„Dumnezeu binecuvintează paşii sfinţilor Săi!” (I Regi, 2, 8)
Anul 2016 marchează, deopotrivă, împlinirea a 20 de ani de la aducerea la Galaţi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei şi prezenţa, pentru prima dată, în urbea gălăţeană, a moaştelor uneia dintre cele mai populare şi îndrăgite Sfinte şi Mărturisitoare a credinţei în Hristos, prin bunătate şi milostenie: Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Gândul şi năzuinţa Înaltpreasfinţitului nostru Părinte Arhiepiscop Casian de a primi „vizita” la Galaţi, cu ocazia Sărbătorilor andreiene, în Anul dedicat educaţiei religioase a tinerilor ortodocşi, a moaştelor unei sfinte ce reprezintă un model desăvârşit pentru copiii şi tinerii de astăzi, s‑a împlinit prin binecuvântarea acordată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi prin generozitatea şi bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care au făcut posibilă aducerea raclei cu moaştele Sfintei Filofteia la Dunărea de Jos în zilele de 27 noiembrie – 1 decembrie 2016.
Sărbătoarea din Arhiepiscopia Dunării de Jos 2016 a ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al întregului neam românesc, Sfântul Apostol Andrei, a fost binecuvântată cu o altă mare bucurie: sfânta copilă iubitoare de Dumnezeu şi de oameni, Filofteia.
De obicei, pelerinajul este înţeles ca fiind drumul sau căutarea drumului oamenilor spre Dumnezeu, prin intermediul vizitării şi închinării la locurile sfinţite de prezenţa spirituală a sfinţilor.
La Galaţi a fost un altfel de pelerinaj: sfânta a venit la oameni! Şi a adus cu sine toată lumina, dăruirea, credinţa, gingăşia, inocenţa, speranţa şi nădejdea de care avem atâta nevoie! O mulţime de oameni au simţit aceste daruri şi această chemare şi, de aceea, poate mai mult ca altădată, au fost prezenţi în număr mare. Dar nu atât numărul a fost impresionant cât prezenţa, dialogul viu al Sfintei Filofteia cu sufletele, conştiinţele şi inimile celor care au venit cu evlavie la racla sa.
Întâlnirea cu sfinţii lui Dumnezeu ne prilejuieşte împărtăşirea de harul Său, aşa cum ne învaţă Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Întâlnirea cu sfintele moaşte este o întărire a credinţei în puterea lui Dumnezeu, în Învierea Lui şi, prin aceasta, în învierea noastră.
Prof. Iuliana Aron,
Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” ‑ Galaţi