An de an, la prăznuirea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sute de pelerini sunt alături de obştea Mănăstirii „Sfinţii Arhangheli“ din municipiul Galaţi. Și în acest an, cu toate că sărbătoarea a fost într‑o zi de miercuri, creştinii care au dorit să se împărtăşească din bucuria duhovnicească a vieţuitorilor mănăstirii au fost prezenţi în număr mare atât în ajunul sărbătorii, la slujba de priveghere, dar ‑ mai ales ‑ în ziua praznicului. Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor mare de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a fost cel care a săvârşit Sfânta Liturghie.
După rugăciunile de mulţumire, înălţate către Atotmilostivul Dumnezeu, pentru bogăţia de daruri revărsate asupra dreptmăritorilor creştini, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a ţinut un înălţător cuvânt de învăţătură, adevărată cateheză despre lucrarea îngerilor ca slujitori desăvârşiţi şi împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu. Ca o curgere firească, după Sfânta Liturghie, Arhipăstor, preoţi, diaconi şi popor au pomenit pe cei plecaţi la Domnul, ctitori, binefăcători şi slujitori ai mănăstirii. În rugăciunea de pomenire s‑au aflat vrednicul de pomenire stareţ, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele, precum şi toţi cei care au pierit pe câmpul de luptă, în lagăre sau în închisorile comuniste, pentru dragostea de neam şi de credinţă.
Și pentru ca slujirea să fie deplină, după împlinirea rânduielilor liturgice din mănăstire, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a răspuns şi invitaţiei dascălilor şi elevilor Școlii Gimnaziale nr. 24 din vecinătatea mănăstirii, prima şcoală publică din Galaţi, cu o vechime de 185 de ani. Instituţia este, de asemenea, pusă sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind înfiinţată cu 185 de ani în urmă de obştea monahală a „Metocului“ gălăţean, o ambasadă cultural‑spirituală în sudul Moldovei.
După săvârşirea slujbelor de mulţumire şi de pomenire a tuturor dascălilor şi elevilor ce au trecut pragul acestei Școli timp de aproape două secole, şcolarii, în prezenţa Arhiepiscopului nostru, au dorit să răspundă cu recunoştinţă darurilor duhovniceşti prin prezentarea unui spectacol pregătit special pentru această sărbătoare.
Protos. Ignatie Antohe