În cadrul manifestărilor pastoral‑liturgice şi cultural‑ educaţionale închinate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi al întregului neam românesc, în data de 28 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a fost gazda tradiţionalului simpozion ştiinţific interseminarial, ajuns la a XVII‑a ediţie.
Anul acesta, dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tinerilor şi educaţiei religioase a acestora, simpozionul a tratat o temă deosebit de importantă şi actuală: Ce aşteaptă Biserica de la tineri şi ce aşteaptă tinerii de la Biserică? Curajul de a mărturisi credinţa azi.
În deschiderea lucrărilor simpozionului, în capela Seminarului, a fost săvârşită o slujbă de Te Deum.Dezbaterile simpozionului au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi s‑au desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice din Iaşi, Mănăstirea Neamţ, Câmpulung Muscel, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Huşi, Slobozia, Tulcea şi Galaţi carora li s‑au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci şi Făurei.
În prima parte au fost susţinute mai multe referate după care, în cadrul unor ateliere de lucru, au fost analizate, reciproc, şi căutate soluţii la principalele preocupări ale tinerilor de astăzi în relaţia cu Biserica, între care: Mijloace concrete de lucru ale Bisericii cu tinerii, Ce doreşte tânărul să întrebe Biserica azi?, Ce‑l atrage pe tânăr în Biserică? sau Ce‑l face pe tânăr să stea departe de Biserică?
În cadrul simpozionului, a fost lansat volumul „Dascăli şi modele pentru seminariştii de astăzi”, realizat de elevi ai seminarului gălăţean şi ai altor seminarii teologice din ţară.
Reprezentanţii seminariilor din ţară care au participat la această a XVII‑a ediţie a simpozionului au primit din partea organizatorilor diplome de participare şi publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Moment liturgic şi cultural
în „catedrala copiilor” – viitorii apostoli ai bisericii
Sărbătoarea Sfântului Apos‑tol Andrei reprezintă un moment special, atât pentru elevii seminarişti, cât şi pentru elevii claselor primare ale Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.
Pentru a‑l cinsti pe ocrotitorul lor, aceştia au participat pe 29 noiembrie la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, membri ai corpului profesoral, în cadrul căreia au fost împărtăşiţi toţi cei 170 de elevi de la clasele primare. După slujbă, „micii apostoli” au susţinut în Capela Seminarului un program artistic închinat Sfântului Apostol Andrei şi Zilei Naţionale a României intitulat „Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul şcolii noastre”.
La acest moment festiv, în mijlocul elevilor s‑a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a subliniat că „ne aflăm în cel mai vechi centru educaţional creştin, care a primit ocrotirea Sfântului Apostol Andrei – Seminarul Sfântul Andrei –, care a vibrat astăzi printr‑un program pregătit de cele mai tinere mlădiţe ale Seminarului – copiii Seminarului – însoţiţi de părinţii lor, cinstind deodată pe Sfântul Apostol Andrei şi pe prietena lor de o vârstă, prototipul copilului sfânt şi milostiv – Sfânta Filofteia. În mâini au purtat icoana patriei – tricolorul – şi în felul acesta ne‑au arătat cea mai frumoasă icoană a credinţei, a generozităţii şi milei în familie şi în viaţă, şi cea mai frumoasă icoană, permanenta icoană a patriei, care are astfel de mlădiţe pentru viitorul ei perpetuu”.
Cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos i‑a felicitat pe toţi elevii şi le‑a oferit mici daruri.
Pr. Gabriel Mungiu, Secretar eparhial