În perioada 16‑18 mai a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos s‑au desfăşurat mai multe evenimente cultural‑educative menite să îl comemoreze pe marele ierarh al Bisericii Ortodoxe Române Melchisedec Ștefănescu, la 125 de ani de la trecerea la cele veşnice. Evenimentele au fost organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Universitatea „Dunărea de Jos“ ‑ prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi ‑ prin Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ şi corpul profesorilor de Religie.
Evenimentele religioase şi cultural‑educative au debutat marţi, 16 mai, în Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Episcopul Melchisedec Ştefănescu, la care au participat toţi elevii seminarişti, însoţiţi de profesorii lor, preoţi şi mireni, studenţii şi masteranzii Departamentului Teologic, alături de preoţii‑profesori şi preoţi misionari din Protoieria Galaţi.
La finalul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt în care a fost evidenţiată personalitatea marelui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care în 1864 a înfiinţat Eparhia Dunării de Jos şi a păstorit‑o timp de 14 ani.
„Copiii, elevii seminarişti, slujitorii şi studenţii, cu toţii încercăm să ne amintim de un slujitor smerit şi evlavios, de un dascăl iscusit şi neîntrecut, de un promotor al culturii, savant erudit de la amvon la academie şi de un patriot luminat şi custode al frumuseţilor nepieritoare ale sufletului cultivat secole de‑a rândul în Biserica Ortodoxă Autocefală‑Maică a neamului românesc“, a arătat ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
În continuare, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ (sala AS011) din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie au fost prezentate câteva repere privind slujirea jertfelnică, lucrarea de cercetare academică şi viaţa de sfinţenie a ierarhului evocat. La această întâlnire au participat elevii seminarişti, studenţii şi masteranzii Departamentului Teologic, însoţiţi de preoţii‑profesori, profesori de Religie, preoţi cu activitate misionară bogată şi reprezentanţi ai centrelor sociale eparhiale şi parohiale din oraş. În acest context, ÎPS Chiriarh, pc. pr. Eugen Drăgoi şi pc. pr. Lucian Petroaia au prezentat aspecte din viaţa şi lucrarea ierarhului evocat.
Miercuri, 17 mai a.c., la Seminarul Teologic gălăţean au fost prezentate viaţa, opera, slujirea şi lucrările de excepţie ale ierarhului, printr-o expunere power‑point, elaborată de o echipă de elevi, sub îndrumarea profesorilor lor, la care au participat toţi elevii seminarişti, elevi invitaţi din alte licee şi cadrele didactice ale seminarului.
Evocarea marelui ierarh, la Galaţi, a continuat în 18 mai, în aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, printr‑o sesiune de comunicări ştiinţifice, susţinută de studenţi şi masteranzi teologi ai Departamentului de specialitate din Universitatea „Dunărea de Jos“‑ Galaţi şi prezidată de ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian.
Pr. Rareş Bucur