde oferit de persoanele private de libertate în prezenţa oaspeţilor şi a conducerii penitenciarului. Pentru implicarea în activităţile cultural‑educaţionale, cei peste 200 de deţinuţi au fost răsplătiţi cu daruri de Moş Nicolae ‑ obiecte de igienă personală, fructe, cărţi de rugăciuni şi iconiţe, în valoare de 5000 lei.
Un eveniment similar s‑a desfăşurat astăzi şi la Penitenciarul de minori din Tichileşti, judeţul Brăila, unde mai mulţi preoţi din protoieria Brăila au oferit celor aflaţi în detenţie peste trei sute de pachete cu obiecte de igienă personală, fructe, cărţi de rugăciuni şi iconiţe, în valoare de 7.000 lei.
Alin Marian Constantin