ÎÎn perioada prepascală şi pascală, preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au prelungit Liturghia de la Sfântul Altar la altarul inimilor unor semeni necăjiţi.
Astfel, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost susţinute, în toată eparhia, programe social‑filantropice care au avut darul de a‑i sprijini pe semenii greu încercaţi de neputinţe trupeşti şi de lipsuri materiale.
În rândurile care urmează, reţinem câteva dintre faptele îndreptate spre ajutorarea aproapelui, desfăşurate în comunităţile ortodoxe din cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Programul „Ne înnoim de Sfintele Paşti“
Programul social‑filantropic „Ne înnoim de Paşti“ s‑a desfăşurat în două etape: prima etapă în 2 aprilie a.c., când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi mai mulţi delegaţi eparhiali au oferit ajutoare celor 300 de copii din 64 de familii aflate în impas economic şi care trăiesc în localităţi sărace. A doua etapă a amintitului program s‑a desfăşurat în zilele de 6 şi 7 aprilie a.c., când 398 de familii nevoiaşe, aflate în stare de risc social, au primit 1834 de sacoşe cu produse igienico‑sanitare.
În acest an, numărul persoanelor care s‑au înnoit de Paşti este de 2134 copii, din 462 de familii, iar ajutoarele oferite au constat în kit‑uri igienice: pastă de dinţi, detergent, şampon, săpun, detergent vase şi alte materiale. La distribuirea produselor au fost implicaţi asistenţii sociali din parohiile aparţinătoare, studenţi şi masteranzi din cadrul Secţiei de Asistenţă Socială, elevi seminarişti şi tineri voluntari, împreună cu preoţii şi credincioşii din parohiile respective.
Valoarea ajutoarelor oferite prin intermediul acestui program social este de 112.460 lei, cu o contribuţie împărţită astfel: Centrul Eparhial (60%), protoierii (20%) şi parohii (20%).
Şaisprezece copii din Odaia Manolache, sprijiniţi de Sfintele Sărbători
Impresionat de situaţia deosebită a şaisprezece copii, proveniţi din două familii din aşezarea gălăţeană Odaia Manolache, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop ‑ după ce în Duminica a V‑a a Postului Sfintelor Paşti i‑a vizitat acasă şi le‑a oferit daruri, constând în cărţi de rugăciune, iconiţe, bunuri igienico‑sanitare şi dulciuri ‑, a hotărât ca sprijinul acordat de către Eparhie să continue sub forma acordării unor articole de îmbrăcăminte.
În zilele de 6 şi 7 aprilie a.c., copiii ‑ însoţiţi de părinţii lor şi de preotul paroh, în prezenţa a doi delegaţi eparhiali ‑, au fost aduşi la Galaţi, la un complex comercial, de unde le‑au fost cumpărate cele necesare, astfel, bucurându‑se de înnoirea cuvenită pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Valoarea darului a fost de 3750 lei.
La final, părinţii şi copii au mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru implicarea şi sprijinul acordat.
Arhiepiscopia Dunării de Jos este implicată în ajutorarea familiei cu şase copii şi prin efectuarea lucrărilor de igienizare a locuinţei. Preotul paroh şi alţi buni creştini sunt implicaţi în reabilitarea casei şi realizarea unei băi.
În Joia Mare, 12 copii primeniţi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul cărora a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care s‑a pregătit şi se păstrează pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.
Cu acest prilej, elevii seminarişti din clasele primare, tinerii liceeni de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, dar şi simpli credincioşi au fost împărtăşiţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian cu Sfintele Taine.
La finalul dumnezeieştii Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a împlinit, după tradiţie, rânduiala spălării picioarelor.
Ca în fiecare an, beneficiarii acestei rânduieli au fost doisprezece copii aflaţi în situaţie de risc social, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani, proveniţi din familii sărace şi de la Centrul de Plasament „Irene şi Stuart“ din municipiul Galaţi.
La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s‑a încins cu ştergar şi a spălat picioarele celor doisprezece „mici ucenici“, după care le‑a oferit făclii aprinse.
Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală, în valoare de 1600 lei.
Activitatea cu caracter social‑filantropic şi misionar din Joia Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu filiala gălăţeană „Sfântul Apostol Andrei“ a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România.
