Două octombrie, ziua pomenirii Sfântului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina Fecioara, a fost şi binecuvântata zi a deschiderii noului an universitar 2017-2018. Motiv pentru care, preoţi, profesori, masteranzi şi studenţi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie ne-am reîntâlnit, în Catedrala Arhiepiscopală, cu bucuria unui nou început, alături de Înaltpreasfinţitul nostru Părinte dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârşit Sfânta Liturghie. Slujba a continuat cu un Te-Deum şi cu alese rugăciuni, de pace, sănătate şi lumină în demersurile noastre de tineri care am pornit pe drumul slujirii lui Hristos.
Cu emoţia regăsirii, studenţi şi masteranzi am petrecut o binecuvântată zi a bucuriei cântării liturgice şi plenitudinea rugăciunii. De mult folos a fost cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, care ne-a îndemnat „să facem din inimile noastre grădini de flori alese cu bun miros duhovnicesc, nerobite de buruienile păcatelor, să avem – permanent – ochii îndreptaţi spre Lumina Adevărului şi urechile deschise pentru a primi Cuvântul dumnezeiesc care este sămânţa cea bună, ce aduce rod bogat, acolo unde locul este îngrijit la măsura bunei-cuviinţe, a dragostei şi a înţelepciunii“.
Începând din acest an – „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti“ şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“ – pe lângă specializările de Teologie Didactică şi Asistenţă Socială, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi are o nouă specializare, anume, Artă Sacră. Un domeniu care reuneşte, în acest prim an de studiu, tineri îndrăgostiţi de Arta picturii bizantine, dornici să descopere canoanele şi tainele reprezentării Chipului lui Hristos, al Maicii Sale şi al tuturor sfinţilor.
Câţiva dintre studenţii amintitei instituţii de învăţământ, ne-au împărtăşit şi nouă din gândurile lor: „Sunt studentă la Artă Sacră, în anul I, şi am fost plăcut surprinsă de căldura cu care am fost primiţi de părinţii profesori, în prima zi. Sunt nerăbdătoare să acumulez cât mai multe cunoştinţe folositoare din acest domeniu inedit, pentru mine“, ne-a spus Valerica Chitic.
„Eu activez ca mediator sanitar în comunitatea din Tg. Bujor, fiind salariata Primăriei din amintitul oraş. Am ales această specializare, pentru a-mi completa cunoştinţele în domeniul Asistenţei Sociale, dar şi pentru că nimic nu e mai frumos decât să fii în slujba semenilor“, ne-a zis Tincuţa Zlate.
„Iniţial îmi propusesem să mă înscriu la specializarea Istorie, pentru că mi-a plăcut, dar, aflând de noua specializare – Artă Sacră – şi cum am terminat Liceul de Arte Plastice, am considerat că e mai bine să continui în această direcţie. În fond, şi la Artă Sacră pot valorifica frumuseţea şi faptele istoriei. Chiar sunt încântată de acest nou profil“, ne-a relatat Andreea.
Lucica Țigănuş Meleacă, student,
anul II, FIFT – Teologie Didactică