Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră. Astfel, temperaturile caniculare din luna lui cuptor nu i-a ţinut departe de biserică pe creştinii din parohia „Sfântul Proroc Ilie“ din cartierul Mircro 17 din Galaţi. Dragostea lor pentru rugăciune a umplut biserica parohială şi curtea acesteia în ziua de 20 iulie, zi când facem pomenirea ridicării la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie.
În ziua hramului, sub protia Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul părinte Arhiepiscop Casian, un ales sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea bisericii, după care Chiriarhul a săvârşit rânduiala specială pentru ploaie în vreme de secetă.
„Această biserică închinată Sfântului Proroc Ilie, construită în locul unei alte biserici – dărâmată în timpul regimului comunist – a apărut în acest cartier ca o oază de stabilitate şi se arată a fi o cetate a filantropiei – a faptelor bune – şi a educaţiei creştine. Preoţii, credincioşii dar mai ales tineretul încearcă ritmic să împlinească, după a lor putere, una sau alta din faptele sau virtuţile arătate în viaţa Sfântului Proroc Ilie care, pe pământ şi în cer, este un mare dascăl al credinţei, al harurilor şi darurilor lui Dumnezeu care se revarsă peste noi ca ploaia binefăcătoare atunci când ne căim de greşelile noastre, şi un îndrumător al filantropiei, mai ales atunci când inimile noastre sunt înrourate de dragostea şi mila pe care le primim din izvoarele lui Dumnezeu!“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.
„Târgul de Sfântul Ilie“, ediţia a II-a
La încheiere a fost vizitată expoziţia organizată cu prilejul ediţiei a II-a a „Târgului de Sfântul Ilie“, prin implicarea copiilor de la programul „Hristos împărtăşit copiilor“. Cei aproximativ 40 de copii şi tineri iubitori ai tradiţiilor de la Dunărea de Jos – ajutaţi de artizani ai locului, voluntarii de la Fundaţia „Familia“ şi de la Organizaţia „Artă şi Viaţă“ şi, mai ales, de măicuţele de la mănăstirile Adam, Lacu Sărat, Cudalbi şi Buciumeni – au încântat vizitatorii prin expoziţia cu obiecte artizanale meşteşugite de mâini măiastre. În grădina bisericii „Sfântul Ilie“, organizatorii ne-au invitat într-un sat în miniatură, unde voluntarii şi-au prezentat atelierele, iar tinerii au exersat diferite meşteşuguri.
La sfârşitul activităţii, cei prezenţi au fost binecuvântaţi de Înalpreasfinţitul Părinte Casian, care s-a arătat încântat de frumuseţile care ies din mâinile iscusite ale copiilor şi voluntarilor. Copiii implicaţi au primit iconiţe şi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.
De asemenea, prin grija şi implicarea membrilor consiliului şi comitetului parohial au fost oferite pachete cu alimente şi articole igienico-sanitare de primă necesitate persoanelor nevoiaşe nedeplasabile, aflate în evidenţele parohiei „Sfântul Ilie“.
Pr. Nelu Perţea, consilier economic