Daruri de Învierea Domnului
Coşuri pascale pentru credincioşii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală
În Sâmbăta Mare, după ce delegaţia desemnată pentru a aduce Sfânta Lumină a plecat către Bucureşti, la Reşedinţa Arhiepiscopală au fost pregătite cele douăsprezece coşuri tradiţionale cu ouă roşii şi cozonac, pentru a fi oferite credincioşilor prezenţi la slujba Sfintei Liturghii a Învierii Domnului din Catedrala Arhiepiscopală.
Potrivit frumoasei noastre tradiţii, la finalul Sfintei Liturghii, slujitorii catedralei au oferit produsele pascale, pe esplanada Catedralei, celor aproximativ 400 de credincioşi.
Programul social‑filantropic „Împreună de Sfintele Paşti“
La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop, în a doua şi a treia zi a Sărbătorii Învierii Domnului, s‑a desfăşurat programul social‑filantropic „Împreună de Sf. Paşti“, în cadrul mai multor aşezăminte sociale din parohiile noastre.
De asemenea, nu au fost uitaţi cei din instituţiile de asistenţă socială: Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Galaţi, Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără de adăpost ‑ Galaţi şi Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă din municipiul Brăila.
Prin acest program eparhial a fost oferită o masă de prânz, cu produse tradiţionale de Paşti, pentru familiile nevoiaşe cu mulţi copii, precum şi pentru vârstnici, dar au fost acordate şi ajutoare financiare şi produse alimentare neperisabile persoanelor nedeplasabile, prin implicarea Comitetelor parohiale şi a voluntarilor din parohii.
Astfel, s‑au bucurat de Învierea Domnului 7.711 semeni, iar valoarea totală este de 152.402 lei.
În Duminica slăbănogului de la Vitezda,
milostenie pentru persoanele cu deficienţe locomotorii
În data 7 mai 2017, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a avut loc o acţiune pastoral‑misionară şi social‑filantropică dedicată persoanelor cu deficienţe locomotorii. Evenimentul duhovnicesc şi social‑filantropic a fost prilejuit de Duminica Slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda şi s‑a concretizat prin rugăciune şi comuniune liturgică cu membrii Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Sporting Club” din municipiul Galaţi, care au deja o tradiţie de colaborare cu Catedrala Arhiepiscopală.
În predica de la această Duminică a fost transmis mesajul de binecuvântare şi de mângâiere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop, care a evidenţiat importanţa sprijinirii celor aflaţi în încercări, în suferinţă şi în boli, arătând că „din punct de vedere creştin, boala nu este neapărat, aşa cum vedem din Evanghelia de astăzi, o consecinţă a păcatelor, ci, de multe ori, ea este o şansă a crucii, pentru ca Dumnezeu să ne ridice de pe cruce, prin puterea şi iubirea Sa, la înţelesurile veşnice, la înţelesurile eterne ale vieţii, căci de aceea Mântuitorul S‑a întrupat pentru noi. Este aşa cum s‑a petrecut cu acest om, întrucât omul slăbănogit de boală i‑a spus Mântuitorului doar atât: «N‑am om care să mă arunce în scăldătoare!», iar Mântuitorul, fără să‑i răspundă vreun cuvânt, în sinea Sa ne spune nouă: Iată‑Mă pe Mine, care de astăzi sunt pentru tine Adevăratul Om, pentru că n‑ai găsit timp de 38 de ani un prieten adevărat! De atunci, Mântuitorul Hristos, prin Întruparea şi Învierea Sa este şi Doctor şi Vindecător pentru noi toţi, din bolile sufleteşti şi trupeşti“.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, programul liturgic a continuat cu rostirea de rugăciuni pentru felurite boli şi neputinţe trupeşti de către preoţii de la Catedrala Arhiepiscopală.
La final, prin contribuţia Centrului Eparhial a fost oferită, celor 20 de participanţi, o agapă tradiţională cu ouă roşii şi cozonac, în parcul Sfintei Arhiepiscopii şi le‑au fost dăruite pachete cu alimente de primă necesitate în valoare de 1.000 lei.
