O radiografie a frecvenţei cu care sunt căutate faptele creştineşti, publicate în mediul on‑line, respectiv, pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos ‑ înfiinţată în 23 noiembrie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos ‑ ne arată că acest gen de presă este foarte căutat. Până în prezent, amintita pagină a adunat 2875 prieteni!
Ce preferinţe are căutătorul de merinde sufleteşti, iubitor de presă scrisă, dar şi de presă on‑line, ca să îşi potolească „setea şi foamea de Dumnezeu“?
Dintre materialele publicate pe facebook, cele mai căutate relatări despre faptele de la Dunărea de Jos sunt cele legate de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. O sumară „radiografie“ a impactului pe care unele relatări îl au asupra cititorilor noştri de presă on‑line ne ilustrează faptul că, la timp de sărbătoare, suntem sensibili în a căuta frumosul, dar suntem săritori şi la necaz. Cele mai citite materiale se referă la relatările despre Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor şi al gălăţenilor, şi cele privind primirea Moaştelor Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş.
Astfel, între 9 noiembrie şi 8 decembrie 2016, cele 33 de postări au fost vizitate de 133.298 de creştini. Au fost redistribuite de 1.003 iubitori de Dumnezeu, care au trimis către Centrul Eparhial 3035 de aprecieri şi 331 de comentarii.
În „topul“ preferinţelor cititorului de factură creştină sunt şi materialele care au făcut referire la faptele de milostenie, îndreptate de Patriarhia Română şi de Arhiepiscopia Dunării de Jos către semenii din zona Covurlui, judeţul Galaţi, semeni afectaţi de inundaţiile din octombrie.
Din 12 octombrie şi până în 8 decembrie 2016 au fost publicate 17 relatări despre faptele de întrajutorare a sinistraţilor, care au cumulat ‑ până în prezent ‑ un ajutor financiar în valoare de 212.036 lei. Suma se regăseşte în donaţiile de alimente, îmbrăcăminte şi unele servicii socio‑medicale acordate din bănuţul văduvei, al bogatului şi al săracului celor 3016 semeni inundaţi, cu 806 case afectate. Cele 17 relatări au fost accesate şi citite de 93.558 persoane, care au acordat 1832 de aprecieri („like“‑ uri), 657 de (re)distribuiri şi 23 de comentarii.
Până în 10.000 de cititori au înregistrat relatări legate de comemorarea la un an de la tragedia de la „Colectiv“, respectiv, 7404, cu 175 de aprecieri, în doar trei zile, între 27‑30 octombrie 2016.
Creştinii noştri sunt sensibili şi atunci când se despart de unul dintre părinţii duhovnici. Publicarea relatării despre adormirea în Domnul a părintelui Toma Dicu din parohia Vameş, judeţul Galaţi, a adunat în 25 noiembrie anul curent, 8145 de vizualizări şi 50 de mesaje cu gânduri de apreciere a vrednicului de pomenire şi de compasiune pentru familia în necaz.
Mesaje şi aprecieri
salut creştinesc: „Doamne ajută!“, „Amin“, „Să ne trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Casian!“; “Sărut mâna, părinte!“; „Nu cunosc un om mai devotat Bisericii sale, aşa cum este Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Sărut dreapta!“ (Marius Elisei, 14 octombrie 2016); „Respect Preasfinţitului Părinte Casian, preoţilor, Jandarmeriei, primarului şi tuturor celor implicaţi care au fost alături de cei afectaţi de inundaţii!“ (Gina Marinescu, 14 octombrie 2016) .
Între mesaje sunt şi cereri către Dumnezeu: „Doamne ajută‑ne şi dă‑ne sănătate şi iertare de păcate şi mântuire!“ (Georgeta Nedelcu, 28 noiembrie 2016)!“; „Sfântă Filofteia, ajută‑ne pe noi, păcătoşii!“ (Adela Pîrlog, 28 noiembrie 2016); „Doamne, ajută şi nouă, păcătoşilor! Amin!“ (Gheorghiţă Prisacă, 27 noiembrie 2016).
Aprecieri pertinente sunt, de exemplu, şi pentru relatările despre concursul de toacă, găzduit la Catedrala Galaţilor. „Felicitări tuturor, atât concurenţilor, cât şi Arhiepiscopiei Dunării de Jos pentru găzduirea acestui eveniment!“ (Costel Gabi Andronoiu, Brăila, 25 noiembrie); „Aşa trebuie, să ne arătăm cât mai mult valorile pe care acest popor le are în suflet. Felicitări acestor copii şi celor care au susţinut aceste iniţiative! Bravo!“ (Ionela Trifailă, 26 noiembrie). „Emoţionant! Cât mi‑e de dor de axceste momente. Sper ca măcar la anul să pot să mă bucur din nou de ele, alături de voi. Sărbători cu bucurie, Galaţi! Pomeniţi‑ne şi pe noi în rugăciuni. Suntem cu sufletul la voi, Acasă!“, sunt gândurile Lilianei Condur (29 noiembrie 2016), la relatarea despre “Pelerinajul Luminii“.
Multe mesaje au fost publicate pe pagina noastră on‑line la trecerea la Domnula părintelui Toma Dicu… De la „Dumnezeu să‑l ierte!“ la rugămintea „Roagă‑te şi pentru noi, de acolo din ceruri, părinte!“ (Jatea Laurenţiu, 26 noiembrie). Comemorarea de la „Colectiv“ a fost întâmpinată cu condoleanţe şi gânduri de compasiune.
Scurta radiografie a paginii on‑line a Arhiepiscopiei Dunărea de Jos ne arată faptul că propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, prin fapta bună, creştinească, este cel puţin la fel de căutată ca şi presa scrisă. O mărturie că, în mileniul trei, Biserica noastră Ortodoxă este vie, dinamică şi face misiune apostolică, folosindu‑se de mijloacele de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu, dar păstrând nealterată învăţătura Sfintelor Evanghelii. Amin!
Maria Stanciu