La eveniment au participat şi 10 studenţi voluntari din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Secţia Asistenţă socială, care i‑au ajutat pe cei cu dizabilităţi. Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club“ Galaţi este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi umanitară, înfiinţată în anul 1992, la iniţiativa unui grup de persoane cu handicap fizic hotărât să apere drepturile persoanelor cu dizabilităţi prevăzute în legislaţia română şi europeană, precum şi în alte documente programatice.
Asociaţia numără astăzi peste 300 de membri.
Credincioşii din protoieria Tecuci, alături de Florin Ciocoiu
Credincioşii din protoieria Tecuci au întins o mână de ajutor pentru tânărul Florin Ciocoiu, elev în clasa a X‑a A, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ ‑ Tecuci, diagnosticat cu leucemie.
La auzul veştii, protoieria Tecuci a cerut binecuvântare Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, pentru organizarea unei colecte în toate bisericile protoieriei. Fapt împlinit. S‑au adunat din bănuţul văduvei, al săracului şi al unor dăruitori 13.900 lei. Nici profesorii şi elevii colegiului la care învaţă nu au fost nepăsători. În decembrie 2016, profesorul de Religie şi colegii au luat iniţiativa să facă o colectă, prin activitatea de colindat. S‑au adunat alţi 9.900 lei, suma totală fiind de 23.800 lei. Cu aceşti bani, Florin a urmat un tratament recomandat pentru însănătoşire, la Spitalul Fundeni, unde este internat din aprilie 2016. Nesperat, de Învierea Domnului, Florin a primit permisiunea să vină acasă, pentru o săptămână, acum urmând tratamentul la acelaşi spital.
Sectorul social‑filantropic
SCRISOARE DE MULȚUMIRE ADRESATĂ
ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP CASIAN,
Subsemnaţii, Viorel Ciocoiu şi Claudia Iuliana Ciocoiu, domiciliaţi în satul Blânzi, comuna Corod, strada „Al. I. Cuza“, aducem mulţumiri şi ne exprimăm recunoştinţa faţă de iniţiativa Protoieriei Tecuci care, aflând de suferinţa fiului nostru, Florin Ciocoiu, elev în clasa a X‑a A, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ ‑ Tecuci, diagnosticat cu leucemie şi internat încă din aprilie 2016 la Spitalul Fundeni din Bucureşti, a iniţiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, acţiunea de colectare de fonduri în mai multe parohii ale Protoieriei Tecuci. Buna desfăşurare a acestei acţiuni de binefacere s‑a realizat prin implicarea preoţilor parohi din şaisprezece parohii, precum şi mulţumită dărniciei oamenilor sensibilizaţi de situaţia în care se află fiul nostru.
Precizăm că din luna august 2016, tratamentul compensat aplicat până atunci lui Florin a fost oprit, nemaiavând eficienţă, recomandându‑i‑se, totodată, un alt tip de tratament, necompensat, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 8.500 lei pe lună. Astfel stând lucrurile, cu dragoste creştinească, credincioşii, la îndemnul părinţilor duhovniceşti, au donat fiecare după puterile lor, colectându‑se astfel suma de 13.900 lei.
De asemenea, concomitent cu acţiunea preoţilor, am primit un ajutor însemnat şi neaşteptat de la colegii de liceu ai băiatului nostru care, îndrumaţi şi organizaţi de profesorul de Religie, domnul Ștefan Nistor, au colindat ‑ în săptămâna premergătoare Naşterii Domnului ‑, mai multe instituţii tecucene, reuşind la rându‑le să adune suma de 9.900 lei. Astfel, cu ajutorul milostivului Dumnezeu s‑a colectat un total de 23.800 lei, primiţi în Ajunul Crăciunului 2016. Aşa am reuşit să‑i asigurăm lui Florin continuitatea tratamentului atât de necesar.
Din spusele medicilor, sunt şanse reale ca tratamentul atât de costisitor să‑şi fi făcut efectul dorit, fiind speranţe ca fiul nostru să se întoarcă în sânul familiei şi la clasă, alături de colegi, sănătos.
Încă o dată, ţinem să mulţumim din suflet atât eu, cât şi soţia, pentru generozitatea cu care ne‑aţi sprijinit în acest moment greu al vieţii noastre. Mulţumim iniţiativei Protoieriei Tecuci, cadrelor didactice şi elevilor de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din Tecuci.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Cu multă consideraţie,
Viorel şi Claudia Iulia Ciocoiu